PLAĆANJE VIBER APLIKACIJE se uveliko razmatra, već se zna i ko i kako bi PLAĆAO ZA KORIŠĆENJE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLAĆANJE VIBER APLIKACIJE se uveliko razmatra, već se zna i ko i kako bi PLAĆAO ZA KORIŠĆENJE

Kompanija Rakuten Viber odgovorila je na jedno od pitanja, koje je uvek aktuelno - da li će se naplaćivati korišćenje.

  Izvor: MONDO / Stefan Stojanović / Viber

Nedavno smo imali priliku da razgovaramo sa Đamelom Agaouaom, direktorom Rakuten Viber aplikacije, koji je komentarisao situaciju sa WhatsApp aplikacijom, ali i koje sve podatke Viber sakuplja od nas i u koje svrhe.

Ovog puta bavićemo se još jednim velikim i zanimljivim pitanjem, koje brojni korisnici postavljaju već dugo - da li će se Viber plaćati?

Možda će vas zanimati:

S obzirom na to da se Viber ne finansira od oglašavanja (manje od petine Viber prihoda stiže na taj način) logično je da se postavi i to čuveno pitanje da li ćemo morati da plaćamo za korišćenje Viber aplikacije.

Dosad smo i sami bili svedoci raznih najava o tome kako će se plaćati za Viber aplikaciju, ali to su bile izmišljotine plasirane putem cirkularnih poruka, koje je kompanija odlučno demantovala.

Ipak, tokom našeg razgovora s CEO-om aplikacije saznali smo da se u Rakuten Viber kompaniji zaista razmišlja o početku uvođenja naplate. I razmišlja se već neko vreme, nije to od juče, rekao nam je Agaoua tom prilikom.

Svake godine postavljamo sebi ovo pitanje na našim sastancima o planiranju strategije - Zašto ne bismo uveli naplatu Viber aplikacije? Bila bi to neka vrsta premijum Viber aplikacije i za sada to nećemo raditi. Za sada. Koči nas to što navika korisnika da plaćaju za servis nije ista. Pay for Service pristup, kakav je Netflix, Spotify, Deezer ili Disney+ je popularan u SAD, Zapadnoj Evropi i Japanu, ali nije u najvećem delu Azije, Rusiji, pa ni u Srbiji i Istočnoj Evropi i zbog toga to nismo uradili još uvek“, rekao je Agaoua.

 Đamel Agaua, Viber CEO
Đamel Agaua, Viber CEO
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ipak, ta vrata nisu zatvorena, kako je objasnio i o naplati Viber aplikacije se još uvek razmišlja.

Nismo odustali od ideje o Premium Viber servisu, koji će se plaćati, kako bi korisnik imao dodatne pogodnosti. Mi već danas imamo delove Viber aplikacije tj. njegovih servisa, koji se plaćaju. Ipak, sve što korisnici rade između sebe na Viber platformi je besplatno - poruke, pozivi, video ćaskanje i slično, to je sve džabe. Jedan na jedan ili grupe. Ipak, već imamo i plaćanje poziva izvan Viber aplikacije. Viber Out internacionalni pozivi su izuzetno popularni i čine oko 40 odsto prihoda aplikacije, što je veoma dobra stvar za nas, ali i dalje razmatramo kako da učinimo Viber pogodnim za plaćanje za korišćenje aplikacije“, rekao je Đamel Agaoua.

Objasnio je i koja bi se to Premium Viber aplikacija plaćala.

Reč je o specifičnim i unapređenim servisima, koji već postoje, a koje bismo ponudili profesionalnim i biznis korisnicima. Više opcija za biznise znači i više mogućnosti, a to znači da bi oni mogli da poboljšaju svoj biznis kroz posebne i dodatno prilagođene Viber usluge, za koje bi plaćali dodatno. Podvlačim da je ovde reč o samostalnom izboru, ne o aplikaciji, koja bi se naplaćivala svima i o posebnoj grupi korisnika, koja bi time što plaća Viber dodatno imala koristi od toga“.

Đamel Agaoua je zaključio da će bazične usluge Viber aplikacije, kakve su dopisivanje i pozivanje zauvek ostati besplatne za sve korisnike i da će zauvek biti enkriptovane i privatne, bez mogućnosti nadzora ili špijunaže tih razgovora i ćaskanja, bez obzira na to da li je u pitanju video ili tekstualna komunikacija.

Dakle, Viber će se u budućnosti verovatno plaćati, ali samo za korisnike, koji to sami budu želeli, kako bi unapredili svoje biznise kroz korišćenje naprednih mogućnosti Viber aplikacije.

Obični korisnici će i dalje uživati u besplatnom Viber korišćenju.

Zadovoljni objašnjenim? Za sva pitanja - uvek smo tu, komentari su vaši!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA