TikTok UBIJA DECU U SRBIJI, KAKO GA ZABRANITI: Srpski stručnjaci otkrili nekoliko rešenja, evo šta savetuju roditeljima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok UBIJA DECU U SRBIJI, KAKO GA ZABRANITI: Srpski stručnjaci otkrili nekoliko rešenja, evo šta savetuju roditeljima!

TikTok je odneo najmanje dva života dece krajem januara, pa se s pravom mnogi pitamo - kako tome da stanemo na put?

  Izvor: MONDO / ScreenShot / TikTok

Izazovi su među decom na internetu, posebno na TikTok aplikaciji, veoma popularno - ples, pevanje, igranje igara na kompjuteru, različiti talenti i ko zna šta sve još pokazuje se svakodnevno pratiocima tih sadržaja.

Ipak, neki izazovi nisu bezazleni, a neki su čak i opasni i, nažalost pogubni po našu decu.

Možda će vas zanimati:

Dete sledi primere okoline i najčešće nije svesno opasnosti, koje određeni izazovi mogu da donesu. Međutim - ko je odgovoran za kreiranje takvih sumanutih izazova, kako ih zabraniti i kako deci staviti do znanja da se ne upuštaju u izuzetno opasne stvari samo su neka od pitanja, čiji su odgovori izuzetno kompleksni.

Na ova pitanja pokušali su odgovore da daju i gosti emisije Jutro na TV Prva, koji su pričali na temu tragično završenog TikTok izazova Blackout u Srbiji i Italiji.

Miloš Jovanović, IT stručnjak smatra da je ključno pitanje, koje je otvorila tragedija dečaka, koji se ubio igrajući TikTok izazov, kako se upravlja TikTok aplikacijom, kao i šta je suština te aplikacije. Regulacija društvenih mreža je sve aktuelnije pitanje, jer se tragedije dešavaju ne samo kod nas, nego i u svetu, što potvrđuje smrtni slučaj Blackout izazova, i to u Italiji, gde je umrla devojčica, koja se obesila u kupatilu.

Prema italijanskim medijima, tamošnje vlasti pokrenule su istragu, koja bi trebalo da utvrdi na koji način se TikTok koristi među mlađim korisnicima i koliko tačno ima naloga među decom, koja nisu starosno zrela za korišćenje ove platforme. Na ovaj način je moguće kontrolisati društvene mreže, makar u ovom domenu, da ih ne koriste ili da ih koristi što manje osoba, koje nisu dovoljno stare za tako nešto. Naravno, roditelji, kao i u svakom stadijumu odrastanja svoje dece moraju da preduzmu svaku moguću radnju da spreče nedozvoljeno korišćenje ne samo mreža, nego i interneta uopšte i da znaju šta im deca rade, dok su onlajn.

Sa ovom konstatacijom Miloša Jovanovića slaže se i doktorka Aleksandra Dutina, psihijatar, koja smatra da je deci, posebno onoj u doba mlađe adolescencije (ispod 14 godina) veoma važno ne samo predstaviti opasnosti, koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama, nego i aktivno kontrolisati kakve sadržaje dete gleda, kome šalje poruke, s kime razgovara onlajn, ali i kakve sve poruke dobijaju.

Nažalost, Jovanović nas podseća da je algoritam TikTok aplikacije još uvek nedovoljno dobar tj. da je prilično "liberalan“ kad je pretraga nedozvoljenog sadržaja u pitanju i da ovo nije prvi put da neki izazov, koji je bio masovno prihvaćen, završi tragičnim ishodom. Od ranije su poznate tragedije sa igranjem Pokemon Go! izazova i nekih drugih. Ni druge društvene mreže nisu “imune“ na ovakve izazove, pa ćemo vas podsetiti na igru plavog kita, u kojoj je trebalo urezati kita na deo tela i to snimiti ili slikati i prikazati na Facebook objavi. Ova igra je bila aktuelna i u Srbiji i regionu tokom 2017. godine, a Facebook nije uspeo da je spreči da se deli po mreži.

Roditelji između dve vatre

Gordana Plemić iz Udruženja roditelja Srbije rekla je da je zabraniti društvene mreže mnogo lakše reći, nego učiniti, jer su deca rođena u vreme njih i jednostavno žive na taj način, uz i sa njima. Ona se slaže da je do roditelja velika odgovornost, ali da svi kao društvo, ne samo roditelji bi trebalo da radimo na edukaciji dece i ukažemo na opasnosti, koje vrebaju sa interneta i društvenih mreža. Izričita zabrana jednostavno nije rešenje, jer je činjenica da veliki broj dece koristi TikTok i druge mreže i da će dete biti isključeno iz jednog dela dešavanja o kojima njegovi vršnjaci pričaju.

Miloš Jovanović napominje da je vrlo lako moguće utvrditi sve naloge, koji dele i kače Blackout izazov i slične stvari, jer se ti sadržaji, osim oznaka, mogu prepoznati po određenoj matrici ponašanja, koja se ponavlja za sve učesnike. Ipak, za to je potrebna reakcija roditelja, ali i nekakva agencija, koja bi se bavila samo nadzorom problematičnih stvari, poput državnih regulatornih tela, čiji bi zadatak bio češljanje društvenih mreža u smislu njihovog čišćenja od neprimerenog sadržaja. Takve stvari trebalo bi da reguliše svaka država na svom nivou, ali je to potrebno učiniti i u samoj Kini, odakle je TikTok.

Kako se efektno može zabraniti TikTok

Postoje posebni softveri za tablete i telefone, ali i za računare, koji roditeljim mogu da daju uvid u realnom vremenu šta dete na povezanom uređaju radi na njemu, a da dete toga ne bude svesno. Postoje opcije da se ograniče aplikacije, pristup određenim sadržajima, da roditelj vidi šta dete gleda, pa i da mu ograniči pristup tj. trajanje korišćenja nekog uređaja. Takođe, postoji opcija zaključavanja sadržaja na TV-u, kao i zaključavanja kanala i slično, kako se dete ni tokom gledanja televizije ne bi izlagalo štetnim sadržajima. Kontrola male dece, uz konstantnu edukaciju dece je apsolutno potrebna smatra Jovanović.

Nažalost, doktorka Dutina kaže da dete od 10 ili manje godina nema svest o tome da nešto što uradi može da ima trajne ili fatalne posledice po njegovo zdravlje i život. Dete nema svest o samopovređivanju i da mu se nešto što je patologija predstavlja kao nešto što je loše po njega. Ona smatra da je važno razgovarati sa detetom i predstaviti mu šta ono sebi može da čini dok radi takve izazove. Ovo bi trebalo unifikovati tj. objediniti sve izazove i reći detetu o posledicama takvog ponašanja. Decu moramo iznova i iznova osvešćivati, ali ne samo kod kuće, nego i u školama. Potreban nam je sistemski pristup, zaključila je Dutina.

Edukacija roditelja u IT domenu je veoma važna, iako vremena svi imaju sve manje, jer je to jedini ključ da se isprate dečije akcije na internetu i povezanim uređajima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi