Uprkos američkim sankcijama, Kina je na pragu da stvori sopstvene napredne čipove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprkos američkim sankcijama, Kina je na pragu da stvori sopstvene napredne čipove

Autor Ilija Baošić

Nakon što su SAD primorale holandsku vladu da ne isporučuje svoje najnaprednije mašine za proizvodnju čipova Kini, čini se da je Huawei na putu da reši problem.

 SAD, Holandija i Japan ograničavaju Kini pristup EUV tehnologiji Izvor: Unsplash

Kompaniji Huawei je odobren patent koji će joj pomoći da napravi sopstvenu EUV litografsku mašinu za proizvodnju naprednih čipova na proizvodnom procesu manjem od 10 nm. Novi patent rešava problem interferencije ultraljubičastog svetla koji bi inače učinilo vafer neravnim.

Patent se odnosi na problem u poslednjem koraku proizvodnje čipova koji je uzrokovan malim talasnim dužinama ekstremnog ultraljubičastog (EUV) svetla i opisuje niz ogledala koja dele snop svetlosti na više zraka koji se sudaraju sa sopstvenim mikroskopskim ogledalima. Svako od tih ogledala se rotira drugačije da bi stvorilo različite interferencije u svetlosti, tako da kada se ponove spoje, interferencije se međusobno poništavaju i stvaraju jedan ujednačen snop.

EUV litografske sisteme trenutno isključivo proizvodi holandska kompanija ASML, koja za sebe tvrdi da je "najvažnija tehnološka kompanija za koju niko nije čuo". EUV litografija se oslanja na iste principe kao i stariji oblici ove tehnologije, ali koristi svetlost talasne dužine od oko 13,5 nm, što je veoma blizu talasnoj dužini x-zraka. ASML generiše ovo svetlo pomoću rastopljenih kapljica kalaja, prečnika oko 25 mikrona.

"Dok padaju", objašnjava ASML, "kapljice su prvo pogođene laserskim impulsom niskog intenziteta koji ih spljošti u oblik palačinke. Zatim snažniji laserski impuls isparava spljoštenu kapljicu da bi stvorio plazmu koja emituje EUV svetlost. Kako bi se proizvelo dovoljno svetlosti za proizvodnju mikročipova, ovaj proces se ponavlja 50.000 puta u sekundi".

Kompaniji ASML je bilo potrebno 6 milijardi evra i 17 godina istraživanja za razvoj EUV litografskih mašina spremnih za prodaju, ali pre nego što su svoj rad privršili kraju, SAD su primorale holandsku vladu da zabrani izvoz u Kinu, ograničavajući ovu zemlju na stariju DUV tehnologiju. Za sada, samo pet kompanija koristi ili je najavilo planove za korišćenje EUV litografskih sistema kompanije ASML - Intel i Micron u SAD, Samsung i SK Hynix u Južnoj Koreji i TSMC u Tajvanu.

O čemu je zaista reč?

Kineske kompanije, kao što je Huawei, su prethodno mogle da šalju sopstveni dizajn u fabrike koje koriste EUV sisteme kako bi proizveli prilagođenje čipove, ali američke sankcije su učinile ovaj proces sve manje mogućim. Kompaniji Huawei su potrebne ove litografske mašine kako bi nastavila razvoj sopstvenih čipova, jer su ih američke sankcije primorale da traži specijalnu dozvolu za pribavljanje čipseta kompanije Qualcomm pod uslovima da neće koristiti 5G.

Ipak, nije samo Kina ta koja trpi zbog američkih sankcija. Kako prenosi Reuters, izvršni direktor kompanije ASML je u nedavnom intervjuu doveo u pitanje pokušaj SAD da navede Holandiju da usvoji nova pravila koja ograničavaju izvoz u Kinu i da li on ima smisla.

"Američki proizvođači čipova nemaju problem sa Kinom kao kupcem", rekao je prvi čovek kompanije. "Opšte je poznato da je tehnologija čipova za čisto vojne svrhe obično stara 10, 15 godina. Ipak, tehnologija koja se koristi za pravljenje takvih čipova još uvek se može prodati Kini".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 14

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nićifor

američko zlo ne spava.

Bravo

Pocetkom godine sam citao intervju CEO iz ove holandske firme koji je rekao da ce Kinezima trebati 20-30 godina da dostignu nivo litografije koji oni sad poseduju. I evo 8 meseci kasnije Kinezi ih stigli.

Uros

I ode tajvan