APPLE PATENTIRAO NOVI SISTEM: Popunite formulare gledanjem | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE PATENTIRAO NOVI SISTEM: Popunite formulare gledanjem

Prema informacijama podnetim u američku kancelariju za patente, Apple sprema novi sistem web pretrage koji vam omogućava da prostim pogledom popunjavate polja na web stranicama.

  Izvor: SmartLife / Pexels / Wings of Freedom

Olakšan upis informacija

Ukoliko koristite personalizovani pregledač verujemo da je brzina unosa podataka u formulare za online kupovinu, registraciju i slično postala znatno veća jer pregledači čuvaju naše podatke, i onda nude da ih upišu u odgovarajuća polja. Prosto pomeranje kursora ka email polju će vam ponuditi da upišete najčešće korišćeni email, pa se popunjavanje koje inače traje nekoliko minuta skrati na nekoliko sekundi.

Možda će vas zanimati

Izgleda da je i tih nekoliko sekundi predugo za Apple, pa novi patent koji su podneli nedavno neće zahtevati da klikćete i pomerate miša na željena polja. Dovoljno je da samo pogledate u polje koje želite i tamo će biti upisane odgovarajuće informacije. Uređaji koji podržavaju Eye gaze tehnologiju moraće da imaju adekvatne kamere, ali nigde ne piše da li one zahtevaju neke dodatne senzore.

U patentu piše da se tehnologija može primeniti na klasične korisničke interfejse na uređajima kao što su desktop računari, laptopovi, tableti i pametni telefoni, kao i na okruženja poput virtuelne realnosti, proširene realnosti i izmešane realnosti sa uređajima i aplikacijama.

Idealan za VR/AR naočare

Ovaj patent je veoma interesantan, posebno u doba kada Apple planira predstavljanje svojih AR/VR naočara, kod kojih je praćenje pogleda jedna od ključnih stvari za jednostavnije korišćenje. Ono što je interesantno je i da Sony sprema svoj novi VR sistem za PS5 koji, između ostalog, koristi praćenje pogleda/očiju, kao jednu od najznačajnijih karakteristika.

Naravno, kao i sa ostalim patentima, ovo ne mora da znači da će Apple u skorije vreme iskoristiti ovu mogućnost. Prosto, kompanije podnose na desetine i stotine patenata na godišnjem nivou, bez obzira na to da li će se nešto od toga zaista implementirati.

Apple Glass
Izvor: YouTube / the Hacker 34

Slično je i sa nedavno primećenim patentom za selfi kameru ispod ekrana koja koristi sistem ogledala sa pokretnim mehanizmom. Mehanizam omogućava pomeranje jednog dela za 45 stepeni kada se kamera koristi i zatvaranje kada se ne koristi, omogućavajući korisnicima ekran bez vizuelnih opstrukcija i selfi kameru u isto vreme. Možda nešto od toga i zaista vidimo u budućnosti, ma koliko blesavo delovali danas.

 Apple patent za selfi kameru
Apple patent za selfi kameru
Izvor: SmartLife / U.S. Patent and Trademark Office

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi