Koja je razlika između SIM, eSIM i iSim kartica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je razlika između SIM, eSIM i iSim kartica

Svi znaju šta su SIM kartice, neki znaju šta je eSIM, a da li ste čuli za iSIM i znate li koja je razlika?

 Razlika između SIM eSIM i iSIM kartica Izvor: Shutterstock

Bilo da koristite klasične ili pametne telefone, ukoliko želite da imate broj, pozivate i primate pozive, razmenjujete poruke i surfujete internetom u pokretu, neophodna vam je SIM kartica. Međutim, da li ste znali da pored regularnih SIM kartica postoje i eSIM i iSIM?

Šta su i po čemu se razlikuju SIM, eSIM i iSIM možete pročitati u nastavku.

Šta je SIM kartica?

 SIM kartica Izvor: Shutterstock

SIM, odnosno "Subscriber Identification Module" kartica, je fizička kartica koja se ubacuje u telefone i sadrži informacije koje omogućavaju istom da se poveže na mrežu. Prve SIM kartice je razvio nemački proizvođač pametnih kartica Giesecke+Devrient (G+D), koji je svoj izum predstavio i pustio u prodaju 1991. godine.

Prva generacija SIM kartica je dolazila u dve veličine: jedna je bila dimenzija kreditne kartice, a druga upola manja. Tokom godina, SIM kartice su se smanjivale, pa smo, kako je vreme odmicalo, imali priliku da koristimo Mini-SIM, Micro-SIM i, naposletku, Nano-SIM, koja je danas standard u svim pametnim telefonima.

Velika prednost SIM kartica je njihova prenosivost i lakoća upotrebe. Vreme koje je potrebno da se ista prebaci iz jednog uređaja u drugi, kao i da se taj drugi uređaj poveže na mrežu se može meriti sekundama. Kako u njima postoji određeni skladišni prostor, proces prebacivanja takođe znači da korisnici lako mogu da prenesu do 250 kontakata.

Međutim, njihova mana je u tome da "fiokica" u koju se postavljaju i neophodan hardver unutar telefona zauzimaju previše prostora. U ovom slučaj reč "previše" je relativna, ali u vreme kada proizvođači telefona traže načine da uštede svaki milimetar, brzo postaje jasno zašto je ovo problematično. Upravo ovde na scenu stupaju eSIM i iSIM kartice.

Šta je eSIM

 Šta je eSIM Izvor: Smartlife

eSIM, odnosno "embedded SIM", je "kartica" koja je ugrađena na matičnu ploču telefona i koja je već neko vreme dostupna kod svih operatora u Srbiji. Na isti način se registruje na mrežu kao i regularne SIM kartice, pa u načinu na koji funkcioniše nema previše razlike, osim postupka na koji se "ubacuje" u telefon i aktivira.

Kako je u pitanju čip na matičnoj ploči, eSIM se fizički ne ubacuje u telefon, već se čip programira, najčešće skeniranjem QR koda koji se dobije od operatora.

Najveća prednost eSIM-a su manje dimenzije. Iako je Nano-SIM kartica prilično mala, eSIM je još manja - zapravo, tri puta manja. Ovo proizvođačima otvara dodatan prostor unutar telefona, koji mogu iskoristiti za veće module kamere ili baterije većeg kapaciteta.

Na današnjem tržištu, svi proizvođači čiji telefoni podržavaju eSIM koriste ovu tehnologiju da kroz nju korisnicima omoguće Dual-SIM funkcionalnost, koja se uopšte ne razlikuje od funkcionalnosti koju korisnici dobijaju sa dve regularne SIM kartice. To znači da korisnici mogu da biraju koja se podrazumevano koristi za mobilni internet, a koja za pozive i poruke.

Nažalost, većina uređaja i dalje ne podržava eSIM, a na našem tržištu još uvek ne postoje telefoni koji ga isključivo podržavaju. Ovo nije slučaj u SAD, gde je Apple sa iPhone 14 i iPhone 15 modela uklonio čitače regularnih SIM kartica i isključivo se oslonio na eSIM za potrebe povezivanja telefona na mrežu.

Uprkos manjim dimenzijama i istoj funkcionalnosti, proces aktivacije eSIM-a nije tako jednostavan kao što je to slučaj sa SIM karticama, pogotovo jer je neophodno da telefon prethodno bude povezan na internet.

Anketa

Da li koristite eSIM?

  • Ne

    69.33% (425)

  • Da

    30.67% (188)

Da li koristite eSIM?

Rezultati

Šta je iSIM

 Šta je iSIM Izvor: Thales

iSIM, odnosno "integrated SIM", je najnovija reč SIM tehnologije, koja dodatno štedi na prostoru, a koju je razvio ARM. Za razliku od eSIM čipa koji je ugrađen na matičnu ploču, iSIM je ugrađen u sigurnu enklavu samog čipseta telefona. Kako ovoj "kartici" nije potreban poseban SIM hardver, ona se može aktivirati pomoću sigurnosnog protokola.

Zbog svoje integracije unutar mobilnog čipseta, iSIM je po svojim dimenzijama čak 98 odsto manji nego eSIM. Njegove prednosti su bolja sigurnost usled nemogućnosti fizičkog pristupa, do 70 odsto manja potrošnja energije i veća kompatibilnost sa mrežama.

Dodatno, iSIM se vrlo lako može implementirati u uređaje koji nisu pametni telefoni, a pod tim mislimo na tablete, laptopove, pametne satove, VR naočare i IoT uređaje, između ostalog.

Snapdragon 8 Gen 1, koji je lansiran 2021. godine, bio je prvi čipset na svetu koji je podržavao iSIM tehnologiju. Međutim, kako operatori - ne samo kod nas, već i u svetu - još uvek ne podržavaju iSIM, ova funkcionalnost korisnicima nije na raspolaganju.

Nažalost, nije poznato kada će iSIM postati podržan kod domaćih operatora, ali stručnjaci očekuju masovno prihvatanje nove tehnologije u narednih nekoliko godina širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:03
Jeftiniji internet u zemljama širom Evrope
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nema svrhe

Nema nikakve svrhe koristit eSim (uglavnom telefoni koji je podrzavaju imaju dva fizicka slota,osim iPhone), eventualno kao neku sekundarnu radi fore. Jako mali broj uredjaja je podrzava i da ste sutra negde na odmoru i desi vam se nesto telefonu,fizicku ubacite u bilo koji drugi,a ovako mozemo da placemo.

Mila

Esim je iz sarajeva a Isim iz teherana? Sam pogodio?

Max

eSim je bas super stvar. Imao sam dosta problema sa fizičkim karticama kod mts-a u poslednjih 4-5 godina.