Internet će NESTATI ZA 5 SEKUNDI, ako izbije Treći svetski rat! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet će NESTATI ZA 5 SEKUNDI, ako izbije Treći svetski rat!

Neki svetski lideri tvrde da smo već odavno u Trećem svetskom ratu, a domaći sajber stručnjaci se slažu, poručujući da Srbija sprema štit od sajber napada! Prva velika žrtva sledećeg svetsko rata biće - internet! Evo i zbog čega!

  Izvor: MONDO / RNIDS

Naslov vam i može zvučati senzacionalistički, ali je tačno onakav, kako bi trebalo da prenese reči naših sagovornika na panelu “Digitalno bojno polje“, na kojem je bilo reči o sajber ratovanju, kako se ratuje u sajber prostoru, zašto je III svetski rat već počeo i gde je u svemu tome Srbija.

Živimo u digitalnom dobu, u dobu u kojem gotovo svako ima mobilni telefon, laptop, tablet, digitalni plejer ili drugi mobilni uređaj povezan na internet i s tim u vezi je važno naglasiti koliko su široke mogućnosti za ugrožavanje sajber bezbednosti.

Možda će vas zanimati:

Nova komponenta ratovanja u eri smanjivanja teškog naoružanja upravo je sajber ratovanje. Automatizacija je imperativ današnjeg vremena i vreme je sve važniji resurs, koji sajber ratovanje čini moćnom alatkom za brzo i efektno dejstvo protiv neprijatelja.

Nove tehnologije, koje se iskorišćavaju za sajber ratovanje, imaju svoje ranjivosti i one se eksploatišu za neutralisanje ciljeva, a ranjivosti ovih tehnologija mogu biti različitih tipova - od DNS servera, na koje je u proteklom periodu izvršena makar polovina ukupnih sajber napada, do ljudskog faktora i nedovoljno dobre zaštite uopšte.

Potpukovnik Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije istakao je da vojni analitičari govore da danas nemamo samo četiri fizičke komponente sukoba, odnosno zemlju, kosmos, vazduh, vodu, već da se i sajber prostor posmatra kao tehnološko okruženje, a u njemu u ovom trenutku “bukte“ brojni sajber napadi.

Govoreći o komponentama sajber napada i ulozi savremenih tehnologija u tome Mladenović je naveo da danas svetom vladaju kompanije kakve su Google i Facebook, kao i druge tehnološke kompanije, koje imaju tehnološki, industrijski i privredni monopol nad podacima. "Danas se sve vrti oko podataka. Vi morate da generišete podatke, morate da ih uskladištite, obradite, da napravite plan kad će oni biti potrebni vašim klijentima", istakao je Mladenović.

Prema njegovima rečima, sad kad bi došlo do Trećeg svetskog rata prvo bi nestao internet, jer, navodi, u prvih pet sekundi svetskog sukoba biće uništeni svi optički kablovi između kontinenata zato što sve savremene armije počivaju na platformama, koje zahtevaju da budu umreženi njihovi sistemi.

Zbog činjenice da svetom vladaju kompanije, koje vladaju podacima - Microsoft, Amazon, Alibaba, Facebook, Google i slične akcenat se stavlja na uticaj tih kompanija na ceo svet. Veštačka inteligencija ne postoji bez podataka, a onaj ko ima podatke ima i resurs da vlada - da li svojim tržištem, svojim ili svim korisnicima ili čak celim svetom! Papa Franja je nedavno rekao da smo već u III svetskom ratu i Mladenović se slaže da je tako, jer rat koji je trenutno u toku nije fizički, ali je i te kako osetan i prisutan. Iako sajber rat kao takav ne postoji i niko ga nikome nije objavio niti ga je neko zvanično poveo određenim napadom, sajber ratovanje je u toku.

U zaključku diskusije, rukovodilac Službe za informacionu bezbednosti i tehnologije Nacionalnog CERT istakao je da je edukacija kadrova, razvoj i testiranje sistema zaštite jedan od najvažnijih procesa u kreiranju efikasnog i efektivnog sistema za odbranu od sajber napada.

Srbija aktivno radi na zaštiti od sajber napada

Srbija spada u grupu zemalja, koja razvija sisteme odbrane od sajber napada, te je zajedno sa nekim evropskim zemljama na istom nivou u ovom procesu, rečeno je tokom panel diskusije "Digitalno bojno polje" na kome se razgovaralo o novim izazovima sajber napada, ratovanja i odbrane.

"U Srbiji je donet zakon o informacionoj bezbednosti, kao i zakon o kritičnoj infrastrukturi i sad se rade planovi za edukaciju i razvoj sistema odbrane od sajber napada", rekao je rukovodilac Sektora IKT servisa RNIDS Žarko Kecić.

Kako je naveo, svet se nalazi u poglavlju kontinuiranih sajber napada, te je osnovni cilj da se skrene pažnja javnosti na potencijalne napade i na eventualne posledice, ukoliko da takvih napada dođe.

"Naš cilj je da napravimo sistem odbrane kako ne bi dolazilo do sajber napada, a ukoliko se već dogode da to bude zaista kratkoročno i blagovremeno razrešeno. Takvi napadi mogu da utiču na svakodnevni život građana. Na primer, napad na električni sistem jedne zemlje, može da ostavi građane bez struje", istakao je Kecić.

Panel organizuje Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u sklopu obeležavanja Evropskog meseca sajber bezbednosti.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA