Vesnik budućnosti

TESTIRALI SMO ZA VAS SAMSUNG GALAXY Z FOLD3: Džepni tablet, i dalje bez prave konkurencije

Autor Marko Nešović

Samsung je nedavno predstavio novu generaciju Galaxy Z telefona, a nakon Flip3, imali smo prilike da se malo družimo i sa većim, Fold3 modelom, a naše utiske čitajte u nastavku teksta.

Pre dve godine Samsung je predstavio Galaxy Fold, svoj prvi telefon sa savitljivim ekranom. Bio je to bucmasti preklopnik sa ekranom sa spoljne i unutrašnje strane koji je uveo ovu kompaniju u eru telefona sa savitljivim ekranima. I on je imao svoje dobre i loše strane. Pored velikog ekrana, šarka nije funkcionisala baš najbolje, unutrašnji ekran je bio preosetljiv, a spoljni premali. Sa druge strane ovako nešto bilo je očekivano kod prve generacije ovakvih telefona, makar iza njih stojao veliki Samsung.

Drugi pokušaj

Druga generacija donela je ozbiljne promene. Prednji ekran je razvučen od ivice do ivice, šarke su promenjene iz korena i donele potpuno novu fleksibilnost korisnicima, dok je i sam ekran malo porastao i dobio osvežavanje od 120 Hz. Hardver je ostao na nivou najboljeg dostupnog Snapdragon čipa sa 12 GB radne i 512 GB interne memorije, a kamere su se ustoličile na 12+12+12 MP na zadnjoj i 10+10 MP na prednjoj strani.

Ove godine Samsung je predstavio novi Fold, sada član Z porodice, koja postoji od prošle godine, koji bi realno, umesto 3 mogao da se zove Fold2.1. Izgleda da je vreme od godinu dana bilo prekratko za korenite promene, pa je Samsung za treću generaciju prosto odlučio da unapredi postojeći model, i da sredi sve što „škripi“ kod dvojke, ali i da ubaci pokoju novinu.

Po svemu sudeći Samsung je dodatno stilizovao dizajn, modernizovao hardver, unapredio sistem šarki, ubacio zaštitu od vode i dodao kameru ispod ekrana. Rekli biste: sasvim dovoljno za novi telefon, zar ne?

Kao jaje jajetu

Međutim, pravi problem leži u tome što Z Fold3 neodoljivo podseća na svog prethodnika, sa jedinom vidljivom razlikom u obliku kućišta zadnje kamere. Sve i da ih stavite zaklopljene jedan pored drugog, šanse da prepoznate koji je model novi, a koji stari su zaista male.

I ovo ne kažemo tek onako. Novi model je tek za po milimetar uži i kraći od svog prethodnika, ekran je identične dijagonale, rezolucije, tipa i odnosa stranica. Da je bilo koji drugi telefon u pitanju, verovatno bismo ovo oprostili, ali Z Fold serija je, uprkos želji svih nas, i dalje koncept. Kako drugačije pričati o telefonu čiji ekran možete trajno da oštetite ako ga malo jače pritisnete noktom?

Ekran(i)

Dakle, kada je ekran u pitanju, stvari se, osim nešto veće svetline savitljivog panela, nisu pomerile od 2020. godine. Sa druge strane, prednji ekran, koji je za dlaku veći nego kod Z Fold2 takođe je dobio visoku stopu osvežavanja, tako da nećete osetiti razliku kada otvorite, odnosno zatvorite telefon.

Materijali su takođe unapređeni, pa Fold3 ima kućište od nešto izdržljivije verzije aluminijuma, koju Samsung planira da koristi i za svoje buduće telefone, ne samo za Z seriju. Kućište ove godine nema onu bronzanu nijansu koja je promovisala Galaxy S, Note i Z seriju, pa novi Fold3 možete birati u crnoj, srebrnoj i tamno-zelenoj nijansi kućišta.

Prednji ekran i poleđina telefona poseduju Gorilla Glass Victus zaštitu protiv ogrebotina i padova. Na prednjem ekranu imate i dodatnu fabričku foliju koja je savršeno zalepljena, pa ne predlažemo da je skidate ukoliko to nije neophodno. Folija je zalepljena i na veliki, savitljivi ekran, ali Samsung preporučuje da je ne skidate, jer je ona neophodna da bi omogućila normalno korišćenje ekrana.

Podrška za S Pen

Samsung je primenio malo nove magije na novi ekran, jer Fold3 sada podržava S Pen, olovčicu koja je do pre godinu dana bila ekskluziva Note serije, pa je on sada izdržljiviji od starog, ali i dalje osetljiv na jače pritiske. Specijalna S Pen olovka za Z Fold3 nije ona ista kao za Note, već je u pitanju model sa oprugama koje onemogućavaju da izvršite jači pritisak na površinu savitljivog ekrana.

Z Fold3 S Pen
Izvor: SmartLife / Samsung

U realnom radu nismo primetili da postoji neka razlika između ekrana na Z Fold2 i Z Fold3. Kod oba modela potrebno je malo navikavanja, jer je površina mekša od staklenog ekrana, ali kada se jednom naviknete, nećete imati problema sa korišćenjem. Pojedini korisnici Z Fold2 modela su se žalili na fabričku zaštitu, koju su sami uklanjali i uspešno koristili telefon i bez nje. Verujemo da je to moguće i na Z Fold3, ali ako planirate da ikada koristite olovčicu, ne preporučujemo da odlepljujete zaštitu.

Udubljenje je i dalje neophodno i vidljivo

Kao i kod prošle godine, udubljenje na sredini ekrana je i dalje prisutno i vrlo vidljivo, što je posledica korišćenja identičnog ekrana kao prošle godine. Period navikavanja je malo duži nego kod osećaja pod prstima, a neravnine su veoma vidljive na tamnim površinama.

Ono čega nema je izrez prednje kamere, pa je Samsung ove godine implementirao kameru ispod ekrana. U pitanju je tehnologija korišćenja manje gustine piksela ispred objektiva, kako bi se propustila što veća količina svetlosti kroz sloj ekrana. Nažalost, otvor na ekranu je primetan na tamnim površinama, jer je taj deo vidljiv zbog sočiva ispod, dok se na svetlim površinama vidi manja gustina piksela kružnog oblika.

Iskreno, ne vidimo da je ova kamera ispod ekrana veliki korak napred, jer je ta površina polu upotrebljiva, a kako vam je ekran odnosa stranica 4:3, velika je šansa da će vam u najvećem broju slučajeva taj deo biti pod tamnom štraftom. Sama kamera je zbog tehnologije morala da stane na 4 MP, pa će dobrom delu publike nedostajati prava selfi kamera visokog kvaliteta, makar i po cenu rupe na ekranu (mada je i dalje tu).

Unapređen mehanizam šarki

Kada su šarke u pitanju morate razumeti da su one podjednako kompleksne i izazovne kao i savitljiv ekran, jer je u pitanju pokretni element koji mora da bude veoma izdržljiv. Dodajte na to i činjenicu da je Samsung u Fold3 implementirao i zaštitu od vode i jasno vam je da su inženjeri imali pune ruke posla sa Z Fold3.

Najveći pomak viđen je pri prelasku sa prve na drugu generaciju, kada su šarke umesto onog skokovitog prelaza i opruga dobili praktično linearnu kretnju tokom celog svog hoda. Prvi Fold niste mogli da ostavite u bilo kojem položaju ekrana, jer su opruge zatvarale, odnosno otvarale ekran, u zavisnosti od položaja daljeg od 90 stepeni. Z Fold3, kao i svoj prethodnik zadržava konstrukciju šarke, koja je dodatno unapređena. Samsung je premazao elemente anti-korozivnim sredstvom i lubrikantima, čime se omogućava funkcionalnost i kada u šarku prodre voda. IP rejting je ove godine IPX8, što znači da će telefon izdržati 30 minuta potopljen metar i po ispod vode, ali vam ipak ne preporučujemo ovaj telefon za letnje slike sa mora, iz vode i ispod nje.

IPX8 sertifikat

Ako ste primetili da novi sertifikat nema dve nego jednu cifru, to je zato što Fold3 nije otporan na prašinu, već samo na vodu, pa korišćenje u uslovima sa mnogo peska i prašine nikako nije preporučljivo.

Kretnja šarke koja omogućava postavljanje ekrana pod različitim uglom omogućava korišćenje takozvanog Flex režima rada u kojem je polovina ekrana postavljena pod 90 stepeni ili koji stepen gore-dole. U Flex režimu, Samsung je implementirao različita softverska poboljšanja, što znači da aplikacije prepoznaju kada ste ovako postavili telefon i omogućavaju dodatnu funkcionalnost na donjem delu ekrana.

Samsung Galaxy Z Fold3 Flex režim
Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Iz našeg ugla, ovo nije bilo korisno ni na Fold2, a mišljenje nam se nije promenilo ni sa novim modelom. Umesto da savijate ekran i nešto radite na donjem delu, češće nam se dešavalo da koristimo gotovo kvadratni odnos stranica i podelimo ekran među aplikacijama uz mogućnost kucanja, a da vam ceo uređaj ne klacka, jer ima kućište kamere sa jedne strane.

Ako planirate da ovako mali uređaj koristite kao laptop, kao što to Samsung reklamira u svojim promotivnim kampanjama, ne računajte na udobnost ni u kom smislu. Površina prosto nije dovoljno velika za dve ruke, polovina ekrana je takođe mala, a tu je i nedostatak taktilne povratne informacije koja omogućava brzo kucanje, što nikako ne pomaže.

Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Softverska unapređenja

Ono što je vidljivo je da je Samsung sa ovim modelom podjednako vremena posvetio softveru kao i hardveru. To znači da ukoliko vam se zaista sviđa korišćenje nekih aplikacija u Flex režimu, to je moguće mnogo jednostavnije nego kao kod Fold2.

Aplikacije kao Instagram, koje ne podržavaju promenu veličine zahtevaju resetovanje nakon prelaska sa malog na veliki ekran ili obratno, dok sve ostale samo nastavljaju da rade tamo gde ste počeli. Podešavanja su konačno prebačena u tablet režim, što znači da se opcije nalaze sa leve, a detaljni meniji u koje biste ulazili su vidljivi na desnoj strani.

I zaista, sve aplikacije u kojima možete da iskoristite ovako veliki ekran poput pregledača, galerije, kalendara, poruka i pojedinih igara zaista će podići vaše iskustvo na viši nivo. Dodajte tome i ogromnu tastaturu podrazumevano podeljenu na dva dela, i rad na velikom ekranu Fold3 telefona (htedosmo da napišemo „tableta“) je pravo zadovoljstvo.

Naravno, ukoliko ste navikli na Fold2 i njegove prečice, postoje opcije u meniju koje vam omogućavaju da odaberete prikaz koji vam više odgovara.

Napomenućemo i da je Samsung uz Fold3 predstavio i specijalnu verziju S Pen olovke namenjene ovom telefonu. Ona ne dolazi u pakovanju jer ne postoji mesto za njeno odlaganje, ali smo videli da Samsung prodaje posebnu futrolu, sa mestom za njeno odlaganje, što je zaista korisno. Čujte nas – „skupo“, „korisno“ smo hteli da kažemo.

Snapdragon 888 za sva tržišta

Ako već plaćate 220.000 dinara za slabiju verziju, odnosno 247.080 dinara za jaču verziju, ne želite da imate ništa manje od najjačeg dostupnog hardvera. Snapdragon 888 ovde je uparen sa 12 GB RAM-a i 256 GB ili 512 GB memorije, bez mogućnosti proširenja iste, pa je topla preporuka da u startu odaberete model sa više skladišnog prostora, jer kad ide june, nek ide i uže.

Dobra stvar je korišćenje brze UFS 3.1 skladišne memorije, što znači momentalni odziv svega što vam padne na pamet. Slična je situacija i sa igrama, ali moramo primetiti da je Snapdragon, kao i na svim drugim telefonima jako vruć čipset, koji ume neprijatno da se zagreje, što verujemo da nikako nije dobro na duže staze, posebno sa jednim ovako savitljivim i osetljivim ekranom.

Snapdragon 888 i LPDDR5
Izvor: SmartLife / Printscreen / ASUS

Samsung jeste implementirao termalno kočenje u slučaju pregrevanja, ali moramo primetiti da telefon brzo dostiže temperature koje se deklarišu kao previsoke, što nikako nije dobro kada su vam potrebne performanse. S druge strane, iako spada u deblje modele, Samsung Fold3 ipak ima dve polovine debele samo 6,4 milimetara, što je svakako izazov za termalnu regulaciju.

888 radi kao 865

Za trenutke kada vam je potrebno malo više snage, Samsung je u opcijama memorije sakrio stavku „Enhanced processing“ koja malo duže omogućava više radne taktove, ali i lepo greje desnu polovinu telefona u kojoj je smešteno srce sistema. U realnim uslovima korišćenja, Snapdragon 888 u Z Fold3, ograničen termalnim limitima i minijaturnim sistemom hlađenja bliži je performansama Snapdragon 865 čipseta nego 888 u drugim telefonima sa dobrim hlađenjem. Prosečan korisnik ovo neće uspeti da oseti još nekoliko godina, ali kada se porede rezultati testova, to je nedvosmislen zaključak.

Baterija

Sa dve odvojene baterije i novim Eco2OLED ekranom (ekološki i ekonomični) Samsung Fold3 uspeva da obezbedi jedan dan normalnog korišćenja. Svega 4.400 mAh, po našem mišljenju nije dovoljno za ovaj telefon, jer ako često koristite veliki ekran, moraćete sa sobom da nosite eksternu bateriju i da se dopunjavate po potrebi.

Još jedna stvar koja nam se nikako nije svidela je činjenica da Z Fold3 dolazi samo sa kablom za punjenje, bez punjača u paketu. Za 247.080 dinara za koliko se prodaje, bilo bi lepo da korisnika neko u radnji pita da li mu je potreban punjač, koji iznosi svega 1% cene uređaja.

Možda će vas zanimati

Mi smo punjenje probali sa Samsung 25W punjačem, koji dolazi uz većinu modela koji su dolazili sa punjačem u paketu. Vreme punjenja nije brzo iznosi skoro dva sata, dok ćete za pola sata stići tek na oko 35%, što nikako nije pohvalno u doba kada mnogo jeftiniji telefoni za to vreme dvaput napune bateriju od 0 do 100%.

Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Prisutno je i bežično punjenje, ali je ono još sporije, svega 11W, odnosno 4,5W reverzno.

Stereo zvučnici

Jedna od boljih stvari kod Z Fold3 je implementacija stereo zvučnika koji su veoma jaki i kvalitetni. Pokrivaju veliki frekventni raspon, glasni su i idealni kada želite nešto da gledate. Pozicija je takva da ih možete nehotice prekriti kada držite telefon (evo još jednog razloga za kick-stand futrolu), ali nije strašno.

Kamere

Kada su kamere u pitanju, ovo je možda i najveća zamerka. Sistem kamera je identičan kao kod modela prethodne generacije. Glavna kamera koristi Sony IMX555 senzor od 12 MP koji pravi jako dobre fotografije, ali ni izbliza dobre kao onaj na S21 Ultra, telefonu koji košta 50.000 dinara manje, čisto da podsetimo. 12 MP ultraširoka kamera je takođe dobra, takođe deja vi sa Fold2, bez autofokusa. Isto je i sa 2x telefoto kamerom koja datira još on Note 10+, sa potpuno beskorisnim 2x uveličanjem.

Da nas ne shvatite pogrešno, kamere jesu dobre i fotografije su dobrog kvaliteta, kako danju, tako i noću, ali su i dalje lošije od onih sa S21 Ultra u svakom pogledu, a „lošije“ nije reč koju želite da čujete kod telefona koji košta kao polovni auto srednje klase.

Z Fold3 sistem kamera
Izvor: SmartLife / Samsung

Prednja kamera se nalazi ispod ekrana, tako da veliki ekran na prvi pogled nema nikakvih prepreka. Međutim, rezolucija od svega 4 MP vas neće terati da je često koristite, posebno jer imate onu na prednjem ekranu od 10 MP, i mogućnost da koristite glavnu kameru kada je telefon otvoren, a prednji ekran aktivan.

10 MP kamera je pozajmljena sa Fold2 i Note 10+ iz 2019. godine. Daleko od toga da je loša, ali kada hoćete dobre selfi fotografije, slobodno koristite glavnu kameru jer se rezultati jednostavno ne mogu porediti.

Selfi kamera sa prednjeg ekrana
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Video je zakucan na 4K u 60 fps, 1080p u 240 fps i 720p u 960 fps, prepoznatljivi spori snimak koji je Samsung predstavio pre neku godinu. S obzirom na već viđene kamere, nema šta mnogo da se priča. Kamere su dobre, snimci detaljni, nešto mekši u 4K na telefoto i širokougaonoj kameri, nego na glavnoj, a dobra stvar su boje, koje su jako slične koju god kameru da koristite za snimke.

Možda će vas zanimati

Noćne fotografije su dobre, tu je i noćni režim koji dosta pomaže, kao što je pomagao i pre dve godine kada su ove kamere videle svetlo dana. Dobro, ali ništa revolucionarno, i prilično razočaravajuće za flagship telefon ove cenovne klase. Uostalom pogledajte slike iz galerije.

Jasno nam je da Samsung kod ovog modela nije bacio fokus na kamere, iako ih ima čak pet, ali nam se čini da bi u budućnosti morao malo više da se potrudi od prostog korišćenja istih modula kao i prošle godine.

Bez prave konkurencije

Najveća prednost Samsung Galaxy Z Fold 3 modela je nedostatak konkurencije, koji je omogućio da ova kompanije dve godine za redom pod drugim nazivom prodaje praktično isti telefon, sa malim unapređenjima. Nedostatak konkurencije je dobar koliko i loš. Samsung je sada imao priliku da unapredi sve što nije bilo dovoljno dobro na Fold2, ali i da smanji cenu, jer telefon koristi najveći broj delova iz starog modela, pa nije ni čudo što je cena malo niža.

Da li je ovo dovoljno prosečnom korisniku. Realno – jeste. Fold3 je pravi primer dovoljno sređene i skockane verzije telefona koji prošle godine to nije bio. Fold2 je uveo rezolucionarna unapređenja i promene koje Fold3 nema, ali je Fold2 bio konceptualni model, a Fold3 je mnogo više od toga. Sama činjenica implementacije zaštite od vode je genijalna, ali da bi ovakav telefon doživeo uspeh kakav mu Samsung predviđa, plašimo se da je tih genijalnih stvari moralo biti malo više.

Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Ukratko, novine koje je Fold3 doneo u odnosu na Fold2 su: prednji ekran na 120 Hz, IPX8 sertifikat, S Pen podršku, kameru ispod ekrana i unapređenja na softverskom planu. Sve ostalo je marginalno, pa čak i hardver. Ovo potpuno obesmišljava kupovinu nekoga ko već ima Fold2, ali za sve one koji žele telefon sa savitljivim ekranom, a imaju od 220.000 do 247.000 dinara od kojih mogu da se oproste, Fold3 je daleko najbolji telefon sa savitljivim ekranom na tržištu. Preležao je sve dečje bolesti, ispravljeno je sve što je bilo potrebno ispraviti i dodato je sve što je falilo prošloj generaciji.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Izvor: YouTube / Samsung

Da li je moglo bolje, sigurno jeste, ali ne treba da krivite Samsung što je iskoristio priliku na tržištu i fokusira se da unapredi prošlogodišnji model. Sigurni smo da ima zrelih tehnologija koje su jednostavno sačuvane za narednu godinu, jer pravi igrači uvek čuvaju ponekog keca u rukavu za pravo vreme.

I dalje najbolji

Samsung Galaxy Z Fold3 je daleko najbolji telefon sa savitljim ekranom na svetu koji sada možete da kupite. Nudi sve, od odličnih velikih ekrana, moćnih performansi do solidnih kamera. Njegove dimenzije dozvoljavaju nošenje u prednjem džepu farmerki, a cena svakako predstavlja statusni simbol, koji će u svakom trenutku zaseniti sve Apple, Xiaomi i sve ostale telefone pored vas. Jedna stvar je nesporna, uz sve nedostatke, Fold3 je i dalje previše kul, i ispred svih za dve dužine, jedan od retkih telefona koji bi svako od nas poželeo za sebe.