TESTIRALI SMO IOS 16: Novi zaključani ekran, sečenje slika, izmena i opoziv poruka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO IOS 16: Novi zaključani ekran, sečenje slika, izmena i opoziv poruka

Autor Ilija Baošić

Predstavljamo vam tri najbolje novine iOS 16 operativnog sistema.

 iOS 16 test, šta je novo i najbolje funkcije Izvor: Smartlife

Tehnološki gigant iz Kupertina je prvi put predstavio iOS 16 na WWDC događaju u junu. Korisnicima iPhone uređaja je nakon toga preostalo samo da sačekaju najavu iPhone 14 i iPhone 14 Pro telefona, jer je premijera novih uređaja vesnik da novi iOS stiže i na njihove telefone.

Čekanju je sada kraj. Kompanija je juče u 19 časova po našem vremenu tradicionalno poslala nadogradnju na sve podržane uređaje, tačnije na 23 različita uređaja. Nažalost iOS 16 predstavlja kraj puta za iPhone 6S i iPhone 7 modele, kao i za iPhone SE prve generacije, ali su čak i oni juče dobili iOS 15.7 ažuriranje koje ispravlja sitne bagove.

Šta je novo?

Kao i svake godine, nova iOS verzija donosi gomilu sitnih unapređenja - bilo da su sistemske aplikacije u pitanju, bilo da je sam operativni sistem. Softver kompanije Apple je odavno zreo. Ne kažemo da je savršen, na neke odluke se jednostavno mora navići, ali postaje sve teže doneti radikalne promene i smisliti nove funkcije. Srećom, kompanija se ove godine primarno bavila delom operativnog sistema kog je godinama zapostavljala, a mi smo izabrali tri najinteresantnije novine.

Zaključani ekran

Glavna zvezda novog operativnog sistema je svakako zaključani ekran. Apple je ponovo zamislio kako ovaj deo softvera treba da izgleda, prelazeći sa samo sata i gomile obaveštenja na nešto što izgleda kao drugi početni ekran.

Novine koje su prvo primetne jesu da je sat dobio veće dimenzije, kao i da se notifikacije sada nalaze na dnu ekrana. Obećani vidžeti nas nisu sačekali odmah nakon nadogradnje, već smo morali da zadržimo prst na ekranu, što je otvorilo meni za prilagođavanje istog.

Prva opcija koja se korisnicima nudi jeste da izaberu novu pozadinu. Moguće je izabrati između slika iz galerije (jedne ili više), tapeta napravljenog od emodžija po želji, animacije vremenskih uslova, astronomskog prikaza (Zemlja, Mesec, Sunčev sistem) i boje pozadine po želji. Takođe, Apple nam je i sam ponudio različite izglede zaključanog ekrana, među kojima je bila i dobro poznata riba Klovn sa prvog iPhone-a.

Nakon toga, bilo je potrebno da izaberemo dizajn sata i vidžete koje želimo. Apple nudi osam različitih fontova i neograničen broj boja. Osim sata, postoje još dva polja - na vrhu se nalazi datum, koji se takođe može prilagoditi u zavisnosti od informacija koje želimo da vidimo, dok se u polje ispod sata dodaju "klasičniji" vidžeti.

Interesantna je i funkcija da odabir pozadine sa lako prepoznatljivim predmetom ili osobom blago zaklanja sat i ističe taj predmet ili osobu u prvi plan. Ova funkcija nam je i odličan uvod u sledeću novinu, jer koristi isti tehnologiju.

Automatsko sečenje slika i Live Text

Nije bitno kada je fotografija uslikana, može biti čak i screenshot - sve dok je predmet ili osoba na toj slici lako prepoznatljiva softveru, novi iOS nudi mogućnost da zadržimo prst na njoj, a da zatim taj isečak podelimo ili snimimo u PNG formatu sa transparentnom pozadinom. Ova mogućnost je korisna samo onoliko koliko je korisnik maštovit, te ne sumnjamo da će naći svoju primenu.

Pogledajte

00:39
iOS 16 sečenje slika
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Dodatno, iako Live Text postoji već neko vreme i bio je predmet viralnih videa, Apple sada nudi mogućnost kopiranja teksta iz video snimaka.

 iOS 16 Live Text video Izvor: Smartlife

Edit i Undo Send

iMessage aplikacija je poboljšana Undo Send i Edit funkcijama. Ove funkcije rade upravo što im i samo ime govori. Poslali ste pogrešnu poruku? Undo Send. Napravili ste grešku u tekstu i želite da je izmenite? Edit. Nažalost, ove funkcije su dostupne samo ako i sagovornik koristi iMessage.

Naravno, ove funkcije nisu ništa revolucionarno, već smo ih videli u mnogim drugim aplikacijama za dopisivanje, ali nam je svakako drago da ih je konačno i Apple implementirao.

Da li ste instalirali iOS 16? Kako vam se čini?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Malo ispeglanije deluje ovo mlaćenje prazne slame, može da se skroluje kroz obaveštenja, uglavnom odabir boja stvara utisak preglednijeg i oštrijeg ekrana. Nije baš kesa, ali kozmetika jeste, mislim da lepo oblikovan uredjaj sa kvalitetnom kožnom futrolom. U tome jesu pobedili, sve ostalo su sitnice.

Dok Holidej

@beogradska seljačina Pa ti osmisli izmenu, pa im predloži. Ja sam im skakao po glavi kada su ubacili Sebiju u listu zemalja za icloud nalog. Kako sam u tom trenutku već plaćao icloud i music za celu porodicu, nije hteo da prebaci naloge sa jedne zemlje na drugu. Tražili su da se otkažu sve pretplate, pa onda da se “raspusti” porodica i tek tada izvrši prebacivanje. Kako otkazivanje icloud storage nije dolazilo u obzir a i prebacivanje dece iz jednog u drugi porodični skup pa nazad bi bila ozbiljna gnjavaža, bio sam u ozbiljnoj prepisci s njima nekoliko nedelja. Nakon nekog vremena je proradilo prebacivanje mog naloga i svih članova porodice na Srbiju.