6G MREŽA BIĆE MONTIRANA na fasade zgrada i na uličnu rasvetu, a brzina već sad dostiže neverovatnih 115 Gbit/s! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6G MREŽA BIĆE MONTIRANA na fasade zgrada i na uličnu rasvetu, a brzina već sad dostiže neverovatnih 115 Gbit/s!

Istraživači razvili novi koncept za jeftine teraherc prijemnike.

  Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.

U tom kontekstu, bežični prenos na THz frekvencijama predstavlja posebno atraktivno i fleksibilno rešenje za nove 6G mobilne mreže, koje će biti dostupne najranije 2028. godine.

Istraživači sa Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) razvili su novi koncept za jeftine teraherc prijemnike koji se sastoje od jedne diode u kombinaciji sa namenskom tehnikom obrade signala.

Možda će vas zanimati:

Da bi istovremeno služile što većem broju korisnika i prenosile podatke najvećom brzinom, buduće bežične mreže sastojaće se od velikog broja malih radio ćelija. U ovim radio ćelijama rastojanja su kratka tako da se mogu prenositi velike brzine podataka uz minimalnu potrošnju energije i malu elektromagnetnu emisiju. Povezane bazne stanice biće kompaktne i lako se mogu montirati na fasade zgrada ili ulična svetla.

Teraherc prijemnici su i dalje prilično složeni i skupi i često predstavljaju usko grlo propusnog opsega čitave veze. U saradnji sa Virginia Diodes u Šarlotesvilu, SAD, istraživači KIT-ovog Instituta za fotoniku i kvantnu elektroniku (IPK), Instituta za mikrostrukturnu tehnologiju (IMT) i Instituta za fiziku i tehnologiju snopa (IBPT) napravili su jednostavan i jeftin prijemnik za teraherc signale. U svojoj osnovi, prijemnik se sastoji od jedne diode, koja ispravlja signal teraherca i nudi veliku propusnost.

6G bazne stanice u šahtovima, rasveti, zidovima, pogledajte:

Koristeći svoj koncept prijemnika, naučnici su postigli brzinu prenosa od 115 Gbit/s na nosećoj frekvenciji od 0,3 THz na udaljenosti od 110 metara, što je dosad najveća brzina prenosa podataka za bežični prenos teraherca preko više od 100 metara.

Prijemnik za teraherce, koji je razvio KIT izdvaja se svojom tehničkom jednostavnošću i omogućava ekonomičnu masovnu proizvodnju.

6G mreža predviđanja do 2030. godine video (MobIT)
Izvor: University of Oulu

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(PC Press / MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi