Veličina jeste bitna, dokazano, ali i još neke stvari su (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veličina jeste bitna, dokazano, ali i još neke stvari su (FOTO, VIDEO)

Otkrivamo šta je QLED, koje su prednosti QLED tehnologije, ali i kakav dizajn imaju QLED televizori, među kojima je i čuveni The Frame, prvi put dostupan kod nas!

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Priču o QLED TV uređajima počećemo jednim malim podsetnikom - i mi u Srbiji (i regionu) imamo konačno priliku da iskoristimo najveći broj premijum servisa, kakvi su Netflix, Pickbox, HBO GO ili Amazon Prime, sa do HDR10+ kvalitetom slike, kako bismo otkrivali nov TV sadržaj u domenu serija, filmova, ali i dokumentarnog programa i uživali u vrhunskoj slici i zvuku.

Svi ovi servisi, koje smo upravo spomenuli podržavaju HDR prikaz sadržaja, koji Samsung QLED TV uređaji obezbeđuju.

Možda će vas zanimati:

QLED tehnologija nije nova na svetskom tržištu, ali se kod nas još uvek upoznajemo s njom i QLED televizori su tek od prethodne godine postali značajnije dostupni kod nas i u regionu. Zbog toga smo i rešili da vam predstavimo ovu tehnologiju detaljnije, ali i da naglasimo nekoliko noviteta, koje je Samsung predstavio i na našem tržištu.

Naravno, počećemo od QLED objašnjenja.

Ova tehnologija, za razliku od svih drugih TV tehnologija u ovom trenutku, nudi osvetljenje TV panela putem neorganskih LED dioda. Osnovna jedinica QLED tehnologije jeste Quantum Dot, a TV uređaji uz Quantum Dot tehnologiju mogu da prikazuju značajno poboljšan spektar boja sa mnogo više detalja, u odnosu na konvencionalne televizore. Ova tehnologija omogućava Samsung QLED televizorima da prikazuju duboku crnu boju i raskošne detalje, bez obzira na to koliko je scena svetla ili tamna i na to da li se sadržaj prikazuje u mračnoj ili osvetljenoj prostoriji.

Pročitajte i ovo: Ne zavaravajte se, VELIČINA jeste bitna!

QLED televizori tako mogu da generišu maksimum osvetljenja čak od 1.500 do 2.000 nita, a da to ne utiče na njihovu sposobnost da boje prikažu tačno i precizno. Sa Quantum Dot tehnologijom zasnovanom na leguri metala, više nije neophodno žrtvovati osvetljenost, kako bi se unapredilo prikazivanje boja, pri čemu se prikaz boja zadržava na istom nivou bez obzira na širinu ugla gledanja.

Samsung Quantum Dot tehnologija znači dve stvari - odlične boje, što smo već objasnili i duži radni vek uređaja. U konkretnom slučaju, na domaćem tržištu, Samsung vam daje pet godina garancije na TV uređaj i čak 10 godina garancije da se neće pojaviti “Burn-in“ efekat.

Samsung QLED TV veličina (MobIT)
Izvor: Samsung Srbija

Burn-in“ nastaje na mestima na kojima TV panel prikazuje duže vreme statičan sadržaj. Recimo, “Burn-in“ može da se pojavi na mestima gde se ispisuje oznaka TV kanala, pa se tu pikseli umrtve i prestanu da “svetle“, ostavljajući zbog toga “rupu“ ili tamnu mrlju u TV panelu, koja je jasno vidljiva. Samsung QLED televizori prošli su rigorozno testiranje nezavisnih udruženja za standardizaciju i kvalitet TV slike, koja su potvrdila da je QLED jedina tehnologija “imuna na Burn-in“ efekat. Otud i sigurnost kompanije da čak čitavu deceniju garantuje da do “Burn-in-a“ neće i doći.

Nova QLED serija uređaja nudi i višestruko bolje performanse u pogledu prikaza boje, jer precizno prikazuje DCI-P3 boje - a kao još jedan podvig, prvi put na svetu, Samsung QLED televizori u stanju su da reprodukuju 100 odsto trodimenzionalni opseg boja. Trodimenzionalni opseg ("volumen", eng. volume) predstavlja boje, koje mogu da se predstave na različitim nivoima osvetljenosti.

Na primer, jedan list može da se doživi u celom spektru boja, od žućkasto-zelene do tirkizne, u zavisnosti od nivoa osvetljenosti. Samsung QLED TV ekran može da prikaže čak i suptilne razlike u boji, koje potiču od različite osvetljenosti. Ovako detaljno prikazivanje boje ne može se lako postići u okviru tradicionalnih modela dvodimenzionalnog "gamuta" boje.

Novi QLED modeli Samsung televizora zasnovani su na Tizen 4.0 platformi, koja je pametna, naravno i putem SmartThings aplikacije je moguće upariti televizor sa uređajima u okruženju i na TV-u napraviti čvorište za upravljanje svim tim uređajima. Na taj način na TV-u imate poseban panel u okviru kojeg vidite svoj telefon, mašinu za pranje posuđa, veša, robota koji usisava, zvučnike, saundbar ili neki drugi pametan kućni aparat. Iz panela je moguće čitati poruke, koje su uređaji prosledili TV-u (da li je veš opran, u kom je programu trenutno mašina za pranje veša i slično) ili pogledati u kojem su stanju svi povezani uređaji, odakle im, takođe možete dodeliti nove zadatke i kontrolisati ih onako kako vama odgovara.

Smart platforma omogućava da povežete TV na internet putem Wi-Fi mreže i koristite aplikacije, ali i da na TV povezujete uređaje pomoću Bluetooth veze. Na taj način, osim novog One Remote daljinskog upravljača, možete da povežete i vaš telefon sa TV-om i koristite ga kao dodatni daljinski upravljač i koristite baš sve funkcije TV-a preko telefona (podržani su Galaxy S8 i Note8 uređaji i svi noviji).

Ono što ovaj uređaji izdvaja od svih sa tržišta je i Ambient mode, odnosno nov sistem uklapanja TV-a u okruženje u kojem se koristi.

Podešavanjem Ambient mode opcije moguće je prikazati pozadinu na kojoj TV stoji tako da se on uklopi u nju. Deo Ambient Mode-a je i mogućnost prikaza omiljenih slika na panelu TV-a, dok je on praktično u stanju pripravnosti, a na raspolaganju vam je i mogućnost prikaza vremenske prognoze, podsetnika, kalendara, sata, datuma i informacija, koje sami odaberete da vam ih TV prikaže. Uz minimalnu potrošnju energije i uz veliki broj dodatnih podešavanja Ambent mode omogućava korisnicima da TV postane veliki kućni “prozor-podsetnik“ na sve što je korisniku važno.

Samsung TV uređaji aktuelne generacije su do 4K (UHD) ili čak 8K rezolucije, koji se u Srbiji može pronaći u dijagonali od 55, odnosno 65, 75 ili čak više inča, sa ravnim panelom i bogatom dodatnom opremom.

Dizajn QLED TV-a je moderan, uključujući i dizajniranu poleđinu (tzv. 360 stepeni dizajn), ali minimalistički, sa tankim okvirom oko ekrana i modernim postoljem za komodu, koje se lako montira i može da “nosi“ kablove kroz sebe, ako TV ne montirate na zid. U kutiji su  i krpa za brisanje, detaljna uputstva, One Remote daljinski upravljač sa baterijama i svi potrebni dodaci za montiranje TV-a.

THE FRAME sad i u Srbiji i regionu

Samsung kompanija donela je i u Srbiju i naš region The Frame.

The Frame je novi tip QLED televizora visoke rezolucije i izvanrednog kvaliteta slike, koji pretvara svaki dom u galeriju, zahvaljujući umetničkom režimu, luksuznom dizajnu i okviru u boji po izboru - istom onakvom, kakav imate na svojim slikama kod kuće!

The Frame televizor dolazi u crnoj, beloj i bež boji i savršeno se uklapa u svaki enterijer, bilo da je uključen ili isključen, a specijalni režim omogućava prikazivanje umetničkih dela iz jedinstvene Samsung prodavnice. Korisnici mogu sami da izaberu koje će delo, od klasičnih umetničkih kolekcija i fotografija, pa sve do moderne i apstraktne umetnosti, krasiti njihov uređaj kad je isključen.

Opremljen senzorom pokreta i osvetljenosti, The Frame televizor detektuje prisustvo korisnika u blizini, kao i količinu svetlosti u prostoriji, automatski prilagođavajući osvetljenost ekrana i tonalitet boje, pružajući oku ono što mu najviše prija.

Kako bi svaki dom ostao uredan i bez mnogobrojnih kablova, The Frame poseduje samo jednu tanku, neprimetnu vezu koja istovremeno povezuje sve uređaje sa televizorom preko One Connect Box uređaja.

Za više informacija o The Frame televizoru i njegovim neverovatnim funkcijama posetite zvaničan sajt The Frame Srbija.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA