Baterije naših telefona će trajati duže zahvaljujući najnovijem otkriću | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baterije naših telefona će trajati duže zahvaljujući najnovijem otkriću

Kako vam zvuči 44% bolja autonomija baterije? Nova tehnologija mogla bi da omogući upravo to.

 Inženjeri izumeli litijum jonske baterije koje traju 44% duže Izvor: Unsplash

Inženjeri sa Rajs univerziteta pronašli su način da poboljšaju litijum-jonske baterije i učine ih još efikasnijim. Ovaj podvig postignut je specijalnim procesom kojim se ublažava gubitak litijuma, ali i poboljšava autonomija baterije. Proces se oslanja na oblaganje silicijumskih anoda stabilnijim česticama litijuma.

Do otkrića se došlo kada je jedan od inženjera na Rajs univerzitetu naprskao sloj mešavine čestica na anodu, a daljim ispitivanjima shvatio da taj proces poboljšava autonomiju baterije od 22 do čak 44%. Dodatno, više slojeva ove mešavine je rezultovalo većom efikasnošću baterije.

Ovo otkriće je veoma značajno, i moglo bi da u potpunosti promeni način na koji koristimo uređaje koji se napajaju baterijama. Ovo znači da bi telefone, pametne satove i mnoge druge uređaje koji se oslanjaju na litijum-jonske baterije mogli da koristimo duže, odnosno da odložimo potrebu za punjenjem.

Nažalost, oblaganje anode posebnom mešavinom sa sobom nosi i neke negativne efekte po samu bateriju. Inženjeri su primetili da ovaj proces smanjio broj ciklusa, odnosno broj punjenja koje baterija može da izdrži pre nego što njen kapacitet padne ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Međutim, čak i ako inženjeri ne pronađu način da zaobiđu ovaj problem, na horizontu se nazire niz drugih rešenja koja obećavaju slične rezultate. Jedno od njih je zamena grafita unutar baterije silicijumom, što bi omogućilo veću gustinu energije. Kako silicijum ima svojstvo da "upakuje" više litijum jona, već postoje određeni napori u industriji da ovo postane standardna praksa u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

Pogledajte

00:03
Samsung Galaxy Watch6 serija
Izvor: Samsung
Izvor: Samsung

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA