Samsung i LG spremaju veliki skok u tehnologiji ekrana | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung i LG spremaju veliki skok u tehnologiji ekrana

Dva najveća proizvođača OLED ekrana razvijaju svetlije i efikasnije panele.

 Samsung i LG razvijaju svetlije i efikasnije OLED ekrane Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

OLED paneli su veoma popularni na tržištu pametnih telefona. Od srednje do flagship klase, danas je veoma teško pronaći druga rešenja u prenosivim uređajima. Odlični uglovi gledanja, efikasnost, jarke boje i velika brzina osvežavanja samo su neki od razloga zašto kupci zahtevaju da se ovi paneli nađu u proizvodima koje kupuju, a sada imamo priliku da vidimo šta je sledeći korak za ovu tehnologiju.

Dva najveća proizvođača OLED ekrana, Samsung Display i LG Display, sada razvijaju napredniju vrstu panela koji će doneti još veći nivo osvetljenja, ali ne po cenu potrošnje energije, saznaje južnokorejski portal TheElec. Dakle, još svetliji i efikasniji ekran.

Kako je ekran jedan od najvećih potrošača energije u pametnom telefonu, ovakav napredak je izuzetno značajan, pogotovo ako uzmemo u obzir nivo osvetljenja koji današnji ekrani mogu da dostignu.

Kompanije su do ovog poduhvata stigle tako što su unapredile gornji, CPL sloj panela, učinivši ga značajno manje refraktivnim. Ovaj sloj na postojećim rešenjima ima visok nivo refrakcije, zbog čega postoje osetni gubici svetlosti koje diode emituju. Unapređenjem ovog sloja više svetla može da neometano prođe kroz njega, zbog čega ekran postaje svetliji, bez potrebe za većom potrošnjom energije.

LG već koristi sličnu tehnologiju, nazvanu MLA, u svojim OLED panelima namenjenim televizorima. Sačinjen od milijardi konveksnih sočiva, ovaj sloj prikuplja svetlost koju proizvodi emitujući sloj i sprečava njenu refrakciju. Rezultat je da su OLED paneli sa MLA tehnologijom 20% svetliji, a jednako efikasni kao druga rešenja.

Nažalost, unapređenje ovog CPL sloja sa sobom unosi veći kompleksnost, kao i veće troškove proizvodnje. TheElec tvrdi da su Samsung Display i LG Display trenutno u pregovorima sa kompanijama Apple i Samsung MX (divizija za razvoj pametnih telefona). Od ovih pregovora, odnosno od pristanka ovih tehnoloških giganata da koriste skuplje ekrane zavisi da li ćemo ovaj tehnološki proboj uskoro videti na novim telefonima.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:37
LG UltraGear 32GQ850 monitor
Izvor: LG
Izvor: LG

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA