Promene poznatog programa nakon decenija dobrog rada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promene poznatog programa nakon decenija dobrog rada

Jer, Microsoft voli da sve bude napredno, zar ne?!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Mnogo redova je ispisano u Windows Notepad programu od kada se, u sklopu tog operativnog sistema, pojavio davne 1985. godine. Alatka je radila brzo, bez (mnogo) komplikacija i nije “filozofirala” sa naprednijim opcijama. Jedna od tih opcija bila je i formatiranje teksta, koju je Notepad, po pravilu, ignorisao, pa je sve što nije napisano u Windows End of Line formatu (EOL) (Carriage Return i Line Feed), završavalo na ekranu krajnje haotično i nezgrapno.

Pročitajte i ovo: Šta sve nudi poslednje ažuriranje Notepad programa

Sa unapređenjima planiranim za novi Windows 10 update, menja se i Notepad. Uvedeno je detektovanje formata ostalih operativnih sistema, poput Unix, Linux i macOS. Status bar Notepad-a sad obaveštava o kom se tipu zapisa radi, a sam tekst je moguće slobodno menjati i štampati po želji, bez gubitka željenog formata. Ovome su se obradovali najviše programeri, administratori, a i svi ostali kojima naprednije opcije pri kuckanju nisu neophodne, ali im ne smeta ni malo više reda.

Dosadašnje doterivanje Notepad-a srećom nije ugrozilo voljenu jednostavnost ove Windows alatke. Ali, kao što i pretpostavljate, čim čitate ove redove napisane baš u Notepad-u dodatnih promena će svakako biti.

Kako najavljuje SK, pozivajući se na specifikacije trenutne test verzije u Insiders fazi (18963, na snazi od naredne godine), Notepad će ubuduće biti zaseban program. Samim tim, biće podložan instalaciji i brisanju sa sistema, nezavisno od operativnog sistema. Takođe, moguće je automatsko ažuriranje preko Windows Store-a, pa će nove funkcije nicati nezavisno od velikih update-a, koje Microsoft za Desetku sprovodi dva puta godišnje.

Nova verzija Windowsa uvodi i praćenje temperature GPU-a preko Task Managera. Samo da ne gnjave previše oprobanu beležnicu, jer ono što radi ne treba popravljati.

Šta vi kažete na ovo sve u najavi?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA