Stvari koje morate znati pre kupovine klima uređaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvari koje morate znati pre kupovine klima uređaja

Autor Ilija Baošić

Saznajte kako odabrati standardnu ili inverter klimu, kako odabrati jačinu i kako obezbediti energetski efikasno hlađenje i grejanje tokom cele godine.

 Vodič za kupovinu klima uređaja, koju klimu odabrati Izvor: YouTube / CarlTheLandscapeGuy

Boravak u bilo kojoj prostoriji tokom letnjih meseci je nezamisliv bez klime. Uz to, sa omasovljavanjem energetski efikasnih inverter klima koje omogućavaju uštedu struje i neometano funkcionišu na vrlo niskim spoljnim temperaturama, klima uređaji postali su veoma čest izvor toplote u zimskim mesecima. Dakle, klima je neizostavan uređaj u skoro svakom domu i aktivno se koristi tokom gotovo cele godine.

Ukoliko do sada niste imali klimu u svom životnom ili radnom prostoru i odlučili ste da je nabavite, biće vam korisno da saznate na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora tj. kupovine klima uređaja i odakle zapravo početi.

S druge strane, ako već posedujete klimu i želite da je zamenite novim, naprednijim modelom, u ovom vodiču za kupovinu klime ćete moći da saznate više o mogućnostima modernih klima uređaja, da otkrijete prednosti inverter klima, upoznate se sa specifičnostima određenih modela i novim tehnologijama.

Drugim rečima, cilj teksta koji vas čeka u nastavku je da vam pruži što jasniji i što korisniji odgovor na pitanje kako odabrati najbolju klimu za stan, kuću, apartman, kancelariju

Kako se dele klima uređaji?

Klima uređaji se dele na split sisteme (single-split sisteme i multi-split sisteme), pokretne klime i parapetne klime (podne i potplafonske).

Single-split sistemi

Single-split sistemi podrazumevaju da se klima-uređaj sastoji iz dva posebna dela – spoljašnje i unutrašnje jedinice. Spoljašnja jedinica se uglavnom postavlja na fasadu zgrade, dok se unutrašnja jedinica montira na zid prostorije koju želite da hladite ili grejete.

 Klima, Inverter, LG, LG klima, Grejanje, Hladjenje, Hlađenje Izvor: LG.

Multi-split sistemi

Multi-split sistemi se sastoje od jedne spoljašnje jedinice i više unutrašnjih jedinica. Spoljašnja jedinica se takođe montira na fasadu zgrade, kao i kod single-split klima, dok više unutrašnjih jedinica klime možete da rasporedite u više prostorija koje želite da grejete ili rashladite.

Odgovor na pitanje da li vam je potreban single-split sistem ili multi-split sistem direktno zavisi od konfiguracije i veličine prostora koji želite da klimatizujete. Ukoliko živite u garsonjeri ili planirate da grejete i hladite samo jednu prostoriju u stanu, npr. dnevnu sobu, onda je single-split sistem pravi izbor za vas. Ukoliko želite da imate klimu i u dnevnoj i u jednoj ili više spavaćih soba, onda je najbolje da se odlučite za multi-split sistem.

Pokretne (pingvin) klime

Pokretni klima uređaji, poznati i kao pingvin-klime, su pogodna opcija ukoliko često menjate mesto boravka. Izgled i dimenzije ovih klima se mogu uporediti sa nešto većim putnim koferima, a zbog toga što imaju točkiće lako se premeštaju sa jednog mesta na drugo. Pored prenosivosti, velika prednost ovih uređaja je i ta što su jednostavni za montažu i ne zahtevaju profesionalnu pomoć za postavljanje, kao što je to slučaj sa ugradnim tj. fiksnim klimama. Pingvin klima može biti odličan izbor za podstanare jer je prilikom promene stana mogu jednostavno poneti u novi stan.

 Pingvin klima Izvor: De'Longhi

Sa druge strane, pokretni klima uređaji su često slabije snage od ugradnih klima i mogu da rashlade ili greju samo jednu prostoriju, pa tako nisu pogodni za grejanje i hlađenje celog stana. Ove klime imaju crevo za izbacivanje toplog vazduha, pa bi zbog toga trebalo da se nalaze negde blizu prozora ili otvora za dimnjak, odnosno blizu mesta gde ćete sprovesti crevo za odvod toplog vazduha, što je još jedna stvar koju bi trebalo da uzmete u obzir.

Pokretne ili pingvin klime su najčešće nešto glasnije u odnosu na fiksne tj, ugradne klime i mogu da troše više električne energije.

Parapetne klime

Poput ugradnih klima uređaja, parapetne klime imaju spoljašnju i unutrašnju jedinicu, ali se od standardnih klima razlikuju po načinu na koji se montiraju.

 Powrmatic parapetna klima Izvor: Powrmatic

Parapetno-potpalfonske klime su idealne za male i uske prostore, jer se jednostavno mogu montirati na plafon ili zid. Neki modeli ovih klima-uređaja su pogodni samo za prostorije sa spuštenim plafonom, a drugi mogu lako da se montiraju i u prostorijama bez spuštenog plafona. Ove klime su odličan izbor ukoliko želite diskretan uređaj za grejanje i hlađenje, koji će se lako uklopiti u estetiku svake prostorije.

Koja je razlika između standardnih i inverter klima?

Standardni klima uređaji uvek rade punom snagom sve dok u prostoriji ne obezbede zadatu temperaturu. Kada se postigne željena temperatura, klima se u potpunosti isključuje i ostaje u isključenom stanju sve dok se temperatura u prostoriji ne promeni, to jest dok ne bude bilo potrebno da se prostorija ponovo rashladi ili zagreje - tada se automatski uključuje i tako ukrug. Zbog ovakvog načina rada, standardne klime su poznate i po imenu ON/OFF klime.

Za razliku od standardnih klima-uređaja, inverter klime ne rade stalno maksimalnim potencijalom. Umesto toga, snaga kompresora se automatski kontroliše i prilagođava uslovima, što znači da su inverter klime energetski efikasnije odnosno da troše znatno manje električne energije u poređenju sa standardnim klimama.

Drugačije rečeno, inverter klima se nikada neće u potpunosti isključiti, već će angažovanje kompresora dozirati i na taj način održavati zadatu temperaturu - sve dok ručno ne isključite čitav uređaj.

Inverter klime možete koristiti i za grejanje tokom čitave zime, jer mogu da rade na znatno nižim temperaturama nego standardne klime, a zbog već pomenute energetske efikasnosti grejanje pomoću inverter klime može biti i ekonomski vrlo isplativo.

U poređenju sa standardnim klimama, spoljašnje jedinice inverter klima uređaja su nešto tiše u radu - upravo zbog toga što ne rade uvek punim kapacitetom. Zbog svog načina rada, inverter klime su i dugotrajnije od standardnih ON/OFF klima.

Sa druge strane, standardne klime su nešto jeftinije od inverter klima-uređaja, ali budite sigurni da će se investicija u inverter klimu i te kako isplatiti.

Koji kapacitet (veličinu) klima uređaja odabrati?

Kapacitet klime ili veličina klime, kako se još može reći, je parametar koji je direktno povezan sa veličinom prostora koji želite da hladite ili grejete. Logično, što je prostor veći, veća će biti i klima.

Kapacitet klime se izražava u BTU (skraćeno od British Thermal Unit), a najčešće se koriste klime kapaciteta 9.000 BTU, 12.000 BTU, 18.000 BTU i 24.000 BTU.

Šta je BTU? Po definiciji, 1 BTU je količina energije koja je potrebna da se 0,454 kg vode, čija je temperatura 3,8 °C, zagreje do temperature od 4,4 °C.

Gruba procena je da će vam za svaki kvadratni metar trebati 333 BTU, pod uslovom da je prostorija standardne visine. S tim u vezi, tj. u skladu sa površinom prostorije koju želite da hladite ili grejete i kapacitetom klima-uređaja, može se napraviti okvirna računica:

  • Prostorija od 20 m2 do 35 m2 – klima kapaciteta 9.000 BTU
  • Prostorija od 35 m2 do 60 m2 – klima klima kapaciteta 12.000 BTU
  • Prostorija od 60 m2 do 80 m2 – klima kapaciteta 18.000 BTU
  • Prostorija od 80 m2 do 110 m2 – klima kapaciteta 24.000 BTU

Imajte u vidu da navedene brojke ne treba uzimati zdravo za gotovo jer na hlađenje i grejanje mogu uticati i brojni drugi faktori.

Koje dodatne funkcije može imati klima?

Pored osnovnih funkcija, to jest pored hlađenja i grejanja, savremeni modeli klima-uređaja mogu da imaju i opciju prečišćavanja, ovlaživanja ili odvlaživanja vazduha, kao i funkciju sprečavanja razvoja buđi i štetnih bakterija unutar sistema kroz koji cirkuliše vazduh koji se ispušta u prostoriju.

Moderne klime su često opremljene i Wi-Fi tehnologijom. Nakon što klimu povežete na svoju Wi-Fi mrežu dobićete i mogućnost da klimom upravljate putem mobilnog telefona, tačnije putem aplikacije, sa bilo kog mesta. Ovo može biti zgodno kada se vraćate sa odmora pa ne želite da uđete u pakleno toplu ili ledeno hladnu prostoriju. Takođe, moći ćete daljinski da kontrolišete i podešavate temperaturu dok ste na poslu, a kod kuće imate stariju osobu koja se ne snalazi sa daljinskim upravljačem klima uređaja.

 Samsung klima Izvor: Samsung

Još neke od korisnih funkcija jesu: tajmer koji omogućava automatsko uključivanje i isključivanje u zadato vreme; poseban režim za prijatniji san koji tokom noći usklađuje temperaturu sa biološkim fazama sna; funkcije brzog grejanja i hlađenja, detektovanje nepravilnosti u radu itd. Obratite posebnu pažnju na dodatne funkcije klima-uređaja jer možda baš neka od njih može biti prelomna pri odluci koju klimu kupiti.

Ovaj vodič za kupovinu klima-uređaja je osmišljen kako bi pružio korisne i lako razumljive informacije koje će vam dati odgovore na pitanja kako izabrati klimu i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine klime.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA