PRAVILA ZA KORIŠĆENJE INTERNETA zbog virusa korona, pridržavajte ih se! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILA ZA KORIŠĆENJE INTERNETA zbog virusa korona, pridržavajte ih se!

Da bismo svi mogli da koristimo internet bez problema važno je da svi koristimo resurse racionalno.

  Izvor: MONDO / Kaspersky

Kao što moramo da vodimo računa prilikom vanrednih kupovine i budemo racionalni da bi ostalo dovoljno i za druge, tako moramo da se ponašamo i sa internetom - da ne koristimo ono što nam ne treba ili makar smanjimo potrošnju tamo gde je to moguće.

RATEL(regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge) je tokom 21. marta saopštio da je internet saobraćaj povećan i preporučio nekoliko mera kako bi internet bio dostupan što većem broju korisnika.

Možda će vas zanimati:

Na rast internet saobraćaja uticala je činjenica da veliki broj zaposlenih radi od kuće, kao i odvijanje internet nastave usled situacije sa virusom korona. Oni navode da operatori elektronskih komunikacija ulažu napore da obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i potrebne kapacitete, a ukazuju i na to da bi korisnici svojim ponašanjem na mreži mogli da pomognu kako bi se ublažile posledice aktuelne situacije.

Preporuka je da se tokom radnog vremena, kada je intenzivan rad od kuće, smanji korišćenje aplikacija i usluga koji zahtevaju velike protoke, kao što je prenos videa uživo.

Ovo znači da bi trebalo voditi računa o tome da se više razgovara putem IM (Instant Messaging) poruka kroz popularne čet aplikacije sa više podržanih učesnika, nego što bi trebalo koristiti konferencijske pozive sa video prikazom. Ukoliko je to neophodno potrebno je smanjiti kvalitet prenosa videa koliko je to moguće.

Takođe je potrebno izbegavati slanje većih dokumenata u prilozima mail-ova (bolje je navoditi linkove ka njima, ako je tomoguće), izbegavati zahtevne online igre u ovom periodu i sve druge aplikacije, koje stvaraju veliki protok podataka.

Neke od stvari obavite mobilnim telefonom, jer su aplikacije za društvene mreže i druge dobile besplatan internet dok traje vanredno stanje zbog virusa korona.

Od izuzetne je važnosti da Internet bude dostupan što većem broju korisnika i zato je potrebno odgovorno postupanje svih, u suprotnom, ukoliko dođe do preopterećenja mreže može se dogoditi da operatori ne mogu da garantuju odgovarajući kvalitet za neke od aplikacija i/ili usluga i servisa. RATEL će u saradnji sa operatorima kontinuirano pratiti stanje u Republici Srbiji u oblasti elektronskih komunikacija i o tome obaveštavati korisnike i operatore.

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA