ZABRANJENO KORIŠĆENJE IPHONE NA MOTORU: Apple potvrdio - može ozbiljno da vam ošteti kameru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABRANJENO KORIŠĆENJE IPHONE NA MOTORU: Apple potvrdio - može ozbiljno da vam ošteti kameru

Vibracije visoke amplitude mogu da prouzrokuju probleme sa žiroskopom kamere.

 iPhone 12 Pro kamera Izvor: SmartLife / Unsplash / TheRegisti

Novi post nedavno objavljen na Apple Support forumu kaže da izlaganje iPhone telefona vibracijama visoke amplitude, posebno one koje generišu jaki motocikli može da degradira performanse sistema kamera.

Apple stoga preporučuje da se iPhone ne montira na motore, jer je prenošenje vibracija tada izraženije direktno preko volana i šasije.

Možda će vas zanimati

Optička stabilizacija

Ukoliko slučajno pomerite kameru kada slikate, slika može biti mutna. Da bi ovo sprečili, neki iPhone modeli imaju optičku stabilizaciju slike (OIS). OIS vam omogućava da slikate oštre fotografije čak i kada slučajno pomerite kameru. Da bi se smanjilo pomeranje i time rezultujuće zamućenje, sočivo se pomera u prema uglu žiroskopa.

Autofokus

Pored toga, neki iPhone modeli imaju “closed-loop” auto fokus (AF) koji je otporan na efekte gravitacije i vibracija, kako bi očuvao oštar fokus u slikama, video snimcima i panoramama. Integrisani magnetni senzori mere gravitaciju i efekte vibracija i određuju poziciju sočiva, tako da se kompenzujući pokret može precizno izvesti.

Kombinacija OIS i closed-loop AF sistema na iPhone telefonima su dizajnirani tako da budu što trajniji. Međutim u slučaju dugotrajnom izlaganju vibracijama velike amplitude u okviru određenih frekventnih raspona može da degradira performanse sistema kamera, što za uzvrat može imati posledicu da kamere snimaju slike i video snimke lošijeg kvaliteta.

Bez vibracija

Stoga Apple preporučuje da ne izlažete svoj iPhone vibracijama visoke amplitude, posebno dugi vremenski period.

Možda će vas zanimati

Telefoni sa kojima je Apple počeo da ugrađuje OIS u kamere su krenuli od iPhone 6s i ima ga na svim telefonima od tad. Pored toga, obe ove karakteristike kamere takođe su podložne oštećenjima od dodataka koji poseduju magnete (magnetene futrole, nosači za automobile...).

iPhone 12 Pro vs iPhone 12 vs iPhone 11 Pro kamere
Izvor: YouTube / Mrwhosetheboss

U novom postu, Apple kaže da ukoliko ipak želite da koristite iPhone na motoru, da nabavite sistem montiranja koji neutrališe vibracije ili da stavite neutralnu podlogu, kako se vibracije ne bi prenosile na telefon. Naravno, izbegavanje montiranja iPhone na vozila koja prave vibracije (motor, traktor, freza, quad, Mercedes 190D...) je najbolja ideja.

Za sada Apple se nije izjasnio da li se ovo odnosi i na modele koji imaju novu stabilizaciju senzora (IBIS) koju je doneo iPhone 12.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA