Google zna zabrinjavanjuću količinu stvari o vama: Evo kako da to promenite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google zna zabrinjavanjuću količinu stvari o vama: Evo kako da to promenite

Tražite način da obrišete ono što Google zna o vama? Evo kako to možete učiniti.

 Google na laptopu Izvor: Smart Life/ Pexels/ Pixabay

Google nikada ne spava, pa prati šta korisnici rade na internetu – postoji način da se to prekine i da se bolje kontroliše ono što se deli s tehnološkim gigantom.

Jasno je da bi uvek trebalo pročitati pravila korišćenja za svaku stvar na mreži, ali je mnogo onih koji to ne čine.

Čak se i South Park u jednoj epizodi bavi ovim problemom – junaci serije se suočavaju s nizom sumanutih problema, a zbog toga što su se s pravilima korišćenja složili bez čitanja.

Realnost je naravno nešto drugo, ali su korisnici jednako neodgovorni, pa često ne znaju na šta su pristali kada čekiraju polje na nekom web sajtu ili aplikaciji.

Sve je više onih koji tvrde da je skoro nemoguće da se kompanije kao što je Google spreče da prate lokacije korisnika, pa se tehnološki gigant već suočava s brojnim tužbama. Google naravno poriče da su te tvrdnje tačne.

Korisnici ipak nisu u obavezi da bilo kojoj kompaniji veruju na reč, pa lako mogu da provere šta Google zna o njima. Da bi to učinili prvo moraju da se uloguju na Google nalog, da izaberu "Data & Privacy" iz menija s leve strane, pa "History Settings", te "Web & App Activity". Potom je dovoljno da se klikne na "Turn Off" taster, da bi Google prestao s praćenjem online ponašanja.

Zvuči jednostavno, ali ipak postoji problem – stručnjaci kažu da nakon što se praćenje isključi, uređaji poput Google Home i Google Nest pametnih zvučnika postaju skoro beskorisni. Isto važi i za Google Maps, dejting aplikacije, te za sve usluge kojima je za funkcionisanje potrebna lokacija korisnika.

Ukoliko korisnik odustane od servisa koji traže podatke o poziciji na kojoj se nalazi, praćenje može da isključi ako ponovo ode na "Data & Privacy", te u "History Settings", pa izabere "Location History". Odatle može i da obriše sačuvanu istoriju, te da izabere auto-delete opciju uz pomoć koje se podešava da se podaci brišu nakon određenog vremena.

Ukoliko se ne spreči, Google korisnike prati na svim svojim servisima – u okviru Google Home se na primer čuvaju audio zapisi, pa isto važi i za druge aplikacije. Google Calendar nudi ceo raspored na tacni, Hangouts, Music i Drive daju druge informacije koje funkcionišu kao delovi slagalice. 

Privatnost je, ipak, važna stvar, pa zašto bi se lični podaci prepuštali velikim kompanijama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ProlazNIK

Možda ako isključite Web & App Activity budete googlu još interesantniji, pa će pratiti samo za sebe. Probajte Mullvad Browser, razvijen od strane Tor Project-a i Mullvad VPN-a. Otvorite neki portal paralelno u Vašem omiljenom browseru i Mullvad-u, bez ikakvih štelovanja razlika je očigledna u onome što vidite.

Djo

Glupa spika, šta imam da krijem od njih, uz malo doplate imaš svoj dnevnik istoriju kretanja, nisam terorista, i šta njih boli uvo gde se neki Djo kreće, imam svoje recenzije o mestima putovanjima takoreći besplatni dnevno putnički zapis, šta pratim na netu, pa naravno, to je takva količina podataka kad bi stigao da zapišem, ovako oni sve to rade tj AI i za sad je ok, . U poslu kojim sam se bavio je nemoguće ostvariti najbolje rezultate bez Google maps, tako da bezpredmetno je ići uz vetar, kad ti sad čine uslugu, oni koji se bave kriminalom i nekim drugim poslovima, učiniće sve da budu ispod radara, jer te nemušte osobe nemaju ni svoju čast ni obraz jedno su veliko ništa i naravno kao takvi sve te pogodnosti im ne odgovaraju ako i steknu nešto malo materijalnog imetka kad skončaju kako skončajzu niko ih se neće sećati pa ni digitalne mašine, kao da nikad nisu postojali za mene i nisu,

beogradska seljačina

Dok je nama Sundara Pičaja, biće sve do jaja.