Kako očistiti ravnu ploču na šporetu ili ugradnu ploču za kuvanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako očistiti ravnu ploču na šporetu ili ugradnu ploču za kuvanje

Želite da vaša kuhinja izgleda besprekorno, ali imate problema sa čišćenjem šporeta sa ravnom pločom ili ugradne ploče za kuvanje? Naši praktični saveti će vam biti od pomoći.

 Kako očistiti šporet sa ravnom pločom ili ugradnu ploču za kuvanje Izvor: YouTube / Clean With Confidence

Poslednjih godina ugradne ravne ploče za kuvanje su sve popularnije i zastupljenije u domaćinstvima koja žele elegantan izgled kuhinje. Pogodne su jer podnose visoke temperature i energetski su efikasne. Pošto je površina za kuvanje veoma tanka, toplota može da dopre do lonca ili tiganja s znatno manjim gubitkom energije nego kod klasičnih ringli - piše Sanja Budimirović sa sajta Iskustva & Preporuke. Međutim, često se postavlja pitanje kako očistiti ravnu ploču šporeta ili ugradnu ploču za kuvanje. Pravilna upotreba i briga su od suštinskog značaja da biste uspeli da održite kvalitet svoje ravne ploče na duže vreme.

Tri jednostavna postupka za čišćenje šporeta sa ravnom pločom

Ukoliko vam nešto iskipi ili na drugi način dođe do prljanja staklokeramičke ploče za kuvanje, stvar ćete lako popraviti jednostavnom rutinom čišćenja šporeta sa ravnom pločom, koju možete obaviti na više načina.

1. Metalni strugač je idealan alat za čišćenje ravne ploče

Ako vam se dogodi da vam iskipi voda za testeninu ili mleko za palačinke, metalni strugač za čišćenje ravne ploče za kuvanje će rešiti svaki problem. Malo, oštro sečivo sastrugaće zagorelu prljavštinu, bez ikakvog napora. Metalni strugač u sebi sadrži poseban žilet kojim treba polako da grebete po ploči. Ugao strugača u odnosu na ploču ne sme biti veći od 30-35 stepeni, jer ćete u suprotnom ogrebati ploču. Sastrugane nečistoće jednostavno obrišite kuhinjskom krpom. S obzirom na to da se ravne ploče na šporetu i ugradne radne ploče proizvode od istog materijala, princip čišćenja metalnim strugačem je isti. Drugim rečima, na ovaj način možete obaviti čišćenje bilo koje staklokeramičke ploče za kuvanje, bez obzira na to da se ugrađena u šporet ili u kuhinjske elemente.

 Strugač za ravne ploče Izvor: YouTube / Thoughts fo Happy Minds

2. Namensko sredstvo za čišćenje ravne (staklokeramičke) ploče za kuvanje

Iako vam eksperimentisanje sa sredstvima za čišćenje može zvučati primamljivo, budite sigurni da ništa neće biti tako učinkovito i pouzdano kao namensko sredstvo za čišćenje staklokeramičke ploče, čija je hemijska formula stvorena upravo sa ciljem da omogući što efikasnije čišćenje šporeta sa ravnom pločom ili čišćenje ugradne ploče za kuvanje.

Ovi specijalni deterdđenti sadrže posebnu kombinaciju moćnih aktivnih sastojaka i delikatnih abrazivnih čestica koje uklanjaju masnoću i omekšavaju zagorelu prljavštinu. Za uobičajeno čišćenje ravne ploče dovoljno je da iskoristite količinu deterdženta veličine lešnika.

3. Čišćenje ravne ploče sredstvima iz kućne radinosti

 Soda bikarbona Izvor: YouTube / Eden Dyis and lifestyle

Ukoliko ste ljubitelj prirodnijih sredstava za čišćenje, onih iz kućne radionice, za čišćenje ravne ploče probajte ovaj jednostavni recept. Za njega će vam trebati:

  • Jedna velika šolja sirćeta
  • Jedna kesica praška za pecivo
  • Jedna šoljica deterdženda za sudove
  • Jedna šolja tople vode
  • Jedan stari peškir

Ravnomerno poprskajte sirće po ploči za kuvanje i pospite odozgo prašak za pecivo. Natopite peškir mešavinom tople vode i deterdženta za pranje posuđa i prekrite njime ploču za kuvanje. Ostavite peškir tako nekoliko minuta ili, ako imate vremena, preko noći. Nakon toga, čišćenje ravne ploče šporeta ili ugradne ploče za kuvanje jednostavno završite brisanjem prljavštine krpom.

Čišćenje staklokeramičke ploče sa tvrdokornim mrljama

Za čišćenje staklokeramičke ploče na čijoj se površini nalaze tvrdokorne mrlje biće vam potrebno nešto moćno, a to je pasta za zube koja u sebi sadrži sodu bikarbonu. Utrljajte pastu na delove ploče za kuvanje na kojoj se nalazi zagorela hrana i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom vlažnom krpom obrišite pastu za zube da biste dobili sjajnu, čistu ploču za kuvanje.

Šta nikako ne smete raditi prilikom čišćenja ravne tj. staklokeramičke ploče

Oštri predmeti - za čišćenje šporeta sa ravnom pločom odnosno ugradne ploče za kuvanje nikada nemojte koristiti noževe ili druge oštre predmete da biste uklonili višak hrane s ploče. Ako to učinite, rizikujete pojavu ogrebotina. Bolje je da za čišćenje ravne ploče koristite metalni strugač koji smo gore naveli.

Žice za ribanje - kod tvrdokornih mrlja za čišćenje šporeta s ravnom pločom domaćice neretko posežu za žicama za ribanje. Međutim, takvi instant načini za čišćenje ravne ploče neizbežno će ogrebati i trajno oštetiti površinu vaše ploče za kuvanje. Umesto toga, za čišćenje ravne ploče koristite metalni strugač za čišćenje koji će sastrugati mrlje i pomoći vam da uklonite prosute materije pre nego što se zapeku.

Još jedan praktičan savet

Nikada nemojte da koristite lonce i tiganje s oštećenim ili prljavim dnom jer to može izgrebati vašu staklokeramičku ploču, a tada vam ni temeljno čišćenje neće biti od velike pomoći.

I za kraj - ukoliko želite da vaša ravna ploča za kuvanje potraje, čišćenje ravne ploče uradite odmah čim se uprlja, a najbolje posle svake upotrebe. Idealno je čišćenje šporeta sa ravnom pločom sprovesti dok je ploča za kuvanje još topla na dodir.

Da li ste zadovoljni svojom staklokeramičkom pločom za kuvanje?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za ugradne ravme ploče za kuvanje, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu nove staklokeramičke ploče za svoju kuhinju. Pronađite na Iskustva & Preporuke sajtu svoj model ugradne ploče i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći drugima da donesu bolju odluku prilikom kupovine.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA