Bezbednjaci tvrde: Jedan pritisak na dugme nedeljno i telefon će biti spašen od brojnih opasnosti sa neta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbednjaci tvrde: Jedan pritisak na dugme nedeljno i telefon će biti spašen od brojnih opasnosti sa neta

Važno je da se zaštitite dok koristite svoj telefon, jer samo jedan napad može da vam ukrade identitet i napravi ogromne probleme

 Hakovanje _ sajber bezbednost _ špijunaža _ virus _ Foto Shutterstock Carsten Reisinger.jpg Izvor: Shutterstock / Carsten Reisinger

Naši pametni telefoni su ranjivi na razne sajber napade, a nedavni izveštaj Agencije za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) ističe najbolje prakse servera kako bi se zaštitili vaši podaci. Među preporukama su redovno isključivanje pametnih telefona, onemogućavanje Bluetooth-a i korišćenje pouzdanih dodataka.

Važno je da se zaštitite, jer je dovoljan samo jedan uspešan napad da bi vaši podaci bili kompromitovani i da bi neko zlonameran ukrao vaš identitet.

U izveštaju o najboljim praksama za mobilne uređaje, NSA nudi niz saveta osmišljenih da spreče hakere i napadače da napadnu vaš mobilni uređaj. A jedan metod je veoma jednostavan – isključivanje i uključivanje telefona.

"Eksploatacije bez klika"

Spear-phishing napadi (phishing napad putem zlonamernih imejl poruka) mogu da ciljaju vaš telefon tako što instaliraju malver, dok tzv. "eksploatacije bez klika" (engl. Zero-Click Exploits) mogu da zaraze vaš uređaj bez ikakve interakcije sa vaše strane.

Savet NSA? Isključite telefon, a zatim ga ponovo uključite najmanje jednom nedeljno. Ova jednostavna radnja može otežati hakerima krađu informacija sa vašeg telefona, iako agencija upozorava da to neće uvek sprečiti napad.

NSA u izveštaju navodi nekoliko drugih pretnji koje mogu da utiču na vaš mobilni uređaj: zlonamerne aplikacije mogu da zaraze vaš telefon, zlonamerne Wi-Fi mreže mogu da presretnu i preusmeriti saobraćaj sa vašeg uređaja, špijunski softver može da nadgleda audio i video razgovore na vašem telefonu, itd.

Hakeri sa daljinskim pristupom vašem uređaju mogu da prikupljaju podatke o pozivima ili slanju poruka. Neko ko ima fizički pristup vašem telefonu, čak i nakratko, bi naravno mogao da instalira malver ili špijunski softver.

Postoji nekoliko načina da se zaštitite, predlaže NSA:

  • Obavezno ažurirajte svoje aplikacije i operativni sistem najnovijim bezbednosnim zakrpama.
  • Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica, kao što su Apple App Store ili Google Play Store.
  • Izbegavajte kliktanje na linkove ili fajlove "zakačene" u imejlovima i tekstualnim porukama, pošto su to uobičajni načini za pokretanje malvera.
  • Izbegavajte da koristite javne Wi-Fi mreže kad god je to moguće.
  • Isključite Bluetooth kada ga ne koristite da biste sprečili da se neovlašćeni uređaj poveže sa vašim telefonom.
  • Napravite jaku lozinku sa najmanje šest cifara da biste zaključali i otključali telefon.
  • Za veću bezbednost i udobnost korišćenja, koristite skeniranje lica ili otiska prsta da biste zaključali uređaj.
  • Koristite samo originalne kablove za punjenje ili dodatnu opremu za punjenje od pouzdanog proizvođača. Izbegavajte javne USB stanice za punjenje.
  • Onemogućite usluge lokacije kada nisu potrebne.
  Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

Koristite "bezbednosni skener"

Pored prihvatanja predloga NSA, možete da koristite i namensku aplikaciju koja će poboljšati bezbednost vašeg telefona. Aplikacija koju vredi instalirati je iVerify, bezbednosni skener koji će pretražiti vaš uređaj u potrazi za malverom i uveriti se da koristite osnovne bezbednosne funkcije na vašem iPhone ili Android telefonu.

"Pretnje mobilnim uređajima su sve prisutnije i sve su veće po obimu i složenosti. Korisnici mobilnih uređaja žele da u potpunosti iskoriste prednosti dostupnih na tim uređajima, ali mnoge funkcije pružaju pogodnost i mogućnosti, ali žrtvuju bezbednost. Ovaj vodič za najbolje prakse opisuje korake koje korisnici mogu da preduzmu da bi bolje zaštitili lične uređaje i informacije", zaključuje se u izveštaju NSA.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:27
"SVE ŠTO SE KAČI NA MREŽU, OSTAVLJA TRAG KOJI SE KASNIJE ANALIZIRA" Stručnjak za sajber bezbednosti: Ovo je bila KLJUČNA stvar
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(SmartLife/Kurir)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA