Ograničite ove aplikacije, NAJVIŠE TROŠE BATERIJU + šta da uradite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ograničite ove aplikacije, NAJVIŠE TROŠE BATERIJU + šta da uradite

Novo istraživanje pokazuje koje aplikacije bi trebalo da zauzdate kako bi vam baterija tj. njena autonomija bila duža.

  Izvor: MONDO / Uswitch

Već smo vam objasnili kako se pravilno puni baterija telefona i zašto je važno da nas poslušate, a sad idemo dalje i pokazujemo vam, koje to aplikacije čine da se baterija brže prazni.

Kad znate da će vam telefon trebati duže vreme, a svesni ste da nećete imati punjač pri ruci, onda je dobro setiti se ovih stvari, koje mogu da vam pomognu.

Možda će vas zanimati:

Britanska kompanija Uswitch napravila je istraživanje, koje je pokazalo da je neke aplikacije bolje zameniti pregledačem interneta, jer se tako troši manje baterije, odnosno sistem se manje opterećuje, pravi se manje podataka i telefon se manje “zamara“.

Uswitch je analizu sproveo u Google Play, Apple App Store i Windows prodavnicama aplikacija, birajući najpopularnije aplikacije generalno i mereći njihov uticaj na sistem telefona.

Na listi 10 najagresivnijih aplikacija na autonomiju baterije čak pet otpada na Google - Search / Now, GMail, Chrome, Waze i YouTube / Music. Sledi Facebook kompanija sa Facebook aplikacijom, Facebook Messenger aplikacijom i WhatsApp platformom. Listu zatvaraju Amazon Alexa i Uber, kao jedine “nezavisne“ trošadžije na mobilnim telefonima među Top 10 aplikacijama.

Zajednički, ovih 10 aplikacija koristi preko 422 dozvole, koje u korisnikovom telefonu bivaju korišćene non-stop - i kad korisnik to zna, odnosno kad je aplikacija aktivna, pa čak i kad korisnik to ne zna i aplikacija se ne koristi. Ovih 10 aplikacija, i ne samo one, ostaju aktivne u pozadini non-stop i osim što prikupljaju i obrađuju podatke na šta korisnik ne može da utiče, one troše i bateriju telefona opterećujući tiho hardver i/ili koristeći internet).

Isključite dozvole, koje dodeljujete aplikacijama kako smo vam već objasnili.

Najzahtevnijih 10 aplikacija koristi preko pet milijardi ljudi širom sveta i jasno vam je kolika bi ušteda ukupno po svetski ekosistem bila, kada bi cela ili makar dobar deo te populacije poveo računa o tome kako koristi aplikacije.

Rešenje, osim uobičajenih saveta za uštedu baterije, jeste da Facebook, Search, GMail i druge aplikacije koristite preko pregledača interneta, jer se tako ne aktivira masivna “mašinerija“, koju koriste sve ove spomenute aplikacije.

Listu još 40 zahtevnih aplikacija, ukupno 50 njih, pronaći ćete na sajtu.

Kakva su vaša iskustva sa aplikacijama? Neki savet - tu smo!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi