Najpopularnija igra finansira kriminal i pranje novca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpopularnija igra finansira kriminal i pranje novca

Da li i vi ili vaš klinac igrate Fortnite? Možda je vreme da prestanete…

  Izvor: Promo / Fortnite.

Britanski The Independent otkrio je da kriminalci koriste valutu u trenutno najpopularnijoj igri na svetu, kako bi “prali novac“ zarađen na različite kriminalne načine.

Fortnite je brzo postao svetska gejming atrakcija, jer je lak za igru, brz, dostupan na svim platformama i besplatan za igranje.

Pročitajte i ovo: Fortnite tim kupio novosadski 3Lateral!

Ipak, kupovina odeće, odnosno kostima u igri, naoružanja i drugih dodataka brzo je privuklo sajber kriminalce širom sveta. Ukradene kreditne kartice i bankarski nalozi širom sveta koriste se za kupovinu virtuelnog Fortnite novca u igri, koje kriminalci kasnije preprodaju na različitim sajtovima, često po nižim cenama, nego u samoj igri. Na taj način oni “unovčavaju“ ukraden novac i pokušavaju da zavaraju tragove, kako bi teže bili otkriveni. Često se Fortnite valuta prodaje čak i na MRAČNOM internetu, o kojem smo nedavno detaljno pisali na MobIT stranicama. Tamo se virtuelna valuta prodaje u Bitcoin novčićima ili nekoj drugoj virtuelno priznatoj valuti, koja ne ostavlja tragove o transakciji i njenim učesnicima.

Prodaja Fortnite valute kupljene ukradenim novcem oglašava se na društvenim mrežama, najčešće Instagram i Twitter platformama, navodi britanski list i dodaje da su u mrežu pranja kriminalnog novca upali Fortnite igrači širom sveta, najviše iz Kine, Velike Britanije, Španije, Rusije, arapskih zemalja i Francuske.

Kompanija Sixgill, koja je specijalizovana u oblasti sajber bezbednosti i istraživanja navodi za pomenuti list da je iskorišćavanje nedovoljno sigurnog sistema naplate u Fortnite igri, takođe vrlo često. Slabo razvijen sigurnosni sistem transakcija izložio je potencijalnom riziku od krađe novca ili bankovnih podataka gotovo sve igrače, ali Epic Games za sada ne pokazuje preveliko interesovanje da to spreči ili makar popravi tako nesiguran sistem razmene pravog u virtuelni Fortnite novac.

Zlonamernici njuškaju po vrlo slabom Fortnite sistemu naplate i bave se prevarama s kreditnim karticama uživo“, rekao je Bendžamin Preminger, jedan od analitičara u Sixgill kompaniji za The Independent.

Nije poznato koliko su kriminalci zaradili “perući“ novac kroz Fortnite igru, ali je poznato da je samo na eBay sajtu prodato 250.000 dolara “sniženih“ dodataka za Fortnite igru za dva meseca, koliko je trajalo istraživanje sigurnosne kompanije. Takođe, kako je popularnost igre rasla, tako je rasla i pretraga za Fortnite pojmom na MRAČNOM vebu, pokazuje istraživanje.

Epic Games je samo od transakcija u okviru igre tokom 2018. godine zaradio preko tri milijarde dolara. Tu nisu uračunata ekskluzivna partnerstva sa velikim kompanijama, Samsung recimo, i drugi bonusi.

MONDO MobIT

Nažalost, Epic Games nije želeo da odgovori na ovaj tekst novinara, a ostali su i bez komentara na istraživanje druge bezbednosne kompanije, koje je pokazalo da su aplikacije i zlonamerni softveri, koji uključuju Fortnite prevare sve popularniji.

Od početka septembra 2018. do početka oktobra popisano je čak 53.000 takvih aplikacija / softvera, koje zlonamernici iskorišćavaju za različito protivzakonito sticanje materijalne koristi prevarama igrača.

Ne budite naivni, pripazite na svoju bezbednost!

Umesto zaključka reći ćemo vam da vodite računa prilikom plaćanja u Fortnite igri i da ne kupujete valutu za igru sa strane, jer možda tako učestvujete u pranju kriminalnog novca. Koristite samo sertifikovane sajtove i sigurne internet konekcije prilikom kupovine valute za igru, i to isključivo kroz Epic Fortnite prodavnicu i uključite autorizaciju prilikom svake kupovine na koji god to način vaša banka omogućava - SMS, mejl, skeniranjem otiska prsta na telefonu, pozivom i slično.

Takođe, na karticama, koje vezujete uz gejming nalog nikad nemojte da držite velike sume novca ili čitav iznos na vašem računu - napravite posebnu particiju sa malim iznosima, koji čak i da budu ukradeni neće biti toliko velika šteta, kao da su sajber lopovi odneli sav novac, koji imate u banci.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Fortnite emote Fresh
Izvor: YouTube/FortniteGuides

Fortnite uporedni
Izvor: YouTube/FortniteGuides

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA