Iz prve ruke

TESTIRALI SMO XIAOMI 12 PRO: Koliko je izazivač najjačih sposoban da se takmiči sa najboljima u klasi?

Autor Marko Čavić

Xiaomi je rešio da bude i flagship lider, pa je prvi globalni model u trci za premijum krunom tu, a mi ćemo vam reći koliko je on daleko ili blizu broja jedan.

Izvor: Stefan_Stojanovic

Kompanija Xiaomi želeći da demonstrira rešenost da postane i premijum brend, predstavila je sva tri nova telefona iz Xiaomi 12 serije u Beču, u Hofburg palati na premijeri organizovanoj za evropske i novinare iz drugih delova sveta.

Mi smo Xiaomi 12 Pro imali nekoliko nedelja pre toga i istraživali koliko je kompanija napredovala, šta je sve promenila kako bi se nametnula u premijum delu tržišta i koliko je uopšte Xiaomi sposoban da se takmiči sa Ultra, Pro i drugim flagship modelima konkurencije.

Ukratko, Xiaomi 12 Pro ima najbrže trenutno dostupno punjenje jačine 120 vati (i punjač u kutiji), drugačiji dizajn sa posebnim zadnjim panelom od Victus stakla, LTPO ekran, tri kamere rezolucije 50 MP, ali i nekoliko izostavljenih mesta koja su, očigledno, namerno napravljena za Xiaomi 12 Ultra, kako bi se opravdao sufiks u najmoćnijem izdanju Xiaomi 12 serije.

Xiaomi više nije najjeftiniji brend mobilnih telefona i to je bio neophodan potez koji je kompanija morala da povuče, a zbog kojeg su neki korisnici nezadovoljni. Ipak, to je istovremeno i nova realnost, jer u najboljoj klasi mesta promašajima nema, a da bi telefon bio kompletan on mora da bude i (smisleno) nakrcan svim najboljim tehnologijama i servisima, kako bi bio u mogućnosti da se meri sa isto tako jakom konkurencijom.

Izvor: Stefan_Stojanovic

I dok mnogi misle da će konkurenti Xiaomi 12 Pro telefonu biti Samsung ili Huawei telefoni, Lei Džun, direktor Xiaomi kompanije, tvrdi da je to - iPhone i da će se Xiaomi koncentrisati na istraživanja i razvoj, kao i ulaganje u inovacije da bi za nekoliko sezona mogao da bude #1 u flagship kategoriji.

Kineska kompanija trenutno je na 12% tržišnog udela i tokom 2021. godine pravila je krupne iskorake kad je bila čak i prva globalno. Tokom prošle godine ostvaren je rast od 30% u domenu mobilne telefonije, jer je isporučeno preko 190 miliona komada telefona, a rast zarade na godišnjem nivou iznosio je gotovo 38%. Što se premijum segmenta tiče, Xiaomi je svoj udeo na tom tržištu uvećao za oko 6%, jer je sa sedam iz 2020. godine stigao na preko 13% tokom 2021.

Cene novih uređaja u Srbiji su objavljene i Xiaomi 12 Pro će se prodavati isključivo u kombinaciji 12 GB RAM i 256 GB memorije za 129.999 RSD tj. okruglo 1.105 evra. Xiaomi 12X biće dostupan u jednom izdanju, ali će zato Xiaomi 12 biti moguće kupiti u dve varijante, a o cenama se informišite u našoj vesti sa premijere iz Beča, mi krećemo sa testom!

Bogato pakovanje i flagship izrada

Xiaomi kao i sve druge kompanije radi na očuvanju životne sredine i trudi se da proizvodnja bude što održivija sa planom da bude i karbonski neutralna u dogledno vreme. Ipak, prirodu ne štiti tako što izbacuje punjač iz pratećeg pakovanja i sve ostale dodatke. Naprotiv!

Sa Xiaomi 12 Pro u crnoj kutiji, što je obeležje flagship Xiaomi uređaja (svi ostali modeli stižu u beloj kutiji), stiže punjač jačine 120 vati, kabl za prenos podataka i punjenje, zaštitna maska od antibakterijskog silikona i iglica za vađenje SIM kartice - gotovo ništa od toga više nećete naći u kutijama iPhone i Galaxy telefona, što je startna prednost Xiaomi 12 Pro modela.

Ulazak u premijum segment značio je i zaokret po pitanju dizajna i posebno kvaliteta izrade Xiaomi telefona. Model 12 Pro ima metalni (aluminijumski) ram sa dva Gorilla Victus stakla dole i gore, a posebno je zanimljiv zadnji panel, koji je peskiran i teksturisan tako da ne ostaju otisci prstiju na njemu. Brušene ivice su savršeno uklopljene i prelazi različitih materijala jednog u drugi se uopšte ne osete, a oštrih ivica gotovo da nema - sve je zaobljeno i maksimalno ispolirano. Ostrvo kamere jeste veliko i jeste izdignuto i ne može da se kucka po telefonu dok je on na stolu, ali makar poleđina ne izgleda dosadno ili neadekvatno premijum afinitetima (što je očigledan problem nekih od konkurenata).

Izvor: Stefan_Stojanovic

Na desnom boku su samo tri uobičajena tastera, ali je na kućištu bilo mesta za Infrared za upravljanje Mi ekosistemom IoT uređaja, USB Type-C priključak i četiri zvučnika, koji su raspoređeni u dve komore, a štelovao ih je Harman-Kardon tim. Dvokanalni zvuk (visoki tonovi i vufer) je odličan i hardver je dovoljno pametan da zvuk raspoređuje u odnosu na položaj telefona - uspravno ili položeno, od čega zavisi i raspored prostiranja zvuka. Tu je još i NFC tag za mobilno plaćanje, prijave i druge opcije, kao i bežično punjenje, ali mesta za 3,5 mm audio džek nije bilo (kao ni za slušalice u kutiji telefona).

Kako na kvalitet izrade nemamo zamerku, nemamo je ni za težinu ili držanje telefona. Iako ima preko 200 grama telefon lepo leži u šaci, može čvrsto da se drži i ne klizi iz ruke, a kao što rekosmo - otisaka nema nigde!

Ipak, ovde moramo da se osvrnemo na propust koji je kompanija napravila prilikom izbora zaštitne folije za ekran (dobija se nalepljena već na displej). Ona je magnet za prašinu i sitne čestice svega nalik na pojavu koja je najčešća na ekranima savitljivih telefona. Xiaomi bi trebao da promeni ovu foliju i koristi neku kvalitetniju, jer smo konstantno brisali telefon o bilo šta što nam se nađe pod rukom - majicu, pantalone, rukav duksa - samo da ekran tj. folija bude čista.

Odličan ekran vredan premijuma

Pre svega ostali smo dužni info za skener otiska prsta - u ekranu je, optički je i radi vrlo dobro, bez zamerki na taj deo i sviđa nam se što nije sa strane, jer je ovako i lakše i praktičnije.

Xiaomi 12 Pro dobio je OLED ekran dijagonale 6,73 inča (oko 17 centimetara) koji izrađuje Samsung. Impresivan je verovatno reč koja ga najbolje opisuje u svakom smislu, a DisplayMate dao mu je ocenu A+ što to i potvrđuje. Rezolucija je 1.440 x 3.200 piksela, što formira matricu od čak 521 ppi, a odnos stranica je uobičajen - 20:9. Ivice ekrana su zakrivljene, ali ne preterano da se vidi distorzija sadržaja ili da to zakrivljenje smeta tokom korišćenja, a podržana je dinamička brzina osvežavanja do 120 Hz i do čak 480 Hz na mestu dodira (ali ovo mora da podržava i softver tj. igra da bi moglo da se koristi u praksi).

Impresivna je i prosečna osvetljenost ekrana od 1.000 nita prosečno, a na testu je ekran postizao i 1.050 nita, kao i do čak 1.500 u HDR režimu (u Dolby Vision i HDR10+ tehnologiji što znači da je Xiaomi 12 Pro idealan za gledanje filmova i serija u pokretu). Netflix, YouTube i HBO Max prepoznaju ove implementirane tehnologije, a za Amazon Prime ćemo morati da sačekamo još koju nedelju, da telefon bude dodat na listu podržanih uređaja.

Kako bi se uštedela baterija omogućeno je automatsko osvetljavanje ekrana, kao i dinamička rezolucija i osvežavanje, što znači da u odnosu na to šta se na ekranu prikazuje sistem bira i adekvatnu rezoluciju i brzinu osvežavanja, sve u cilju sprečavanja preteranog pražnjenja baterije.

Ekran podržava eksperimentisanje sa prikazom, pa su predefinisani režimi Vivid, Saturated, Original color, ručno podešavanje, a u Advanced Settings meniju nalazi se čak i izbor prikaza u okviru Original, P3 ili sRGB sistema boja. Zanimljivo je da postoji i Adaptive color opcija, koja prilagođava same boje, kao i način prikaza aktuelnom sadržaju i okruženju telefona, što je tehnologija koju koristi i Apple na svojim iPhone uređajima u okviru True Tone tehnologije.

Sjajan kvalitet prikaza, jasna slika i majstorska osvetljenost omogućavaju kvalitetnu sliku u svim uslovima gledanja, a kad je direktno sunce neprijatelj ekrana, onda treba koristiti Sunlight mode.

Što se osvežavanja sadržaja tiče, kreće od oko 10 Hz do svih 120 Hz čim se dotakne skrol dugme ili prevuče po ekranu. Video se prikazuje sa osvežavanjem ekrana u režimu koji video podržava - 24, 30, 48 ili 60 Hz, slike pri 10 Hz, skrolovanje do 120, a 90 Hz za sadržaj koji se pomera, dok se 1 Hz dobija u Book reading režimu, recimo u mnogim eBook aplikacijama.

Samo još da Xiaomi reši zaštitnu foliju, koja mora manje da se prlja! Sve ostalo u domenu ekrana je za pohvalu i vredno klase kojoj telefon pripada.

Baterija ne briljira, ali se brzo puni

Ono što nam se manje svidelo od ekrana jeste autonomija baterije. Jedan uobičajeni radni dan u redakciji od početka do kraja ostavlja bateriju telefona na ispod 20% što je rezultat ispod proseka za flagship telefon. Istina, Xiaomi 12 Pro smo u Dual SIM režimu koristili i kao hotspot za rad na putu Novi Sad-Beograd i nazad i između toga, za dosta telefonskih razgovora, mejlova, SMS-ova i primljenih notifikacija, ali su u istim scenarijima uređaji koje smo nedavno testirali (S22 Ultra, P50 Pro ili HONOR 50) lagano izgurali ceo dan do kreveta bez potrebe da se gasi bilo koja aplikacija, smanjuje nivo osvetljenja ili koristi režim za uštedu baterije.

Istina je da punjač jačine 120 vati rešava ovaj problem za samo 20 minuta punjenja (puna do vrha!), ali to znači i da punjač uvek morate da nosite sa sobom. Za pohvalu je i to što se Xiaomi 12 Pro izuzetno brzo bežično puni, pa sa adekvatnim punjačem dostiže do 50 vati, a zgodna je i opcija punjenja drugih uređaja na leđima Xiaomi 12 Pro i to jačinom do 10 vati, što uveliko prevazilazi i S22 Ultra mogućnosti (koji je zapeo na 4,5 samo).

Zanimljivo je da se brzinom punjenja može upravljati kroz meni telefona, kad se može odrediti da brzina bude do 90 ili 120 vati, što bi trebalo da utiče na to da baterija duže traje. Xiaomi tvrdi da su preduzete sve mere predostrožnosti u vezi sa bezbednošću punjenja i kvalitetom tj. dugotrajnošću baterije. Telefon se ne pregreva tokom punjenja, punjač ne prevazilazi opis topao, pa verujemo da je sve na svom mestu što se ovog dela testa tiče.

Softver, MIUI 13 i performanse

MIUI 13 je čak tri puta ažuriran za vreme testa i sa svakim je rešen neki od problema. Recimo, sa poslednjim je stigla Google zakrpa za mart, jer je inicijalno na telefonu bila januarska, a prethodni update je rešio delimično i problem reklama koje su se pojavljivale širom sistema. Nakon ažuriranja reklame su uglavnom nestale, ali se još uvek često sreću u okviru Xiaomi aplikacija, što mora biti rešeno brzo, jer jednostavno ne idu flagship i premijum telefoni sa reklamama bilo gde - to nikako!

Kako da se rešite Xiaomi reklama pogledajte u našem detaljnom vodiču.

Takođe, Xiaomi mora da nam dozvoli da izbacimo aplikacije koje nam ne trebaju. Recimo, Google One, Google News, Google Podcast i još neke mnogima nebitne aplikacije ne mogu da se uklone, kao ni brojne Xiaomi sistemske aplikacije, koje su pandan Google aplikacijama. Dva mejl klijenta su previše. Dva kalendara takođe, a isto važi i za pregledač interneta - ljudi moraju da imaju izbor da uklone bloatware koji ne žele i kod drugih proizvođača telefona to je moguće učiniti.

Xiaomi 12 Pro dolazi sa Android 12 operativnim sistemom i MIUI 13 korisničkim okruženjem. Sistem radi brzo, munjevito odgovara na komande i deluje sveže i nekomplikovano. Ima nekih nelogičnosti, da se, recimo, upravljanje brzinom punjenja baterije nalazi u Security meniju, ali to će biti ispravljeno s nekim od narednih ažuriranja pretpostavljamo. Simpatično deluju i kratke animacije ikonica, koje jesu bolje i uspešnije unifikovane i sve isto izgledaju nego ranije, što ostavlja dobar utisak. Settings meni je lepo skockan, pregledan, jasan, a u Special Features nalaze se opcije koje dopunjuju svakodnevno korišćenje, kakve su Sidebar, plutajući prozori, merač brzine otkucaja srca u skeneru otiska prsta, kao i asistent za bolje selfije prednjom kamerom.

MIUI 13 donosi veliki broj modifikacija ne samo prikaza, nego i organizacije menija, pa svaki korisnik može da prilagodi i izgled i funkcionalnost sistema svojim potrebama. Veliki broj novih pozadina statičnih i animiranih, kao i Always On Display tema nalazi se što u memoriji telefona, što u okviru Themes aplikacije.

U Srbiji će se prodavati isključivo model sa 12 GB RAM (LPDDR5) i 256 GB memorije (UFS 3.1), uz mogućnost dodavanja još 3 GB korisničke memorije kao dopunski RAM.

Suštinski, telefon radi vrlo dobro, ne greje se preko mere, ne guši se gotovo nikad, ali se dešava da se zagrcne tu i tamo. Recimo, ako koristite download u pozadini, Deezer plejliste na primer, i igrate Mortal Kombat igru biće preskočenih frejmova i povremenih trzavica tokom igranja. Ako volite sintetičke benchmark rezultate, evo ih: GeekBench 5 (multi-core) oko 3.700, GeekBench 5 (single-core) oko 1.180, AnTuTu 9 oko 985.300, GFX Aztek ES 3.1 High (onscreen) do 40, GFX Aztek ES 3.1 High (offscreen 1440p) do 45, GFX Aztek Vulkan High (onscreen) isto do 40 i 3DMark Wild Life Vulkan 1.1 (offscreen 1440p) oko 9.700 bodova.

Ovi testovi, naravno pokazuju da je Xiaomi 12 Pro na nivou konkurencije, negde par bodova ispod, ali negde i par bodova iznad, pa ih se ne treba držati slepo, jer u stvarnom životu telefon radi pouzdano i uglavnom dobro, bez padova performansi i pregrevanja, kako u Balanced, tako i u Performance režimu.

Tri x 50 MP i selfi od 32 megapiksela

Xiaomi je napravio zanimljiv izbor kad je u pitanju sistem kamera na 12 Pro telefonu - sve tri kamere su rezolucije 50 megapiksela, ali svaka ima drugi zadatak.

Glavna kamera koristi Sony IMX707 senzor veličine 1/1.28" sa pikselom veličine 1,22 mikrona i Quad Bayer tehnologijom združivanja piksela koja omogućava kvalitetnije i jasnije slike u rezoluciji od 12,5 megapiksela. Optika je f/1,9 i kamera je optički stabilizovana. Ostala je još jedna kamera optike f/2,2 i širine ugla snimanja od 115 stepeni i telefoto kamera optike f/1,9 (48 mm). Telefoto kamera nažalost nema OIS, a obe kamere koriste Samsung JN1 senzor.

Slike i snimci napravljeni glavnom kamerom zaista su dobri. Imaju vrlo malo šuma, veliku količinu detalja i verodostojne boje. Povremeno se tek vidi softversko izoštravanje slike, ali samo prilikom uvećavanja slike. Telefoto kamera je isto na visini zadatka što se kvaliteta i reprodukcije onoga što se slika tiče. Ipak, optičko zumiranje staje na tek 2x. Očekivali smo makar pet puta, ali Xiaomi 12 Pro ne ide na tu stranu. Ultraširokougaona kamera je na tragu prve dve, ali se niži kvalitet slike jasno uočava, verovatno zbog izostanka bilo kakvog fokusa ili stabilizacije. Ipak, po danu su slike dobrog kvaliteta kad je ruka mirna, a ugrađeni Foto Editor može da se pobrine oko poravnavanja slike da se izbaci tzv. efekat ribljeg oka sa slike.

Kada padne noć ili već u sumrak koristite Night mode, koji pravi odlične slike, ali obrada može da traje i preko pet sekundi. Primenjuju se uobičajeni sistemi pravljenja fotografija slepljivanjem više uzastopno napravljenih slika, koje dovode do kvalitetnijih boja i više detalja. Noćne fotke napravljene Xiaomi 12 Pro glavnom kamerom zaista će biti dobre, a isto važi i za telefoto kameru. Nešto tamnije, malo više mutnih elemenata i manje detalja doneće ultraširokougaona, ali iznad proseka i dalje svakako, što je dobra vest s obzirom na hardver same kamere i izostanak pomenutih stvari.

Na kraju moramo da pomenemo i selfi kameru, koja ima 32 megapiksela i optiku f/2,45 sa podrškom za noćni selfi i portrete, ali uz izostanak stabilizacije i fokusiranja. Zbog toga ćete morati da pronađete najbolji ugao slikanja, ali selfi k’o selfi - na društvenim mrežama će u gotovo svakom slučaju izgledati sjajni. Prednja kamera je, inače, OmniVision OV32b40 sa veličinom piksela od 0,7 mikrona i Quad Bayer tehnologijom.

NAPOMENA: U galeriji su slike nastale unutra tokom premijere i u uslovima sa manje svetla ili u sumrak, bez blica i korišćenjem automatskog režima, jer smatramo da će tako kameru da koristi najveći broj budućih korisnika. Većina kadrova uslikana je bez ikakve korekcije na samom telefonu tj. u aplikaciji kamere.

Xiaomi 12 Pro dobra kupovina?

Pre nego što zaključimo test red je da kažemo i koju reč o povezivanju. S obzirom na to da telefon ima Snapdragon 8 Gen 1 čipset podržava sve od 2G do najbržih 5G mreža, pa što se Srbije tiče svakako ulažete u budućnost. Kad smo kod budućnosti valja napomenuti i tri generacije Android OS ažuriranja i četiri godine Google i drugih zakrpa, na koje se Xiaomi obavezao, pa ste zaista uložili u budućnosti i po ovom pitanju.

Bluetooth je verzije 5.2, podržani su Wi-Fi 6 / Wi-Fi 6E i svi raniji, tu su Infrared, USB Type-C, kao i GPS sa Galileo, GLONASS, Beidou, NavIC i A-GPS sistemima.

Na kraju, kad se sabere i podvuče ostaje najjači utisak o ceni, pre svega. Značajan skok cene je evidentan, ali je očigledno neophodan kako bi se uhvatio priključak sa konkurencijom koja je nemilosrdna. Ipak, Xiaomi nije istrčao pred rudu i dobro su tempirali prvu globalno dostupnu flagship seriju, a reklo bi se da su dobro odmerili i ponudu. To što Xiaomi više nije jeftin je realnost s kojom će svi morati da se pomire, a realnost je, sa druge strane, da je ovo dobar telefon. Da li je dovoljno dobar za 1.105 evra to mora da kaže krajnji korisnik - svako od vas. Ono što mi možemo mirne ruke da napišemo i da stanemo iza tih reči jeste da Xiaomi 12 Pro zaista deluje kao Pro telefon - kvalitetno je izrađen i ima nesvakidašnji dizajn, kvalitetan zvuk, sjajan ekran, dobre kamere, ali i kompletne opcije za povezivanje. Povrh svega ima i bogato prodajno pakovanje i brzo se puni.

S druge strane, mesta za napredak ima dosta. Pre svega bi trebalo eliminisati reklame iz svakog dela softvera telefona. Zauvek! Usput treba poraditi na autonomiji baterije, a neobično je i to što Xiaomi nigde ne spominje IP zaštitu, odnosno otpornost na prskanje i prašinu. Kad se ležište za kartice izvuče jasno se vidi žuta guma, koja pokazuje da voda tu ne bi mogla da prodre, ali je kompanija prećutala bilo šta o zaštiti, pa i mi moramo da se ogradimo od tog dela…

Xiaomi je stigao u premijum segment i fanovi će biti zadovoljni bez obzira na cenu. Svi ostali, koji će prvi put kupiti Xiaomi, mogli bi biti prijatno iznenađeni, pod uslovom da žele da potroše 1.105 evra na telefon koji još uvek nema pedigre poput slavnih konkurenata, ali puno obećava…

Xiaomi 12 Pro ZA:

  • Fantastičan displej
  • Lep dizajn sa Gorilla Glass Victus staklom
  • Android 12 sa MIUI 13 i podrška za još tri OS generacije
  • Neverovatno brzo punjenje i
  • Sposobne kamere.

Xiaomi 12 Pro PROTIV:

  • Reklame su i dalje tu
  • Nema microSD slot
  • Početna cena je visoka
  • Nema zaštitu od prskanja i prljavštine i
  • Baterija je morala da ima dužu autonomiju.

Xiaomi 12 Pro KONKURENTI:

  • Samsung Galaxy S22+
  • iPhone 13 Pro i
  • Huawei P50 Pro.

Šta vi mislite o Xiaomi 12 Pro telefonu?