Na kamerama telefona naglasak više nije na megapikselima nego na inovacijama i kvalitetu slike i videa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na kamerama telefona naglasak više nije na megapikselima nego na inovacijama i kvalitetu slike i videa

Autor Marko Čavić

Rekli bismo - konačno je došlo vreme da bude tako!

 Kaleidoskop_Film snimljen HONOR Magic4 Pro telefonom_4.jpg Izvor: Honor

Iako smo svedoci da pojedini proizvođači telefona povećavaju broj megapiksela još uvek i to čak uspevaju da čine na pravi način, jer ih prati dobar kvalitet slike, ono što je nepobitan trend jeste to da između marki pametnih telefona više ne vlada "trka megapikselima".

Takmičenje većine sledećih generacija pametnih telefona prelazi na dodavanje inovativnih mogućnosti sistemima kamere i to za profesionalnije mogućnosti snimanja slika i videa.

Te mogućnosti se kreću od dodavanja slika visoke rezolucije u naprednim RAW formatima, do video zapisa s velikom brzinom sličica u sekundi.

Pogledajte koji će to trendovi obeležiti kamere u narednim mesecima i narednih godinu, dve:

 • Kvalitetniji 8K video i fotografije
 • 4K i 8K HDR, veći broj sličica u sekundi za snimanje videa
 • Napredna fotografija/video boke, usporeni snimci daleko boljeg kvaliteta
 • Snimanje HEIC/RAW formata sa više bita
 • Kvalitetniji i produktivniji computational sistem algoritama i AI-ja
 • Snimanje pri slabom svetlu i ultra-noćnom načinu rada
 • Brzina okidanja, kontinuirano i kvalitetnije zumiranje, automatizacija fokusa, višestruko snimanje u okviru istog kadra, unapređena panorama, makro i mikrofotografija
 • Sigurnosni mehanizmi za slike i deljenje manje privatnih podataka tokom slanja slika na druge uređaje
 • Prilagođeni moduli kamere s naprednim OIS sistemom, setovi sočiva, sistemi s više senzora
 • Partnerstvo s vodećim IP tehnološkim kompanijama za kamere
 • Dublja integracija aplikacija, intuitivan interfejs i kamere bogate opcijama.

Većina ovih opcija uveliko zavisi od čipseta (SoC) i njegovih mogućnosti kao što su napredni ISP-ovi (procesori posebno namenjeni obradi fotografije i videa za kameru), AI, softverski algoritmi, memorijski kanali, različite optimizacije i drugo.

Apple je odlično prošao sa svojom iPhone 13 Pro serijom u mogućnostima snimanja slika i videa zahvaljujući snažnom A15 Bionic čipsetu s novim i posebno dizajniranim i izrađenim ISP-om. Međutim, u Android taboru i među pametnim telefonima van iOS ekosistema, najnovije vodeće mobilne platforme Snapdragon 8 i 8+ Gen 1 postavile su vrlo visoku lestvicu za inovacije kamera, tako pomažući mnogim OEM-ovima tj. proizvođačima telefona da se na premijum tržištu snažno razlikuju od iPhone mogućnosti.

Sve slike koje slede napravljene su mobilnim telefonom, da li možete da verujete u to?!

Ove Snapdragon inovacije i kooptimizacije pomažu Android OEM-ovima ne samo da se razlikuju, nego i kvalitetno takmiče u industriji smartfona uopšte.

Sa 4 nm baziranim Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom, Qualcomm je predstavio novu kolekciju značajnih unapređenja i tehnologija kamere pod nazivom Snapdragon Sight. Snapdragon Sight temelji se na prvom 18-bitnom Qualcomm Spectra ISP-u, što je veliki skok u odnosu na 14-bitni ISP prethodne generacije.

To znači da Computer Vision ISP (CV-ISP) može da uhvati 4.096 puta više podataka kamere pri brzinama do 3,2 gigapiksela u sekundi, snimajući 240 fotografija od 12 megapiksela u jednoj sekundi.

 Counterpoint-Research-Snapdragon-8-Gen-1-Camera-Features-Innovations.jpg Izvor: Counterpoint Research

Snapdragon 8 Gen 1 ima trostruke 18-bitne ISP-ove uz koje može da uhvati više od milijardu boja s tri kamere istovremeno i do 200 MP, što nudi nedavno predstavljena Motorola edge 30 Ultra.

Kamera je postala ključni faktor razlikovanja između većine proizvođača pametnih telefona. Usvajaju širok skup slikovnih, video i AI mogućnosti dostupnih u odabranom SoC-u kako bi se razlikovali od konkurencije.

Odabrane mogućnosti zatim se dobro usklađuju sa senzorom kamere i modulima, a onda i optimizuju putem softverskih algoritama. Uprkos korišćenju zajedničke Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 platforme, postoji mnoštvo mogućnosti koje različiti OEM-ovi mogu da iskoriste za takmičenje i razlikovanje, čineći platformu i ceo niz vrlo svestranim.

Qualcomm je nesumnjivo jedan od vodećih igrača na ovom polju, kažu iz Counterpoint-a i pokazuju nam koji je flagship trenutno dostupan gde u kamera svetu:

 counterpoint-qualcomm-snapdragon-8-gen-1-uređaji-kamere.jpg Izvor: Counterpoint Research

Proizvođači pametnih telefona također su bili lukavi pri sklapanju ključnih partnerstava s kompanijama za obradu slika kao što su Dolby, Leica, Zeiss i Hasselblad kako bi se razlikovali putem vrhunskih mogućnosti koje su dostupne putem Snapdragon flagship čipsetova.

Šta vi kažete - više megapiksela, kvalitet ili nešto drugo?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NIKON

Šta ti vrede MEGAPIKSELI kad je optika mizerna. Sve jeftina plastika i mutni staklići...