NOKIA SE POVLAČI IZ FLAGSHIP TRKE: Praviće jeftine i obične telefone, koji se dobro prodaju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOKIA SE POVLAČI IZ FLAGSHIP TRKE: Praviće jeftine i obične telefone, koji se dobro prodaju

Odluka je bila teška, ali ima najviše smisla za HMD Global.

 HMD Global prodaja Nokia telefona Strategy Analytics Izvor: Strategy Analytics

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, donela je odluku da se Nokia povuče iz flagship trke u budućnosti na neko vreme i na svim tržištima.

Kako je objasnio Adam Ferguson, direktor marketinga za proizvode HMD Global kompanije, odluka je striktno poslovne prirode i nije bila nimalo laka, ali ima najviše smisla za sve u kompaniji.

Možda će vas zanimati

Nokia 9 PureView je predstavljena 2019. godine i trebalo je da bude naslednica čuvene serije Nokia telefona sa najboljim kamerama na tržištu, ali se to zbog izuzetno sporog interfejsa i brojnih problema s kamerom nikad nije desilo.

Sledeći model nikad nije stigao, pratile su ga brojne glasine o dolasku, pa odlaganjima, da bi na kraju bio i napušten dok se još nalazio u produkciji.

HMD Global će se, umesto u flagship kategoriji, koja je izuzetno zahtevna i traži ogromna ulaganja, fokusirati na jeftine i telefone do srednjeg segmenta, čiji broj isporuka skače u poslednja četiri tromesečja. HMD Global je uspešan i u proizvodnji običnih telefona, kojih prodaje gotovo 15 miliona po kvartalu.

Pogledajte neke od Nokia telefona ovog trenutka:

Obični telefoni sve su popularniji u svim zemljama i prodaja im konstantno raste uprkos tome što nemaju smartfon opcije.

Odluka da HMD Global ostane u donjem tržišnom segmentu, a da se kasnije bavi flagship uređajima, jasna je već neko vreme, a primaran cilj kompanije jeste da korisnici koji steknu dobar utisak o Nokia telefonima u jeftinom i srednjem segmentu, požele u budućnosti da nose i skuplji, možda i flagship telefon ove kompanije.

I još Nokia telefona:

HMD Global postoji nešto više od pet godina i profitabilnost je dostigla u Q3 2021 periodu, da bi četvrti kvartal bio najprofitabilniji u kratkoj istoriji kompanije. Planovi za rast zasnivaju se na osvajanju pripejd tržišta SAD, na kojem se Nokia telefoni već prodaju, kao i izdvajanje Services dela biznisa od telefona i ponuda biznis korisnicima različitih usluga u domenu SIM menadžmenta, rominga i interneta stvari (IoT).

Šta vi kažete na ovaj plan?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bane

Sa svojim skromnim budžetom, HMD čini koliko može. Jasno je da ne mogu u trku sa trenutno jačim igračima. Nokiu 4.2 sam koristio baš dugo i mogu reći da je veoma korisnog posla obavila. Relativno malih dimenzija, veoma simpatičan uređaj. Ažuriranja androida sa 9 na 11 su prošla bez problema. I sada je u funkciji. Čekam eventualno Nokiu G51, a nije loša ni G21. Nokia X10 će dobiti i android 14. Čist android, sa osnovnim predinstaliranim aplikacijama je po mom mišljenju vrlo dobra opcija

Ivan

Očigledno da osim običnih jeftinih telefona koji se mogu koristiti samo za pozive i poruke ne mogu napraviti verovatno su to konačno shvatili posle neuspešnih pokušaja da naprave savremene telefone koji se danas koriste uostalom toliko su obrukali svoj brend da će im trebati čudo da opstanu korisnici se sećaju katastrofe koju su uvaljivali kao smart telefone od pre nekoliko godina koji od prvog dana ne rade

Zoran LFC

@Ivan Ne znam za tebe kakvo si iskustvo imao sa Nokijom,ali otkad se vratila kupujem samo Nokiju prvo 6 pa 7+ i sad x10,mogu ti reci da sam vise nego zadovoljan.