Messenger „božićni“ virus u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Messenger „božićni“ virus u Srbiji

Ne otvarajte sumnjive poruke, koje vam stignu u Messenger aplikacije ili na vebu.

  Izvor: MONDO portal

Tokom 7. januara u Srbiji se pojavio novi Messenger virus, koji napada korisnike, a da oni toga najčešće nisu ni svesni. Virus se širi putem zaraženog Messenger naloga, koji se koristi na već zaraženom računaru, tako što putem poruke dolazi do novih korisnika.

Virus ćete prepoznati po tome što uglavnom dolazi u poruci koja se isporučuje velikoj grupi korisnika odjednom. U našem slučaju je to bilo skoro 180 ljudi. Vaš nalog se pojavljuje u grupi, u koju se isporučuje tekstualna poruka sa prilozima, u kojima je virus.

Messenger: Božićni „poklon“ Srbiji

Tip virusa i čemu tačno na korisnikovom uređaju može da naudi nisu poznati, tako da o tome ne možemo da pišemo još uvek, ali je jasno da se virus brzo širi, jer mnogi korisnici ne razmišljaju o tome da dok otvaraju poruku tj. prilog iz nje, on može da bude maliciozan.

Postoji više vrsta priloga, koji mogu da zaraze vaš računar, a to su lažni video prilozi, koji traže od korisnika da instaliraju novu datoteku, kako bi se pogledao video, zatim putem zaraženih Word makro šablona ili "promocijom besplatnog softvera" i slično.

Saveti u vezi sa Messenger virus porukama:

- Ne klikćite na link u poruci osobe koju ne poznajete, nikad!
- Ne klikćite na link u poruci osobe koja vam je prijatelj, a iznenada vam je pisala, pritom tražeći od vas da bilo šta instalirate
- Pre nego što kliknete na bilo kakav link u Messenger poruci, a ne očekujete ga, pitajte tu osobu da li vam je zaista ona poslala link
- Uvek aktivirajte Windows ili neki drugi antivirus softver, jer i sajt na koji linkovi vode mogu da sadrže viruse i malver, koji je u stanju da iskoristi slabosti Chrome ekstenzija ili bilo kog drugog pregledača interneta.

Vodite računa o svojoj (sajber) bezbednosti, jer je to jedini način da ostanete potpuno zaštićen i nikad ne budite brzopleti - proverite da li vam je neko poslao nešto, pre nego što to nešto otpakujete ili instalirate!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA