Apple detekcija sudara greškom poziva policiju tokom skijanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple detekcija sudara greškom poziva policiju tokom skijanja

Autor Ilija Baošić

Iako može biti vrlo korisna kada je to najpotrebnije, detekcija sudara na Apple uređajima nije bez mane.

Apple se potrudio da korisnike iPhone i Apple Watch uređaja učini bezbednijim uvođenjem detekcije sudara, pomoću koje će telefon sam pozvati policiju ukoliko proceni da je došlo do saobraćajne nesreće. Ipak, ova funkcija nije bez mana, što su na teži način saznali neki koji su otvorili ski sezonu.

Detekcija sudara je nova funkcija koju je Apple doneo na iPhone 14 i iPhone 14 Pro modele, kao i ovogodišnje Apple Watch pametne satove. Kako bi ovi uređali detektovali sudar, koriste se razni senzori i algoritmi, a kako navodi Apple, mogu da procene da li je došlo do prednjeg, bočnog ili stražnjeg sudara, pa čak i prevrtanja.

Ipak, postoje još neke dečije bolesti koje ova funkcija mora da preboli. Kako tvrde policijski dispečeri u Juti, primetno je povećanje broja poziva sa Apple uređaja, ali ne zato što se dešava veći broj sudara, već se ispostavilo da se detekcija sudara aktivira Apple korisnicima dok skijaju. Nije jasno šta je tačno okidač - da li su to pokreti skijaša ili padovi - a dispečeri tvrde da dobijaju tri do pet ovakvih poziva svakog dana.

Apple je dizajnirao ovu funkciju tako da korisnicima nakon aktivacije daje 20 sekundi vremena da prekinu pozivanje policije, pa je razumljivo zašto korisnici tokom skijanja uopšte ne vide da je detekcija sudara aktivirana.

Dodatno, nije samo policija ta koja je obaveštena o sudaru. Ukoliko korisnici podese kontakte za hitne slučajeve, njihov iPhone će tim kontaktima takođe saopštiti da je došlo do saobraćajne nesreće, što je već bio problem sa ljudima kojima je telefon ispadao iz vozila u toku vožnje, pa čak i posetiocima luna parkova.

Ipak, dispečeri ne žele da ljudi u potpunosti isključe ovu funkciju, jer kako navode, ona može spasiti živote u slučaju stvarnog hitnog slučaja, a najbolji primer toga je jedan čovek iz Indijanapolisa, do koga su hitne službe stigle samo pet minuta nakon sudara koji je detektovao njegov Apple Watch.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima

Tako je to kad Apple razmišlja umesto vas, moguće je očekivati svakakve gluposti.