6 najboljih rešenja za organizovanje kablova iza TV-a | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 najboljih rešenja za organizovanje kablova iza TV-a

Nema potrebe da prepravljate zidove i kupujete skupe elemente kojima biste sakrili postojeće kablove. Trik je da ono što već imate iskoristite na najbolji mogući način.

 TV montiran na zid sa YouTube logotipom Izvor: Shutterstock / AhmadDanialZulhilmi

Ovo su saveti dizajnera enterijera koji muče sve nove korisnike koji su nedavno kupili veliki TV, ali imaju problem jer im kablovi potrebni za TV i risiver kvare ugođaj. Stvar je još gora kada želite da TV montirate pravo na zid, jer umesto da dobijete čist veliki ekran, morate da gledate gomilu kablova koji štrče iza TV-a.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja koja mogu da pomognu da rešite ovaj problem i sakrijete kablove koji vam smetaju.

1. Instaliranje nove utičnice

Jedan od najjednostavnijih načina je da tačno iza TV-a instalirate novu utičnicu za struju, odnosno kablovsku televiziju. Ova metoda nije mnogo skupa iako zahteva angažovanje električara, ali sve vaše probleme rešava u nekoliko koraka.

Instalacija utičnice tačno iza mesta na koje montirate TV na zid je savršena za potpuno skrivanje kablova, koji su onda nevidljivi. Nažalost, ljudi imaju tendenciju da postavljaju TV na mesta blizu postojećih utičnica, umesto da prosto naprave novu i elegantno reše taj problem.

 Nove utičnice u zidu sa kablovima koji vire
Utičnice u zidu
Izvor: SmartLife / Pexels / Ksenia Chernaya

Naravno, ovde može biti nezgodno ukoliko vaš kablovski operater zahteva risiver, ali su oni obično dovoljno mali da se mogu ćušnuti iza TV-a, ili se to može rešiti korišćenjem eksterne aplikacije za Smart TV, koja ne zahteva fizičko povezivanje kablom.

2. Kanalice u boji zida

Ukoliko ugrađivanje utičnice nije opcija, prosto korišćenje jeftinih plastičnih kanalica pomaže vam da elegantno sakrijete bilo koje kablove. Kanalice se mogu instalirati iza TV-a tako da skrivaju kablove koji štrče sa strane, ali i direktno na zid, kako bi sakrili vidljivost uglavnom tamnih kablova na svetlom zidu.

Srećom kanalice su široko dostupne, jeftine, lako se montiraju i dolaze u više boja, pa se jednostavno mogu uklopiti uz boju zidova, tako da što manje budu primetne. Za one koje skrivaju manju grupu kablova dovoljno je koristiti samolepljivu traku koja uglavnom dolazi na zadnjoj strani, dok za više debljih kablova zahteva montiranje na zid preko tiplova i šrafova.

3. Ne zaboravite vezice i čičak trake

Ukoliko pored TV-a od operatera dobijate i Wi-Fi ruter i poseban set-top box/risiver, ovde je reč o čimu kablova koju je jako teško srediti. Jedan od načina za bolju organizaciju su vezice i čičak trake. Prva stvar koju treba da uradite pre nego što svežete kablove je da ih lepo organizujete i grupišete, tako da ih kasnije možete odvojiti za slučaj da je to potrebno.

PRO SAVET: Nikada nemojte previše savijati optičke kablove, jer mogu da izgube signal!

Nakon toga, prvi korak je slaganje viška kablova i korišćenje čičak traka ili vezica, tako da ih stegnete da ne moraju previše da mrdaju. Na ovaj način višak kablova će biti zgodno sklonjen i neće smetati drugim kablovima.

Ukoliko vam to dozvoljavaju zid ili nameštaj, višak kablova možete sakriti iza nameštaja, ili konzole, tako što ćete ih zakačiti bilo preko posebnih žabica za kablove, bilo korišćenjem samolepljive trake, a sve u cilju bolje organizacije i manje "šume" kablova koja skuplja prašinu i pravi nered.

4. Uradi-sam komplet za kablove

Ovo je jedan od kompleksnijih načina i zahteva malo posla sa bušilicom i zidovima iza TV-a. Ukoliko se iza zida na koji želite da montirate TV nalazi ostava, garaža ili soba u koju ne ulazite često, rešenje je da napravite rupu u zidu koja će voditi do druge prostorije u koju ćete smestiti sve druge uređaje i višak kablova.

Možda će vas zanimati

Rupa ne treba da bude velika, već dovoljna da kroz nju prođu potrebni kablovi. Dobra stvar je što ako rupu pravite direktno iza TV-a, ne morate previše ni da je sređujete jer će je TV zakloniti. Višak kablova i druge potrebne uređaje možete staviti na policu u drugoj sobi, tako da vam oni i njihovi kablovi ne smetaju.

 TV na zidu bez kablova sa lampom pored
TV na zidu sa lampom
Izvor: Shutterstock / etaearth

5. Skrivanje kablova kroz nameštaj

Kada pomerate svoj nameštaj imajte na umu da neki delovi mogu da se iskoriste tako da sakriju kablove koji vire i štrče sa strane. Razmislite gde možete staviti nameštaj i izbušiti malu rupu kroz koju ćete provući kablove, tako da vam oni ne smetaju i da ne budu vidljivi za vaše goste.

U kombinaciji sa kanalicama i vezicama, ovo može da bude vrlo elegantno rešenje koje će u potpunosti sakriti sve nepotrebne kablove, bez potrebe da pravite nove utičnice i bušite zidove.

6. Koristite najrazličitije ukrase

Pored nameštaja, kućni ukrasi mogu biti zgodni za skrivanje kablova. Primera radi, ukoliko imate policu ispod TV-a koji ste montirali na zid, možete naslagati nekoliko knjiga na nju, kako biste sakrili kablove koji vise sa zida.

Pored knjiga, biljke u saksijama, svećnjaci, ramovi sa slikama i razne druge stvari se mogu iskoristiti da sakriju kablove, samo je pitanje šta vam se najbolje uklapa u postojeći izgled i raspored.

Kako da sakrijete kablove iza TV-a
Izvor: YouTube / LRN2DIY

Sam svoj majstor

Naravno, i vi sami možete sakriti kablove na neki potpuno drugačiji način, ili iskombinovati neke od ideja koje smo vam mi ponudili. Jedno je sigurno: kablovi ne izgledaju lepo kada vise na zidu i vezice su jedan od najboljih načina za organizaciju bilo kojih kablova bilo gde. Na vama je da pronađete najbolji način da to rešite.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Velemajstor

Kaže nema potrebe da prepravljate zidove i ne treba vam majstor prva rečenica instalirajte novu utičnicu!? Tu treba da razvališ pola zida i razvučeš struju do tog mesta.

UvekOpp

@Velemajstor Tako je. Kad se raštema zid i završi elektičar, mnogima treba molet da zatvori rupe, pregletuje i okreči. Kad se štema zid cela soba bude od prašine, ne samo taj deo. Ovo pišu neki dizajneri interijera koji dodira sa građevinskim radovima nemaju. Ili imaju ali tako napišu da bi imali nešto da objave :)

Idejno rešenje

Ne mogu se skrivati kablovi, povremeno ih treba pronaći i isključiti iz utičnice. Dovoljno je ofarbati kablove u boji zida ili prelepiti izolir traku preko njih u boji zida i neće zapadati za oko dok se ne nakupi prašina oko njih i to je znak da ih treba usisati