STVARNOST ČUDNIJA OD FIKCIJE: Microsoft spasava korisnike računara koje je Apple zaboravio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STVARNOST ČUDNIJA OD FIKCIJE: Microsoft spasava korisnike računara koje je Apple zaboravio

macOS Ventura neće biti podržan na uređajima starijim od 6 godina

 Windows 11 Cover 1.jpg Izvor: SmartLife / Microsoft

Dok se utisci WWDC 2022 događaja sumiraju, mi nismo mogli da se otrgnemo utisku nove macOS nadogradnje, koja nam stiže ove jeseni.

Naime, Apple je svoju novu verziju operativnog sistema rezervisao samo za relativno novije računare. Pogledajte listu uređaja koji će dobiti macOS Ventura:

  • iMac (2017 i noviji)
  • iMac Pro
  • MacBook Air (2018 i noviji)
  • MacBook Pro (2017 i noviji)
  • Mac Pro (2019 i noviji)
  • Mac mini (2018 i noviji)
  • MacBook (2017 i noviji)

Možda će vas zanimati

Kompanija Apple je ovom odlukom napravila ogroman rez, jer je prethodna verzija macOS bila dostupna čak i na Mac Pro računarima iz 2013. godine. Ovo znači da macOS Ventura neće podržavati računare starije od šest godina, a ukoliko nas neko pita, reći ćemo da smatramo da je ovo veoma pogrešna odluka.

U jednu ruku razumemo odluku kompanije. Apple želi da što pre završi tranziciju na sopstveni silicijum, a održavanje starijih računara odnosi vreme, novac i ljudstvo. Ipak, u drugu ruku, Apple na neki način kažnjava kupce svojih jeftinijih računara i oduzima im dalju podršku nakon samo pet godina.

Ljudima koji nisu upućeni u tehnologiju može delovati licemerno što hvalimo kompaniju koja podržava svoje telefone 6 godina, a u isto vreme je kudimo za istu podršku svojih računara. Ipak, računari i pametni telefoni nisu isto. Računari su se odavno formirali kao uređaji gde je neki veći napredak teško ostvariv, dok su pametni telefoni od skoro to postali.

Uređaji koje pokreće Windows nemaju isti problem. Sve dok je računar korisnika podržavao operativni sistem pri inicijalnoj instalaciji, korisnik će dobijati ažuriranja dokle god Microsoft podržava tu verziju Windows operativnog sistema.

Ironija u celoj priči je da će korisnici, čije računare Apple više neće podržavati, a koji žele da i dalje imaju uređaj koji nije zaboravljen, morati da instaliraju Windows kako bi primali ažuriranja najranije do 2025. godine, kada Microsoft prestaje sa podrškom Windows 10 operativnog sistema.

Stvarnost je nekad stvarno čudnija od fikcije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Znate da uopste ne morate da koristite najnoviju verziju OSa? Catalina, BigSur, Monterey rade sasvim dobro.

Revolucionar

Ni winblow$ ni mac! Samo GNU/Linux!

beogradska seljačina

Meni je dovoljno da vidim facu onog Grega, cela poslovna politika je daj pare i pali.