Savršena lozinka: Kako do nje + saveti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršena lozinka: Kako do nje + saveti

Jaka, složena lozinka nije laka za osmišljavanje i pamćenje, ali je moguće doći do nje. Mi ćemo vam pokazati kako!

  Izvor: Marko Čavić, MONDO portal.

Počnimo od toga koje lozinke ne bi trebalo da koristite - ovih 20 lozinki je NE, NIKAKO! Nakon što smo to usvojili, krenimo sa kreiranjem lozinke koja će vas bolje zaštititi onlajn.

Obratili smo se stručnjacima, naravno da ovo nismo hteli sami da završimo, pa smo tokom Security Cyber Weekenda u Budimpešti razgovarali sa Kaspersky Lab timom za onlajn bezbednost.

Evo šta su nam rekli.

Lozinka MORA da bude izuzetno lična! Jer vrlo lične stvari znamo samo mi sami.

Pođite od toga... Recimo, omiljeni citat iz knjige Ili omiljeni citat iz filma. Možda deo stiha neke pesme ili red iz refrena omiljene kompozicije. Neka to bude prvi korak. Zato ćemo ovde upotrebiti, samo informativno, Ala ga je opravio svaka mu čast. U drugom koraku dodaćemo neki broj i stavićemo ga iza svake reči, osim poslednje. Neka bude broj sedam. Ala7ga7je7opravio7svaka7mu7čast. U trećem koraku dodaćemo omiljeni znak interpunkcije na početak i kraj lozinke, onaj koji najčešće upotrebljavamo i kad bi trebalo i kad to ne bi trebalo. Recimo upitnik. Nakon trećeg koraka lozinka izgleda ovako: ?Ala7ga7je7opravio7svaka7mu7čast?.

Ako želite još jaču zaštitu ubacite prvo ili poslednje slovo u svakoj reči da bude veliko.

 Lozinka, SuperMario, Password, Šifra Izvor: Kaspersky Lab/David Jacoby/MONDO portal.

I to je to. Ovakve lozinke teže se "provaljuju", zahtevaju više vremena za razbijanje i učiniće vas bezbednijim na internetu. Takođe, uz korišćenje lozinke, ako servis, sajt ili društvena mreža to podržavaju, aktivirajte "Two Step Verification", koja će slanjem koda na SMS ili mejl još jednom potvrditi da zaista vi pristupate svom nalogu.

Pamćenje lozinke je teži deo, jer ih prosečna osoba danas ima između 15 i 25. Ili ih jednostavno sve naučite napamet, za šta će sigurno biti potrebno neko vreme ili skinite neki od programa za čuvanje lozinki. Ima ih na vebu koliko hoćete, a ako koristite Kaspersky Antivirus raspitajte se o Password Manageru koji ima baš tu namenu.

I za kraj, ne zaboravite da saznate kako da se zaštitite na netu u 5 koraka!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA