Jutjuber doveden u vezu sa užasom na Novom Zelandu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutjuber doveden u vezu sa užasom na Novom Zelandu

Google, Facebook, YouTube, Instagram, Reddit i Twitter pod nadzorom zbog snimka napada na džamiju na Novom Zelandu. PewDiePie uvučen u sve ovo, takođe.

  Izvor: Felix Arvid Ulf Kjellberg Google+.

Kompanije Google, Facebook i Twitter našle su se pod nadzorom zbog ekstremističkog sadržaja na njihovim platformama, pošto je pucnjava na Novom Zelandu, u kojoj je ubijeno najmanje 49 osoba, uživo prenošena putem video snimka, koji je masovno deljen na internetu.

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Facebook mreži, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters. Nakon pucnjave, oglasili su se Facebook, Twitter i YouTube, navodeći da rade na uklanjanju snimaka. "Policija nas je upozorila na video snimak na našoj mreži ubrzo nakon što je počeo prenos uživo i mi smo brzo uklonili naloge napadača na Facebook-u i Instagram-u, kao i snimak", navode iz najveće društvene mreže na svetu dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.

Pročitajte i ovo:  Terorista napao džamije zbog ove devojčice!?

Sa Twitter mreže poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

U napadu je ubijeno 49 osoba, a ranjeno ukupno 50, od čega 20 teško, u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu. Kao direktni izvršilac napada osumnjičen je Australijanac Brenton Tarant, a zbog napada su privedene još tri osobe.

MONDO

I kompanija Alphabet, koja je vlasnik YouTube mreže i Google kompanije, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.

Međutim, kako navodi Rojters, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Facebook, Twitter, YouTube mrežama, kao i na Instagram i WhatsApp aplikacijama, koji su u vlasništvu Facebook kompanije. Na snimcima se vidi kako se napadač vozi do jedne džamije, ulazi u nju i počinje da puca na ljude, koji se nalaze unutra.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka. Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu, koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao. Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid pozvao je nakon napada na Novom Zelandu kompanije, koje posluju na društvenim medijima, da preduzmu akcije, kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima.

“Pretplatite se na PewDiePie kanal“

Sajt The Verge nekoliko sati nakon napada objavio je vest, čiji je naslov “Masovno ubistvo na Novom Zelandu osmišljeno je da bude prenošeno peko društvenih mreža“,  u kojoj je navedeno da je masakr uživo prenošen na mreži Facebook, najavljen na 8chain platformi, ponovo objavljen na YouTube kanalima, komentarisan na Reddit sajtu i da je obišao ceo svet čak i pre nego što su sve ove mreže shvatile o čemu se radi!

Ovaj napad je doveden čak i u vezu sa najpoznatijom YouTube zvezdom - PewDiePie - koja je ranije poznata po svojim ispadima antisemitizma. Na početku videa terorista je pozvao sve gledaoce da se pretplate (subscribe) na PewDiePie kanal, kako bi on ostao kanal sa najviše pretplatnika na svetu (o čemu smo više pisali već ranije).

PewDiePie je s užasom odbacio bilo kakvu vezu sa ovim napadom i rekao da je sve što je urađeno, uključujući poziv za njegov YouTube kanal potpuno bolesno. “Brzom reakcijom na svom Twitter nalogu, koji prati 17 miliona ljudi, Feliks (pravo ime Šveđanina, koji vodi PewDiePie YouTube kanal) je napravio ogradu od napada i pomogao da ljudi, koji nisu bili svesni šta se desilo to saznaju“, zaključio je pomenuti sajt.

Ono što je zabrinjavajuće u ovakvim situacijama, piše The Verge, jeste činjenica da masovne ubice žele da se o njima priča kao i to da postoji veza među masovnim ubistvima - delom su isplanirana da privuku pažnju. Osim klasičnih masovnih medija, kojima smo danas izloženi - radio, televizija i novine - mnogo veći problem zbog širenja lošeg uticaja i nedoličnog sadržaja su društvene mreže, jer se preko njih sadržaji poput ovakvog kao što je danas - striminga ubistva uživo - šire još brže. To znači još jedan problem: oni, koji žele da kopiraju ovakve užase imaju mogućnost da se lakše podstaknu na tako nešto.

Nažalost i ovaj slučaj podseća nas da su društvene mreže daleko moćnije i mnogo manje pod kontrolom, u blokiranju lošeg sadržaja, nego što je bilo ko od nas mislio! …

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA