Kupujete klima uređaj? Sledite ovih nekoliko važnih saveta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupujete klima uređaj? Sledite ovih nekoliko važnih saveta!

Pravilnim izborom klima uređaja rešićete više problema, saznajte kako!

 Leksikon manje poznatih fraza pri kupovini klima uređaja Izvor: Hisense

OK, znamo da svaki klima uređaj hladi ili greje vazduh, da se koristi češće leti, nego zimi i da se redovno mora održavati i čistiti.

Ipak, nemojte dozvoliti da ne znate većinu stvari o modernim klima uređajima pre nego što krenete da kupite jedan za sebe. Jer, klima uređaji danas mogu jednako dobro da vas rashlade koliko i da vas ugreju, da uštede na računu za struju, ali i da vazduh učine čistim, zdravim i svežim non-stop.

Ovo nije klasičan vodič za kupovinu klima uređaja, ovo je leksikon manje poznatih fraza, koji će vam pomoći da razumete šta je to novo u svetu klima uređaja i koje funkcije bi trebalo da stavite na listu poželjnih za vaš sledeći klima uređaj.

Inverterski motor

Pre nekoliko godina, većina klima uređaja imala je kompresore koji rade po principu uključen-isključen ili one koji imaju samo jednu brzinu. U situaciji kad je potrebno samo lagano održavanje temperature u prostoriji - kompresor će raditi punom snagom sve dok se željena temperatura ne postigne, a kada se to dogodi, on se u potpunosti isključuje. Kasnije, kada ponovo želite da se temperatura promeni i poželite ponovo da se rashladite, morate iznova da uključite uređaj i ceo proces se ponavlja.

Kod inverter klima je sistem rada drugačiji, jer one će raditi punom snagom sve dok se u prostoriji ne postigne željena temperatura. Kada dođe do toga, uređaj sa inverterom će prilagoditi, odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomerno održavanje željene temperature. Na taj način se izbegavaju nagle promene temperature prostora i nema čestog uključivanja i isključivanja uređaja, koje dodatno opterećuje strujnu mrežu, pa se na taj način i štedi struja.

Inverterska tehnologija ima tradiciju dugu gotovo pola veka, a jedan od pionira u ovoj oblasti je Hisense koji je prvi plasirao ovakve uređaje u Kini. U saradnji sa Hitachi kompanijom iz Japana, Hisense je napravio revoluciju na tržištu i postao sinonim za inovativnu invertersku tehnologiju.

Važno je istaći i to da uređaji sa inverterom pružaju mogućnost grejanja čak i na veoma niskim spoljašnjim temperaturama, do -20°C, što ih čini pogodnim za korišćenje tokom cele godine. Nova, najsavremenija Hisense 360° DC inverterska tehnologija omogućava inteligentan rad klima uređaja i smanjuje energetske gubitke. Zbog ovoga kompresor radi lakše i efikasnije, kontrola temperature je preciznija, a buka je niža.

Zdraviji vazduh

 Hisense Easy Smart klima uređaji 7.jpg Izvor: Hisense

HI-UVC tehnologija razlaže strukturu bakterija i virusa ultraljubičastim svetlom, duboko ubijajući bakterije i viruse u vazduhu, ali i na/u samom klima uređaju. Testovi SGS instituta pokazuju da HI-UVC steriliše 99,99 odsto ešerihije koli i 99,99% H1N1 (virusa gripa) za 30 minuta, ostavljajući vazduh zdravijim i čistijim.

Posebna UVC komora, montirana direktno na isparivač, u poređenju sa dosadašnjom tehnologijom sa živom, je dugotrajnija, troši manje energije, ne zahteva prethodno zagrevanje i ekološki je drastično prihvatljivija. UVC svetlo prodire direktno u DNA i RNA mikroba, narušavajući njihovu strukturu i zabranjujući dalje razmnožavanje, čime se oni uništavaju.

Čistiji i zdraviji vazduh bez prašine i neprijatnih mirisa postižu se i primenom novog četiri-u-jednom filtera, koji sadrži HEPA sloj, vitamin C, sloj sa jonima srebra i katehinski sloj (aktivni ugalj).

Proces samočišćenja

Čišćenje klima uređaja je na Hisense modelima, takođe, pojednostavljeno. Zahvaljujući novoj generaciji Hisense hidrofilnog premaza, prašina, masnoća i mikroorganizmi koji se nakupljaju mogu da se uklone sa aluminijumske površine isparivača putem ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja. Na ovaj način vaš klima uređaj će održavati vazduh čistim uz veću energetsku efikasnost.

Dodatno, antibakterijska krilca čuvaju vaše zdravlje, značajno poboljšavaju antibakterijski efekat i sprečavanje buđi, što je bolje rešenje za čist vazduh.

Pametnije upravljanje i umrežavanje

 Hisense Easy Smart klima uređaji Izvor: Hisense

Hisense klime pružaju mogućnost da putem pametne glasovne kontrole regulišete temperaturu, uključite ili isključite uređaj, kao i da podesite režim rada. Za domaće tržište važno je istaći i podatak da je Hismart Life aplikacija dostupna na srpskom jeziku, a moguće ju je povezati sa Amazon Echo glasovnim asistentom i funkcijama klime upravljati sa telefona ili nekog drugog kompatibilnog uređaja iz bilo koje prostorije.

Dodatna pametna opcija je to što putem Wi-Fi mreže imate mogućnost da upravljate klima uređajem i kad niste kod kuće tj. da ga uključite sa daljine ili da ga programirate da radi kako vama odgovara. I za ovu funkciju trebaće vam besplatna Hismart Life aplikacija, koju ćete pronaći na Google Play i AppStore prodavnicama.

 Hisense Easy Smart klima uređaji aplikacija Izvor: Hisense

Ukoliko odaberete Hisense Hi-Comfort KE35MR0EG model imaćete na raspolaganju i opciju Multi-Split (Free-Match). Ovo znači da unutrašnju jedinica možete da se koristite i kao 1-1 split sistem, ali i kao Multi-split sistem sa opcijom slobodnog umrežavanja. To je od velike pomoći za svakoga ko želi da doda još jednu ili dve jedinice sistemu klima uređaja i na taj način ima samo jednu spoljašnju, a više unutrašnjih jedinica.

Energetska efikasnost i održivost

Pomenuti model Hisense inverter klima uređaja deklarisan je na A++ energetski razred i koristi ekološki gas R32, koji je efikasan i zeleniji za korišćenje. R32 je ima veći kapacitet hlađenja na istoj zapremini, što znači da je potrebna manja količina sredstva za hlađenje u svakom uređaju, pa se tako smanjuje i globalno zagrevanje.

Prednosti ovog gasa su i to što nema uticaj na ozon u vazduhu, ima 66 odsto niži uticaj na globalno zagrevanje od gasa R410A, veću energetsku efikasnost, veću termalna provodljivost i veći kapacitet hlađenja.

Pristupačna cena

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da Hisense inverter klima uređaj uzmete u razmatranje prilikom naredne kupovine. Ali, ako ste u potrazi klimom već sad - odlična vest - Hisense u Srbiji trenutno nudi sniženje jednog od najpopularnijih inverter modela, KE35MR0EG, čija je cena sa 62.990 RSD snižena na 49.990 RSD. Garancija na kompresor je, uz registraciju na Hisense Srbija sajtu, čak pet godina, a pored ovog 12 BTU modela dostupni su i oni od 18 ili 24 BTU.

 Hisense Hi-Comfort Inverter Klima Uređaj cena Izvor: Hisense

Ne zaboravite da svež vazduh dolazi iznutra, upravo od vaše klime, a uz tehnologiju UVC sterilizacije uživajte u higijeni vazduha najvišeg nivoa bez brige o virusima i bakterijama. Zahvaljujući snažnom kapacitetu hlađenja i grejanja (3.200/3.300 W) sjajan osećaj je garantovan tokom cele godine.

BONUS VIDEO:

Hisense Hi-Comfort klima uređaj
Izvor: Hisense Europe

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Klime koje se prodaju i koje imaju spoljnu i unutrašnju jedinicu su najobičnije đubre ako se redovno ne čiste i ako se prostorija ne provetrava jer vrte isti vazduh u prostoriji. Najbolja klima je ona koja uvlači vazduh od spolja, hladi ga ili ga zagreva i uduvava u prostoriju. Tada uvek dolazi svež vazduh.

Ajde?!

@Darko Pametan si jako. Sad nam smao reci koje to klime ubacuju vazduh spolja, a da se mogu naci u komercijalnoj prodaji?