Koliko su memorijske kartice pouzdane + Saveti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su memorijske kartice pouzdane + Saveti

Ili šta bi sve trebalo da znate o memorijskim karticama, njihovoj zaštiti, radu i vraćanju podataka kada do njihovog gubitka ili oštećenja dođe.

 Izvor: Promo.

Memorijske kartice su uređaji bazirani na NAND fleš memoriji. Ova relativno nova tehnologija brzo je pronašla svoj put na tržište u vidu fleš medija, solid-stejt diskova i raznih tipova memorijskih kartica. Ukupan broj proizvedenih uređaja baziranih na ovoj vrsti memorije zauzima drugo mesto sa preko 25 odsto. Takođe, memorijske kartice dale su svoj izuzetan dopirinos minijaturizaciji. Da nije njih sve te kamere, telefoni, diktafoni, plejeri i raznorazni drugi gedžeti bili bi daleko veći, teži, a samim tim neuporedivo manje mobilni. Osim izuzetno malih dimenzija, kartice su izuzetno otporne na udare, potrese, a u nekim slučajevima čak i na vodu.

Koristimo ih svakodnevno u mobilnim telefonima, kamerama, aparatima, GPS navigacijama i raznim drugim uređajima. Uglavnom stižu zajedno sa njima, pa i ne obraćamo pažnju na karticu sve dok ne popunimo memoriju do kraja ili do eventualnog otkazivanja rada kartice kad možemo ostati bez važnih podataka.

Prema iskustvu Data Solutions bloga često se dešava da je korisnicima potrebno vraćanje izgubljenih podataka sa memorijskih kartica koje su pretrpele značajne deformacije memorijskog čipa i/ili su vodovi unutar same kartice prekinuti. Nažalost, spasavanje podataka u slučaju deformacije memorijskog čipa tehnički nije moguće. S druge strane, kartice koje su prestale da rade usled tzv. potrošnje memorisjkog čipa, loma pojedinih konektora ili kućišta, obrisani podaci u najvećem broju slučajeva mogu biti spaseni.

Uopšteno gledano, memorijske kartice jesu pouzdane ako ih pravilno koristimo. Ukoliko želite da produžite vek rada I trajanja memorijskoj kartici obratite pažnju gde je držite kada nije u uređaju u kom je standardno koristite - neka to bude tamno, suvo i mesto daleko od direktnog izvora toplote. Vodite računa i o tome da je ne formatirate često, nego sačekajte da se memorija iskorsiti do kraja. Za kraj smo ostavili ono trivijalno, ali jako bitno, što nas je iskustvo i naučilo i pokazalo! Zbog malih dimenzija kartica se često izgubi, a tad ne postoji nikakva mogućnost spasavanja podataka (osim ako nemate bekap).

Vodite računa i o ovome:

- ko proizvodi karticu ("no name" proizvodi podložniji su kvaru i sporiji su)
- koje brzine i klase je kartica (da ne bi usporavala telefon i rad)
- za napredniji rad birajte višu klasu i brzinu kartice
- što brža i viša klase kartice, to je i cena viša (nezavisno od kapaciteta)
- naznačeni kapacitet kartice za 10 do 20 odsto je niži u stvarnosti
- proverite da li vaš uređaj podržava izabran tip kartice pre kupovine
- u opticaju su SD (2 GB), SDHC (4, 8, 16, 32 GB) i SDXC kartice (64 GB i više).

Čekamo vaše savete i komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi