Ozbiljna konkurencija

TESTIRALI SMO ONEPLUS 9 I 9 PRO: Hasselblad magija u flagship telefonima

Autor Marko Nešović

OnePlus je osvežio tržište premijum Android telefona sa modelima koji nude vrhunske performanse bez pravih kompromisa.

Izvor: SmartLife / Stefan Stojanović

Kompanija koja stoji iza brendova Oppo, Vivo, OnePlus i Realme, BBK Electronics iz Kine zamislila je OnePlus kao brend koji će da pomrsi konce konkurenciji nudeći jako dobar hardver po pristupačnoj ceni. I tako je bilo u samom početku – jako dobri telefoni, po pristupačnoj ceni, sa kamerom koja nije bila u rangu ostatka uređaja, ali daleko od toga da je bila slaba tačka. Međutim, nekoliko godina, i nekoliko generacija OnePlus telefona kasnije dobili smo seriju 9 koja se postavila u visoku cenovnu klasu, nudeći premijum uređaje po premijum ceni.

Hasselblad se vidi iz aviona

OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro koje smo ovoga puta testirali stigli su u krajnje neobičnom pakovanju. Naime, kutija koja se otvara poput lotosovog sveta kada skinete poklopac krije sliku astronauta na mesecu. Ovo je urađeno da bi se promovisala saradnja kompanija OnePlus i Hasselblad na kameri novih OnePlus modela. Kao i Leica kod Huawei modela, Hasselblad je ovde učestvovao u procesu precizne kalibracije boja i optimizacije postojećeg hardvera kamere telefona.

Veoma slični

Pre nego što se pozabavimo telefonima napomenućemo da su OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro jako slični uređaji, i da je razlika tek u nekoliko stvari. Pro ima nešto veći i malo drugačiji ekran – 6,7 naspram 6,55 inča, aluminijumski naspram plastičnog rama, te zum kameru i stabilizaciju glavne kamere i nešto brže bežično punjenje. Sve to kod Pro modela plaćate oko 30% višom cenom.

Iako se ekrani malo razliku, sveukupne dimenzije su tek za po nekoliko milimetara drugačije i telefoni deluju gotovo identično, pa se razlike u materijalima kućišta i ne primećuju. Jedino mesto gde je vidljiva razlika je ekran Pro modela, koji je zakrivljen, za razliku od ne-Pro verzije.

Oba telefona imaju elegantne sjajne obline, pa lepo leže u ruci, ali su bez maskica jako klizavi, što treba uzeti u obzir. U svakom slučaju OnePlus u paketu sa telefonima isporučuje providne zaštitne maske, pa je topla preporuka da ih koristite, jer ne narušavaju previše izgled telefona.

Gorilla Glass 5 napred i nazad

Na zadnjoj strani koja je od stakla dominira kućište kamera koje je blago veće na Pro modelu koji poseduje dodatnu kameru i sistem laserskog fokusiranja. Gorilla Glass 5 štiti prednje i zadnje strane oba telefona od grebanja, a Pro verzija ima i IP68 sertifikat koji garantuje otpornost na potapanje u vodu i sprečava prodiranje prašine u kućište.

OnePlus koristi čudan raspored fizičkih tastera na telefonima, pa se oni zaduženi za kontrolu jačine zvuka nalaze levo, dok je nasuprot njih Power taster i prekidač za regulaciju zvuka sa tri položaja. Ovo zahteva malo navikavanja, posebno ako ste koristili telefone sa svim tasterima na desnoj strani. Prekidač za kontrolu zvuka je zgodan, jer veoma brzo možete aktivirati vibracije, isključiti zvuk potpuno ili ga uključiti, što je velika prednost ako često imate sastanke ili obaveze koje vam ne dozvoljavaju da zvuk telefona bude uključen.

Sa donje strane su kod oba modela smešteni USB-C port, glavni mikrofon, jedan od dva zvučnika i slot za dve nano SIM kartice. Slušalica preuzima ulogu sekundarnog zvučnika praveći stereo sistem zvučnika pristojne jačine kod oba modela.

Ekrani

Dok OnePlus 9 koristi Fluid AMOLED fullHD+ ekran sa osvežavanjem od 120 Hz, Pro verzija ima LTPO Fluid2 AMOLED verziju sa 1440+ rezolucijom i gustinom od 525 naspram 402 ppi. Pro model ima i veći svetlinu, što možete primetiti kada stavite jedan telefon pored drugog na sunčanom danu. Boje na OnePlus 9 su prikazane malo toplije nego kod Pro modela, a ako niste zadovoljni prikazom, softver nudi nekoliko opcija: prirodni prikaz, koji je prijatniji za oko, sRGB, Display P3, živopisni AMOLED Wide Gamut i ručni režim.

Ova telefona imaju nalepljenu fabričku zaštitnu foliju koja će dobro poslužiti kao zaštita od ogrebotina i blagih mehaničkih oštećenja.

LTOP matrica omogućava dinamičko podešavanje brzine osvežavanja ekrana u velikom broju koraka, koji po rečima OnePlus inženjera mogu ići i do 1 Hz, smanjujući u procesu i potrošnju, dok je to kod modela koji nema Pro sufiks znatno ograničenije. Obradovaće vas i prisustvo detekcije pokreta u 240 Hz, a OnePlus kroz softver nudi podizanje te vrednosti na 360 Hz, kako biste bili još precizniji i opasniji po protivnike u igrama.

Senzor otiska prsta smešten je ispod ekrana, ali nam se čini previše nisko, pa vas tera da pomerate telefon u rukama, jer pozicija nije ergonomski baš najsrećnije odabrana.

Snapdragon 888

Jedni od prvih telefona koji su se pojavili sa najjačim čipsetom na svetu OnePlus 9 i 9 Pro nude najbolje dostupne performanse kada su pametni telefoni u pitanju. Najbrže Cortex X1 jezgro, kao i kod ZenFone 8 radi na visokih 2,84 GHz, omogućavajući brze performanse za svakodnevne poslove. Slede tri jezgra istih karakteristika postavljena na 2,42 GHz kao ispomoć kada je potrebno zauzdati neku zahtevnu aplikaciju. Pored njih, Snapdragon 888 ima u četiri Cortex A55 jezgra na 1,8 GHz, za manje zahtevne poslove i uštedu potrošnje.

Snapdragon 888 (MobIT)
Izvor: MONDO / Qualcomm

Kod oba modela možete birati između 8 ili čak 12 GB RAM-a, te 128 ili 256 GB UFS 3.1 brze skladišne memorije, koja se posebno brine za agilan rad OnePlus 9 serije uređaja. S obzirom na to da je Snapdragon 888 najjači čip današnjice, možete biti sigurni da ćete performansama uređaja biti zadovoljni bar još nekoliko godina, kako u igrama, tako i u svakodnevnom radu i zahtevnim aplikacijama.

Velika baterija i brzo punjenje

Možda će vas zanimati

Oba telefona dolaze sa baterijama od 4500 mAh koje će vam obezbediti do dan i po autonomije, ukoliko ne planirate da zasednete na 3 sata PUBG, Call of Duty ili Asphalt igranja. Tokom igranja Snapdragon 888 ume lepo da se zagreje, ali nikada to nije neprijatno, što je i očekivano od najbržeg ARM mobilnog čipseta na svetu.

Baterija se zahvaljujući jakom punjaču od 0 do 100% puni za manje od 30 minuta

Punjači koji stižu u pakovanju su OnePlus Warp Charge deklarisani na 65 vati, koji bateriju pune od 0 do 100% za nestvarnih pola sata. OnePlus ovo ostvaruje zato što koristi dve baterije koje su spojene, pa punjač faktičku puni paralelno dve baterije, omogućavajući ovako veliku brzinu. Veliki Media Kit paket u kojem su stigli telefoni sadrži i WarpCharge 50 bežični punjač, koji omogućava brzo bežično punjenje Pro modela za oko 45 minuta, dok je ono sporije na OnePlus 9, jer je maksimalna podržana brzina 15 W.

Konekcije i veze

WiFi 6 je podržan na 2,4 i 5 GHz, kao i Bluetooth 5.2 sa aptX HD podrškom za visokokvalitetan zvuk i Snapdragon Sound, pa ćete sa dobrim slušalicama itekako moći da uživate u kvalitetnom zvuku(https://smartlife.mondo.rs/tech/uredjaji/a26923/novi-standard-obecava-mnogo-bolji-kvalitet-zvuka-preko-slusalica.html). GPS podržava sve poznate sisteme geolociranja (GLONASS, BDS, GALILEO, SBAS), a napomenućemo i da USB-C poseduje 3.1 specifikaciju i podržava povezivanje uređaja preko OTG tehnologije.

Sistem kamera

Postoje tri stvari po kojima se razlikuje sistem kamera na OnePlus 9 i 9 Pro modelu. Pro poseduje dodatnu 3,3x telefoto (zum) kameru, optičku stabilizaciju glavnog senzora i laserski sistem fokusiranja. Ostatak čine glavni 48 MP Sony IMX789 senzor ispred relativno širokougaonog sedmodelnog sočiva od 23 mm i f/1.8. Za fokusiranje se brine PDAF sistem, dok je kamera Pro modela obogaćena laserskim fokusom koji se koristi za male udaljenosti i optičkom stabilizacijom sočiva. Ultra-širokougaona kamera takođe koristi Sony senzor, samo ovoga puta IMX766 od 50 MP, kao i novo freeform sočivo koja omogućava ispravljanje distorzije kadra pre nego što svetlo dođe do senzora. Kao i glavna, i sekundarna kamera koristi Quad Bayer tehnologiju spajanja susednih piksela pa su podrazumevane fotografije od 12, odnosno 12,5 MP.

OnePlus 9 i 9 Pro
Izvor: SmartLife / Stefan Stojanović

Telefoto sočivo Pro modela ima nešto skromniju rezoluciju od 8 MP i 77 mm f/2.4 sočivo koje daje 3,3x uveličenje i poseduje optičku stabilizaciju i PDAF sistem fokusiranja. Selfi kamera je ista na oba modela, nasleđena sa prethodne generacije: 16 MP sa Auto HDR opcijom, pristojno širokim sočivom i finim f/2.4 otvorom blende.

Glavna kamera

Glavna kamera se pokazala jako dobro. Kvalitetan senzor u kombinaciji sa dobrim sočivom i moćnim hardverom iza njega odlično radi svoj posao. Slike su svetle, bogate detaljima i oštre, sa lepom dinamikom kojoj ne promiču ni najsvetliji ni najtamniji delovi kadra. OnePlus je odlučio da u odnosu šum-teksture odabere ovo poslednje, pa je redukcija šuma osrednja, kako bi se očuvale teksture, posebno na dalekim delovima kadra. Boje su dobre, sa tendencijom da slike ponekad izgledaju življe nego u prirodi, a boje za nijansu toplije. Optička stabilizacija nije pokazala preveliku razliku u odnosu na „običan“, model, ali smo primetili brže fokusiranje na razdaljini do 5 metara zahvaljujući dva sistema fokusiranja na Pro modelu.

U suštini smo zadovoljni slikama, ali moramo priznati da nisu u klasi flagship modela konkurencije kao što su Samsung S21 Ultra, Mi 11 Ultra i Apple iPhone 12 Pro.

Ultra-široka kamera

Prelazak na ultra-širokougaono sočivo ne odstupa mnogo od kvaliteta glavne kamere, zahvaljujući dobrom senzoru sa krupnim pikselima i kvalitetnim sočivom ispred njega. Da ima autofokus, kao neki skuplji modeli, ovo bi verovatno bila najbolja širokougaona kamera na pametnom telefonu. I bez njega slike su veoma dobre, i dinamički i detaljno i po pitanju detekcije boja.

Još jedan kvalitet ove kamere je slikanje makro fotografija, pa će telefon sam promeniti kameru kada priđete preblizu, oslanjajući se na kvalitet širokougaonog sočiva..

Širokougaona kamera je rezervisana samo za Pro model i zahvaljujući njoj dobijate veću fleksibilnost slikanja. S obzirom na rezoluciju, kvalitet je jako dobar, bez prevelikih penala. Očekivano, dinamika je malo sužena i boje su ponekad umele da omaše, ali ako imate dovoljno sunca u kadru, računajte na jako dobre fotografije sa sve tri (dve) kamere OnePlus 9 i 9 Pro modela.

Slabi svetlosni uslovi

Pri slabim svetlosnim uslovima glavna kamera nas je najprijatnije iznenadila. Dosta detalja, lepo otvoren kadar, sa dobrom redukcijom šuma. Aktivacija noćnog režima zahteva da budete mirni par sekundi, ali će vam slike iskazati zahvalnost. Senke se lepo otvaraju, kao i najtamniji delovi kadra, čineći ove fotografije jednim od najboljih koje smo videli na pametnim telefonima.

Možda će vas zanimati

Nažalost, širokougaona kamera ne prati glavnu kada su performanse u slabim svetlosnim uslovima u pitanju. Fotografije su korektne, ali tamnije i sa dosta više šuma, a boje idu ka toplijem spektru. Slična je situacija i sa zum sočivom. Iako ima dosta manju rezoluciju od svojih parnjaka, fotografije su dobre i svetle za ovaj tip kamere. Detalja ima dovoljno da slike nazovete upotrebljivim, a ako je kadar lepo osvetljen, bićete prijatno iznenađeni kvalitetom.

Selfi kamera pravi jako dobre fotografije, kao što je to radila i na prethodnoj generaciji. Dobar dinamički raspon, dobra detekcija boje lica i dovoljno detalja da se nećete postideti slika na Instagramu.

Kiseonik na Android 11

OxygenOS je prepoznatljivi GUI OnePlus modela već neko vreme. Ovi telefoni su poznati po munjevitim performansama operativnog sistema, pa ni ovoga puta nismo ostali razočarani. Lep, dvobojni izgled i prepoznatljiv raspored elemenata, sa velikom količinom opcija za podešavanje je ono što možete očekivati od OnePlus 9 serije. OxygenOS se jako oslanja na Android u većini svojih elemenata, ali za osnovne aplikacije kao što su npr. kamera i galerija ipak koristi prilagođene OnePlus aplikacije.

Na pola puta do flagship modela

Nakon druženja sa oba OnePlus modela moramo reći da nismo baš sigurni šta da mislimo. Sa jedne strane imamo najjači čipset današnjice i munjevite performanse korisničkog interfejsa, ali neubedljivi sistem kamera koji bi po ceni trebao da se bije sa najboljim od najboljeg iz konkurentskog portfolija. I dizajn telefona je neubedljiv. U najboljem slučaju dopadljiv, ali bez nekog pečata OnePlus serije, kako se ne bi utopio u gomilu jednoličnih Android telefona na tržištu.

Slično je i sa baterijom – punjačem smo oduševljeni, ali je baterija mogla biti malo veća, da izguramo do ta dva dana, ipak je ovo telefon prilično velikih dimenzija od kojeg se očekuje tako nešto. Hasselblad nije doneo taj ključni faktor po kojem će ovi telefoni biti prepoznatljivi. Pro model ima metalno kućište i telefoto kameru kao najbitnije razlike. Metalno kućište nema šanse da primetite pored običnog OnePlus modela, a telefoto kamera se ionako koristi u jako malom broju slučajeva, a cenovna razlika je, realno, prevelika.
Ne kažemo da su OnePlus telefoni loši, baš naprotiv, oni su vrlo dobri na svim poljima, ali flagship nije samo prost zbir najboljih komponenata, već mora da ima nešto što će da ga odvoji od konkurencije. Jedini sastojak koji ni OnePlus 9 ni OnePlus 9 Pro nemaju. A koštaju kao da ga imaju.

Za slučaj da ste propustili, evo specifikacija oba modela

OnePlus 9 / OnePlus 9 Pro:

  • Ekran OnePlus 9: 6,55’’ Fluid AMOLED, 2400x1080 pix (FHD+), 120 Hz, HDR10+. Gorilla Glass 5, 1100 nita
  • Ekran OnePlus 9 Pro: 6,7’’ LTPO Fluid2 AMOLED, 3216x1440 pix, 120 Hz, HDR10+. Gorilla Glass 5, 1300 nita
  • Čipset: Snapdragon 888 (1x2,84 GHz Kryo 680 + 3x2,42 GHz Kryo 680 + 4x1,80 GHz Kryo 680)
  • GPU: Adreno 660
  • RAM: 8/12 GB
  • Skladište: 128/256 GB, UFS 3.1, bez microSD slota
  • Glavna kamera: 48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43", 1.12 um, omnidirectional PDAF, 8K30fps, 4K30/60fps, 9 Pro ima OIS i laserski autofokus
  • Širokougaona kamera: 50 MP, f/2.2, 14mm (ultrawide), 1/1.56", 1.0 um, AF
    Telefoto kamera: 8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optički zum (samo OnePlus 9 Pro)
  • Selfi kamera: 16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06", 1.0µm
  • Baterija: 4500 mAh, 65 W punjač (0 do 100% za oko 30 minuta), bežično punjenje
    Dimenzije: 160 x 74,2 x 8,7 mm / 163,2 x 73,6 x 8,7 mm (OnePlus 9 Pro)
  • Težina: 192 grama / 197 grama (OnePlus 9 Pro)
  • Materijali: plastični ram (OnePlus 9), Aluminijumski ram (OnePlus 9 Pro), staklo nazad
  • Konekcije: WiFi 6, BT 5.2
  • Ostalo: IP68 otpornost, optički senzor otiska prsta ispod ekrana, stereo zvučnici

Tagovi