Kako kreirati sadržaj u Microsoft Word-u? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kreirati sadržaj u Microsoft Word-u?

Kreiranje Word dokumenta sa većim brojem strana podeljenim na celine, koji ima jasno definisane naslove i podnaslove, podrazumeva da se na samom početku dokumenta kreira sadržaj stranica

 Microsoft Word _ tastatura _ Foto Unsplash.jpg Izvor: Unsplash

Microsoft Word je jedan od najkorišćenijih tekst procesora i obično jedan od prvih programa Windows operativnog sistema i Microsoft Office programskog paketa koji naučimo da koristimo kada počnemo "ozbiljnije" da upotrebljavamo računar.

Upravo zbog toga, često mislimo da o njemu sve znamo i da je dovoljno samo da kliknemo na "W" ikonicu na plavoj podlozi i da počnemo. Word je, međutim, kao i svi ostali Windows programi, vremenom menjao izgled i dobijao nove opcije, iako su one osnovne ostale iste.

Ipak, nešto složeniji izgled zahteva bolje poznavanje gde se koja opcija nalazi, pa za brži i efikasniji rad u Wordu, nije loše znati kako kreirati sadržaj u Microsoft Word-u, odnosno kako postaviti sve potrebne parametre, kako biste što pre počeli sa radom.

Kreiranje Word dokumenta sa većim brojem strana podeljenim na celine, koji ima jasno definisane naslove i podnaslove, podrazumeva da se na samom početku dokumenta kreira sadržaj stranica, koja će služiti kao navigacija za lakše snalaženje unutar teksta.

Microsoft Word korisnicima daje mogućnost da automatski kreiraju sadržaj svih naslova i naslovinih blokova u dokumentu. To je jednostavan proces od nekoliko koraka, koji podrazumeva pravilno podešavanje nekoliko parametara.

 Microsoft Word _ Foto Unsplash.jpg
Microsoft Word
Izvor: Unsplash

Style i Heading

Naslove i podnaslove dokumenta potrebno je označiti Style elementima. Zato selekujte svaki glavni naslov i odaberite stil Heading 1, a za svaki podnaslov Heading 2. Ako želite i podnaslove da razložite na sitnije elemente, koristite Heading 3, Heading 4, itd.

Svaki Style element teksta će biti primenjen na tekst koji je pod tim elementom definisan. To znači da kada promenite veličinu i vrstu fonta, boju, stavite tekst u italic... to se primenjuje i na ostale delove teksta u dokumentu definisane istim stilom.

Odnosno, možete odabrati pojedinačne stilove za citate, fusnote, izdvojene pasuse, antrflee... čime ćete tekst u Word dokumenta učiniti vizuelno atraktivnijim i dinamičnijim za čitanje.

Velika olakšica

Kada ste sve naslove, podnaslove i delove teksta definisali stilovima kojima ste želeli, na strani na kojoj želite da se nađe sadržaj, u tabu sa opcijama References, kliknete na Table of Contents. Najbrži način da kreirate sadržaj je klik na Automatic Table 1.

Kako kreirati sadržaj u Word-u?
Izvor: YouTube / Besplatni programi

Kreiran sadržaj možete da uređujete, menjate mu format i veličinu slova. Ukoliko dodajete nove naslove i podnaslove, vratite se na stranu, selektujte sadržaj i kliknite na Update Table ikonicu, koja će se pojaviti u levom uglu ekrana. Sadržaj će se tada ažurirati novim podacima.

Za razliku od ranijih verzija MS Word-a, kod kojih ste "ručno" i "korak-po-korak" kreirali i formatirali sadržaj teksta, kreiranje sadržaja kod novijih verzija programa predstavlja veliku olakšicu.

Krerani sadržaj prati izmene unutar dokumenta, pa kada dodajete nove pasuse, nove naslove celina i podnaslove, menjate broj stranica i raspored sadržaja na njima, ažuriranje sadržaja sve rešava jednim klikom.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:23
Windows Copilot
Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA