Poštujte pravila tokom rada od kuće i štedite struju kad god možete | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poštujte pravila tokom rada od kuće i štedite struju kad god možete

Ovih dana racionalno trošenje resursa je potrebnije nego ikad - struje, interneta i svih drugih, koje koristimo tokom rada od kuće i učenja na daljinu.

  Izvor: stockfour/iStockphoto

S obzirom na to da smo svi kod kuće, dobro ne baš svi, potrebno je i racionalnije koristiti resurse, za šta i svakodnevno dobijamo obaveštenja ili čak upozorenja, ako se radi o internetu.

Recimo, gradska uprava Beča je od početka virusa korona zabeležila za petinu manju potrošnju struje i sad se veća potrošnja preselila u domaćinstva, jer većina zaposlenih radi od kuće, a i školska nastava se odvija - od kuće.

Možda će vas zanimati:

Evo nekoliko mera, koje bi svi trebalo da pratimo zarad uštedu energije.

Koristiti produžni kabl sa više priključaka i dugmetom za uključivanje tj. isključivanje. Kad završite posao samo pritisnete jedno dugme i svi aparati su isključeni. Pažnja! Ovo pravilo ne važi za ink jet štampače, jer oni se ne priključuju na produžni kabl!

Isključite screensaver: Čuvar ekrana povećava potrošnju struje i kod modernih monitora nije potreban. Umesto toga, bolje je aktivirati isključi monitor opciju.

Koristiti tzv. sleep mode: Kompjuter i monitor treba da budu prebačeni na taj režim. Ovo podešavanje se nalazi na kontrolnom panelu, pod stavkom power option. Drugačije od modusa stand-by, kod sleep modusa je kompjuter potpuno isključen, ali i pored toga vrlo brzo može da se startuje.

WLAN-ruter isključiti: Ukoliko ruter nije stalno uključen, takođe može da se uštedi struja. Jer, čak i kada se WLAN ne koristi, ruter troši struju. Zbog toga ga treba noću isključiti, a i bićete sigurniji od eventualnih napada ili zloupotreba.

 Brave internet browser kakav je, Da li je Brave bolji nego Chrome, Brave brži nego Chrome i Firefox Izvor: MONDO / Brave

Koristite dnevno svetlo: Čak i pozicija radnog stola može da vam uštedi struju. Radno mesto postavite ispred prozora, makar privremeno. Kad je tmurno napolju koristite lampe čija svetlost može da se podešava, da ne svetle punim kapacitetom.

Aparati za zabavu imaju različitu potrošnju struje. Na primer, konzole za igre troše struju duplo više, nego televizor, pa njihove strujne adaptere iskopčajte iz utičnica, kada ih ne koristite.

Kako vi štedite struju ovih dana, da li je uopšte štedite?

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi