Kućni aparati blokiraju internet i "ubijaju" Wi-Fi signal | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni aparati blokiraju internet i "ubijaju" Wi-Fi signal

Zanimljivo istraživanje otkriva koji sve to uređaji blokiraju Wi-Fi i signal bežičnog interneta.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Britanski Ofkom upozorio je sve korisnike širom sveta da mikrotalasna pećnica blokira Wi-Fi signal u velikoj meri, čineći internet konekcije u tom trenutku nestabilnim i zakrčenim.

Ukoliko ste u tom trenutku na važnom pozivu ili očekujete poruku, koja vam je bitna - moguće je da ćete ih propustiti, jer bi signal mikrotalasne pećnice mogao da blokira Wi-Fi signal, koji koriste svih uređaji u vašem domu.

Možda će vas zanimati:

Ova situacija bila nam je dovoljno zanimljiva da istražimo koji još kućni uređaji mogu da vam učine internet tj. prenos signala preko Wi-Fi mreže neupotrebljivim ili lošim. Pre svega podsetite se naše detaljne priče o tome kako unaprediti Wi-Fi signal i internet učiniti stabilnijim.

Što se drugih uređaja, koji “koče“ Wi-Fi kod kuće, to su mnogi bežični uređaji, koji vam verovatno ne bi pali na pamet. Ipak, bežični telefon je pravi “ubica“ Wi-Fi signala, jer često frekvencija rada tog uređaja može da se meša sa frekvencijom Wi-Fi rutera i na taj način internet signal učini lošim. Sledeći uređaj na koji bi trebalo da obratite pažnju i sklonite ga od rutera je sistem nadzora za bebe. To su obično dva “voki-toki“ uređaja sa ili bez ekrana, koji se koriste za osluškivanje bebe dok spava. Ovi uređaji, takođe emituju frekvencije, koje se mešaju sa ruterovim.

Zanimljivo je da ruter može da bude ometen i putem televizora i monitora, zato ga odmaknite od tih uređaja. Verovatno o tome niste ni razmišljali, ali i halogene lampe blokiraju signal, kao i blizina prekidača za postepeno smanjivanje jačine svetla u sobi!

Utičnice i produžni kablovi su još neki uređaji od kojih bi trebalo odmaći ruter. Takođe, zvučnici i sound bar sistemi, koji su često ispod ili pored televizora mogu da prouzrokuju blokiranje Wi-Fi signala ili njegovo “štucanje“.

 Google Assistant u svim modernim LG kućnim aparatima.
Google Assistant u svim modernim LG kućnim aparatima.
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Zašto je ovo važno

Dobra pozicija Wi-Fi rutera dokazano je efektna kad je u pitanju poboljšanje signala, a samim tim i kvalitet interneta, koji se preko njega prenosi.

Uz to, Wi-Fi ruter je u ovakvim vremenima, kad svi moramo da budemo kod kuće praktično naš prozor u svet i učinimo sve da mu olakšamo rad i internet učinimo postojanijim.

Dobro, šta je rešenja

Rešenje je da pravilno podesite ruter, zaštitite ga propisno i postavite ga u dobru poziciju. Dakle, odmaknite ga makar na pola metra od televizora, utičnica, zvučnika, kablova, uređaja, koje smo pomenuli u tekstu i nemojte ga držati na podu. Stavite ga na policu ili sto tako da stoji sam, bilo bi idealno.

Takođe, moderni ruteri imaju dve do četiri ili čak više fizičkih konektora za kablovsko povezivanje s uređajima, a jedan ili dva kabla određene dužine uvek se isporučuju sa ruterom. Iskoristite ih za povezivanje uređaja, kojima je internet uvek neophodan - računara ili televizora ili konzole. Na taj način ne zavisite od Wi-Fi signala, nego ste direktno povezani žicom na uređaj i vaša veza je najkvalitetnija. Ako vam internet tad pada - verovatno nije do vas ili vaše veze, nego do operatora ili njegove infrastrukture.

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA