Kako naterati Google da radi za vas: Uradite ovih 7 stvari i sve će vam samo doći! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako naterati Google da radi za vas: Uradite ovih 7 stvari i sve će vam samo doći!

Autor Ilija Baošić

Ako vam Google ne pronalazi ono što biste želeli unesite par izmena u svoje pretrage i naterajte pretragu da radi za vas.

  Izvor: SmartLife / Google

Google Search je neprikosnoveni vladar internet pretrage i prema Statcounter procenama čak 88% svih pretraga na internetu obavi se kroz sistem Google kompanije.

U moru informacija kojima Google sistem i algoritmi krstare u svakom trenutku nekad je problem pronaći ono što tražimo - vest, objašnjenje, sliku bilo šta, pa je sužavanje uslova pretrage i bolje definisanje termina za pretragu najbolja stvar koju možete da učinite.

Tačni rezultati

Recimo da ukucate Linux Distribution u Google polje za pretragu. Rezultati te pretrage će prikazati bilo koji unos koji uključuje i Linux i Distribution.

Ali, šta ako želite da vidite samo rezultate koji uključuju konstrukciju tačno onako kako ste je ukucali (ako tražite isključivo Linux Distribution)? Za to bi u pretragu trebalo da stavite i navodnike, kao u primeru "Linux Distribution", kada ćete dobiti rezultate upravo za tu konstrukciju.

Pretraga samo u okviru sajta

Recimo da želite da tražite nešto putem Google sistema na određenom sajtu, ali samo na njemu. Neka primer opet bude Linux Distribution.

U polje za pretragu ukucajte Linux Distribution site: ImeSajta.domen. Nakon toga rezultati pretrage prikazaće vam samo ono što se za zadati pojam prikazuje na tom sajtu.

Sve ovo radi na telefonu i kompu i sve je dostupno i kod nas i regionu

SmartLife

Kako da koristite ILI pretragu

OK, Linux Distribution je širok pojam i Google će vam prikazati rezultate za mnogobrojne sadržaje u vezi sa Linux distribucijama. Ako želite da suzite pretragu na sajtove koji imaju samo određene Linux distribucije, recimo Ubuntu ili Fedora, onda bi trebalo da stavite simbol | između njih.

Kako pretraživati opseg brojeva

Ostavljamo sad Linux Distribution za nama i prelazimo na muzičke hitove.

Recimo da želite da pronađete hit pesme od 1980. do 1985. godine, jer Stranger Things vas je potpuno zaludeo, nema potreba da kucate sve to u pretragu. Dovoljno je da ukucate hit songs 1980..1985 i Google će vam prikazati sve unose koji sadrže hit pesme koje su obeležile označeni period u vremenskoj liniji i u vestima.

Pretraživanje lokacija

Recimo da ste otkrili koje su to pesme koje su harale prvom polovinom 1985. godine i da želite da ih kupite odmah negde u gradu.

Da biste suzili pretragu samo na muzičke prodavnice i samo u jednom gradu dovoljno je da kucate Music Stores: Belgrade za muzičke prodavnice u Beogradu. Uradite isto za bilo koji grad i na ovaj način dobićete samo muzičke prodavnice u odabranom mestu.

Pretraga specifičnih vrsta fajlova

Ako tražite PDF, recimo, ukucajte filetype: PDF i uz ime fajla ili oblast Google će vam isporučiti samo tu vrstu fajlova.

Možete da dodate i druge pojedinosti u okviru pretrage, recimo God of War Walkthrough filetype: PDF i dobićete listu najboljih lokacija koji nude upravo to.

Usko određivanje termina pretrage

Vraćamo se na Linux Distribution primer. Ako želite da tražite Fedora distrobuciju, a ne želite da Fedora terminom bude obuhvaćen i šešir (nismo ni znali da je Fedora i to), onda ćete suziti pretragu užim određivanjem termina pretrage. U ovom slučaju dodajte Fedora-Linux i dobićete rezultate samo za ovu Linux distribuciju. Fedora-Hat ili Fedora-Šešir kucajte samo kad želite da vidite te rezultate.

Sad kad znate ove trikove možete ne samo brže, nego i efektnije da koristite Google Search i učinite da Google radi za vas.

Ne zaboravite da je ovo samo deo onoga što možete da učinite da pretražujete internet tačnije i brže, uskoro ćemo pisati opet na ovu temu, a vi budite slobodni da svoje preporuke podelite s nama u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mia

Hvala na savetima - iskoristiću ih, jer sam jako zadovoljna svojim Huawei p60 pro i drago mi je što su Google aplikacije u AppGallery.