Android telefoni sada znaju da li nam je neko podmetnuo uređaj za praćenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android telefoni sada znaju da li nam je neko podmetnuo uređaj za praćenje

Android telefoni će automatski, ali i ručno moći da skeniraju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje.

 Google upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje Izvor: Unsplash / Google

Pametni telefoni koji pokreću Android 6 ili noviji operativni sistem sada dobijaju ažuriranje koje će im omogućiti da prepoznaju da li nas neko prati. Ukoliko je to slučaj, dobićemo upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje koji putuje sa nama.

Google je ovu funkciju najavio na svom I/O događaju održanom u maju, kao odgovor na sve veći broj slučajeva digitalnog uhođenja pomoću namenskih uređaja kao što je Apple AirTag. Zapravo, Google i Apple su blisko sarađivali na ovom projektu.

 Unknown tracker alerts Izvor: Google

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju da li se sa nama kreće nepoznati bluetooth uređaj za praćenje, ali ne i njegov vlasnik, a kada se to desi, dobićemo notifikaciju, ali i mogućnost da saznamo više. Ovo uključuje mapu na kojoj će biti prikazana ruta po kojoj nas je takav uređaj pratio, a u nekim slučajevima i serijski broj uređaja, kao i informacije o njegovom vlasniku.

Naravno, ovo neće biti previše korisno ukoliko ne možemo da lociramo nepoznati uređaj za praćenje, te će nam na raspolaganju biti opcija za aktiviranje njegovog zvučnog signala, kao i uputstvo za deaktivaciju. Na primer, AirTag-u je potrebno odvrnuti poklopac i izvaditi bateriju.

Ukoliko to želimo, uvek možemo i ručno skenirati svoju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje. Kada stigne nadogradnja, potrebno je uraditi sledeće:

  • Otvorite "Settings"
  • Pronađite "Safety & Emergency" opciju
  • Izaberite "Unknown Tracker Alerts"
  • Pritisnite "Scan now" dugme

Google kaže da je za ručno skeniranje potrebno samo 10 sekundi kako bi pronašao nepoznati uređaj, a ukoliko telefon išta pronađe, na raspolaganju su iste opcije kao i kod automatskog skeniranja.

Nažalost, nova funkcija trenutno ima mogućnost detektovanja samo AirTag uređaja, ali vremenom će se lista proširivati. Gedžet kompanije Apple je već nekoliko puta bio tema svetskih medija, te smo nakon njegovog lansiranja imali priliku da čujemo i dobre, ali i loše stvari - od otkrivanja korupcije do prvog ubistva.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:27
Upozorenja o uređajima za praćenje
Izvor: YouTube / Android
Izvor: YouTube / Android

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Biće to uskoro Яандроид.