Koliko struje troši šporet? Nije baš mali potrošač, ali postoje načini kako možete uštedeti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko struje troši šporet? Nije baš mali potrošač, ali postoje načini kako možete uštedeti

Izračunajte koliko struje troši šporet i koliko vas mesečno košta spremanje i grejanje hrane na električnom šporetu.

 Koliko struje troši šporet i kako uštedeti Izvor: Pexels

Od kuvanja kafe, preko pravljenja ručka ili pečenja hleba u rerni, šporet je kućni aparat koji koristimo svakoga dana. Međutim, da li ste se zapitali koliko struje troši šporet i da li postoje načini na koje možete smanjiti njegovu potrošnju?

U nastavku teksta vas čekaju odgovori na ova pitanja koja se i te kako tiču kućnog budžeta, ali imajte u vidu da cena za 1 kWh utrošene električne energije nije ista za sva domaćinstva. Naime, cena za 1Kwh električne energije zavisi od toga da li vaše domaćinstvo pripada zelenoj, plavoj ili crvenoj tarifi, u smislu ukupne mesečne potrošnje struje - naglašava Đorđe Mitić sa sajta Iskustva & Preporuke.

Kako utvrditi koliko struje troši šporet?

Kada govorimo o tome koliko struje troši šporet, važno je imati u vidu da se količina utrošene električne energije može razlikovati u zavisnosti od vrste šporeta i njegove snage.

U proseku, po svojoj specifikaciji električni šporeti troše od 1.500 do 3.000 W struje za jedan sat rada. Ipak, na to koliko će struje potrošiti šporet realno će, naravno, uticati koliko ga dugo držimo uključenim i da li smo ringlu uključili na najslabiji ili najsnažniji podeok, te da li smo rernu podesili na minimalni ili na maksimalni broj stepeni. Drugim rečima, što veću temperaturu želimo da postignemo, šporet će trošiti više struje.

S druge strane, retko se dešava da šporet koristimo u njegovom punom kapacitetu. Zapravo, najverovatnije nikada niste uključili sve ringle na maksimum i stavili pile da se istovremeno peče u rerni. Naprotiv, šporet upošljavamo onda kada nam je to potrebno i u meri u kojoj je neophodno, a često se dešava i da, tokom pripremanja hrane, svako malo smanjimo ili pojačamo temperaturu.

Zbog svih navedenih činjenica veoma je teško sa preciznošću reći koliko struje troši šporet u nekom konkretnom domaćinstvu.

Ipak, da biste dobili neku predstavu o tome koliko struje troši šporet možete uopšteno smatrati da ringla troši oko 1,7 kWh za sat vremena, dok rerna troši oko 3 kWh struje za isti period. Te brojke je potrebno da pomnožite sa aktuelnom cenom struje i tako ćete izračunati koliko vas košta jedan sat korišćenja ringle odnosno jedan sat korišćenja rerne.

U trenutku pisanja ovog teksta, prosečna cena za 1 kWh utrošene električne energije iznosi 12,40 RSD. Kada malopre navedenu prosečnu potrošnju ringle i rerne pomnožimo sa ovom cenom, dobijamo:

  • Ringla (za jedan sat korišćenja): 1,7 kWh x 12,40 RSD = 21,08 RSD
  • Rerna (za jedan sat korišćenja): 3 kWh x 12,40 RSD = 37,20 RSD

Da biste izračunali koliko novca mesečno trošite na šporet, napravite procenu koliko sati dnevno ga koristite i to pomnožite sa brojem dana u mesecu.

Ima li načina da utičete na to koliko struje troši šporet, odnosno da li možete da smanjite potrošnju?

Kao i uvek kada su u pitanju električni uređaji, racionalnije angažovanje uređaja i obezbeđivanje optimalnijih uslova rada dovešće do manje potrošnje električne enrgije. Ukoliko želite da smanjite količinu struje koju šporet potroši svakog meseca u vašem domaćinstvu, to možete učiniti primenom sledećih preporuka:

  • Kuvajte ređe, ali količinski više - ako na šporetu spremate više jela istovremeno postižete veću energetsku efikasnost i smanujete to koliko struje troši šporet.
  • Koristite mikrotalasnu rernu - podgrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici koštaće vas znatno manje nego kada to činite na ringli ili u rerni.
  • Ne otvarajte rernu za vreme pečenja - svaki put kada otvorite vrata rerne vreo vazduh izlazi napolje, a hladan ulazi i potrebno ga je zagrejati, a to košta. Zato zaboravite na stalno otvaranje rerne i proveravanje da li je pečenje gotovo, već za to koristite “prozor” na rerni.
  • Redovno čistite šporet - prljavština na šporetu zapravo deluje kao termoizolacija i smanjuje efikasnost u prenosu toplote sa ringle na posudu.
  • Koristite staklene i keramičke posude umesto metalnih - razlog leži u tome što staklo i keramika bolje zadržavaju toplotu nego metal, pa je potrebno da šporet potroši manje struje kako bi zagrejao hranu, a sama toplota će biti bolje raspoređena.
  • Koristite adekvatnu veličinu posude i poklopac - šerpa ili tiganj ne bi trebalo da budu manji od veličine ringle jer, u suprotnom, samo se stvara gubitak toplote i struje kao i u slučaju kada ne koristite poklopac.
  • Uključite automatsko čišćenje rerne odmah nakon pečenja - ukoliko imate šporet sa programom za automatsko čišćenje rerne, aktivirajte ga odmah nakon što ste završili sa pečenjem. Na ovaj način iskoristićete to što je rerna već zagrejana, skratićete vreme čišćenja i smanjiti to koliko struje potroši šporet za ovu aktivnost.

Da li ste zadovoljni svojim šporetom?

Korisničke recenzije, iskustva, preporuke i ocene za šporete su, bez sumnje, najveća pomoć svakome ko planira kupovinu novog šporeta. Podelite svoje iskustvo sa uređajima koje koristite ili ste ih ranije koristili i upoređujte cene šporeta na Iskustva & Preporuke sajtu, za stotine modela koji se mogu kupiti u prodavnicama u Srbiji.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Postoje dva načina da smanjite potrošnju para za el energiju, prilikom korišćenja el šporeta. Prvi je vezan za ulazak u crvenu zonu. Ako ste blizu te granice, onda kuvate na gas (plin), ili na "Smederevca"! Ako pak imate dovoljno struje na raspolaganju u plavoj zoni, onda je u igri drugi način štednje novca, a to je da kuvate u periodu jeftinije tarife, tj noću od 23-07h! Sutradan podgrejete na gas! Ako niste u mogućnosti, onda kuvate u nedelju pre podne, i supa je gotova u 12h, po četvorostrukoj ceni, al svako zadovoljstvo se više plaća!