Projekat Maven: Nastaju dronovi i roboti ubice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat Maven: Nastaju dronovi i roboti ubice

Naučnici i istraživači naprednih tehnologija izrazili su protest zbog upotrebe veštačke inteligencije u vojne svrhe.

  Izvor: MONDO portal.

Hiljade zaposlenih u Google kompaniji, među kojima i inženjeri na visokim pozicijama, potpisali su interno pismo s protestom zbog umešanost kompanije u program Pentagona, koji koristi veštačku inteligenciju za analizu video snimaka i koji bi se mogao koristiti za preciznije napade dronovima, preneo je The New York Times.

Istraživači, koji se bave veštačkom inteligencijom iz skoro 30 zemalja, pozvali su na bojkot južnokorejskog univerziteta zbog zabrinutosti, zbog saradnje njegove laboratorije s vodećom kompanijom za vojnu opremu, koja može da dovede do stvaranja "robota ubica", The Guardian.

Da li se plašite robota koji liče na ljude?

U internom pismu u Google kompaniji se traži da se kompanija povuče iz Projekta Maven, pilot programa Pentagona i da se najavi politika kompanije da "nikada neće praviti tehnologiju za ratovanje". "Verujemo da Google ne bi trebalo da bude u ratnim poslovima", navodi se u pismu glavnom direktoru Sundaru Pikaiju, u kojem se spominje i moto kompanije "Ne budi zao".

Pismo koje cirkuliše Google kompanijom i koje je privuklo više od 3.100 potpisnika, održava kulturni sukob Silikonske doline i federalne vlade SAD, koji će se verovatno intenzivirati kako se napredna veštačka inteligencija sve više bude koristila u vojne svrhe, ocenjuje The New York Times.

Britanski The Guardian navodi da je više od 50 vodećih naučnika potpisalo pismo u kojem se traži bojkot Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) i njegovog partnera, proizvuđača vojne opreme Hanwha Systems.

Roboti ubice su naša budućnost?!

Istraživači su naveli da neće sarađivati s tim univerzitetom ili gostima iz KAIST zbog straha da ta institucija nastoji da "ubrza trku u naoružanju razvojem" autonomnog oružja.

Poziv na bojkot je organizovan uoči sastanka o autonomnom oružju, koji će se održati sledeće nedelje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi i više od 20 zemalja je tražilo potpunu zabranu robota ubica, pošto je upotreba veštačke inteligencije u vojskama širom sveta podstakla strahove od nastanka pravih Terminatora.

Hanwha Systems je jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača oružja i proizvodi kasetnu municiju koja je zabranjena u 120 zemlja po međunarodnom sporazumu. Južna Koreja, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, nije među potpisnicima tog sporazuma.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Project Maven: The Pentagon’s New Artificial Intelligence Has Been Hunting Terrorists for Months
Izvor: Defense One Production

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA