Valve razvio 3D zvuk za video igre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valve razvio 3D zvuk za video igre

Kompanija Valve, poznata po serijalu "Half Life" je razvila novu tehnologiju zvučnih efekata u igrama, gde se zvuk realistično prenosi kroz prostor.

 Izvor: Promo/Valve

Kompanija Valve, vlasnik popularne platforme Steam, je objavila Blog post sa obaveštenjem za zainteresovane razvojne studije koji proizvode video igre da je razvila sasvim novu tehnologiju prenosa zvuka u 3D prostoru i što je najbolje – taj softver će biti potpuno besplatan za sve.

Potvrđeno: Valve radi na tri vrlo posebne igre!

Ovaj SDK (Software Development Kit) nosi jednostavan naziv – Steam Audio, i već ovog trenutka je dostupan za preuzimanje na ovom sajtu. Kako kažu u kompaniji Valve, akcenat je na razvoju kvalitetnog zvuka za VR igre, ali da je ovaj softver razvijan i sa ostalim “tradicionalnim” igrama na umu.

Steam Audio Sound Propagation Demo
Izvor: Impulsonic

U osnovi, Steam Audio bi trebalo da donese istinski, pravi 3D zvuk. To znači da će se zvuk ponašati prirodno i uračunati sve faktore u realnom vremenu, kako u odnosu na samu poziciju igrača/kamere, tako i u odnosu na okruženje, na konfiguraciju terena, raspored objekata, materijale od kojih je okruženje napravljeno i slično što je drugačije od dosadašnjeg zvuka koji se samo smanjivao i pojačavao u zavisnosti na to gde je izvor u odnosu na igrača. Pun tekst možete pročitati ovde.

Srbija uvodi novi porez na igre od 20 odsto!

Istinski 3D zvuk ne postoji praktično još od 90-ih i vremena Aureal A3D, kompanije koja je među prvima gejmerima ponudila rešenja za pravljenje realnog 3D zvuka, ali koju je u međuvremenu kompanija Creative, danas suvereni vladar računarskog zvuka, pod sumnjivim okolnostima praktično naterala na bankrot podsećaju naši drugari iz Play! Zine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitteri Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi