Sačuvajte svoj telefon tokom leta: Ne dozvolite da išta pođe po zlu uz ovih 6 saveta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sačuvajte svoj telefon tokom leta: Ne dozvolite da išta pođe po zlu uz ovih 6 saveta

Tokom leta razni faktori i te kako mogu da utiču na naše telefone - pregrevanje, pesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog previše sunca, zato budite spremniji uz naše savete!

 Kako sačuvati telefon tokom leta, šta raditi ako se pokvasi Izvor: Unsplash

Na zasluženom i dobro isplaniranom odmoru imamo brojne mogućnosti za savršenu fotku za Instagram, pa će pametni telefoni nesumnjivo uvek biti uz nas.

Ipak, tokom leta postoje faktori koji i te kako mogu da utiču na naše telefone - pregrevanje, pesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog prejakog svetla i baš iz ovih ili nekih drugih razloga naše dobro raspoloženje može brzo da se pretvori u nerviranje, ako telefon prestane da radi malo pre savršenog zalaska sunca.

Pregrevanje telefona

Možda pretraga na internetu dok se sunčamo na plaži izgleda kao dobra ideja, ali naši telefoni nimalo ne uživaju na toploti. Naprotiv, unutrašnji delovi i LCD ekrani su osetljivi na preveliku toplotu, te izlaganje telefona i pregrevanje na direktnom suncu može izazvati nepopravljivu štetu.

Izlaganje uređaja visokim temperaturama može uticati na iznenadno isključivanje telefona, kvar baterije ili čak kvar telefona.

Tokom dužeg rada telefona na direktnom suncu dolazi i do pomenutog spontanog gašenja, zbog pregrevanja uređaja ili na novijim modelima, do pojave upozorenja na ekranu da je radna temperatura izuzetno visoka i da je potrebno isključiti neke od aplikacija ili komponenti. Ovo ne treba da vas uplaši, ni jedna ni druga situacija, ali je odličan znak da je krajnje vreme da se telefon skloni sa sunca i sa izuzetno visoke temperature.

Šta da uradite: Pobrinite se da telefon ne stoji dugo na suncu. Ako mislite da je uređaj topliji nego obično, ugasite sve aplikacije, uključite opciju čuvanja energije ili režim rada u avionu i stavite telefon u hlad. Ako ovo ne pomogne, isključite ga i tako sprečite oštećenja baterije, pre svega.

Pogledajte i kakve sve probleme može da napravi pregrevanje baterije:

Teško čitljiv ekran

Kada je sunce jako, ponekad ne možemo da odlučimo da li da uopšte otključamo ekran ili ne. Često čekamo dok ne stignemo do hlada kako bismo koristili telefon ili ga zaklanjamo rukom da bismo videli šta na ekranu piše

Šta da uradite: Povećavanje osvetljenja ekrana pomoći će da pročitamo poruke i pretražujemo slike čak i na direktnom suncu. Na samom vrha ekrana nalazi se opcija za podešavanje osvetljenja. Imajte na umu da veća osvetljenost troši više baterije, tako da je dobro vratiti podešavanje na manju osvetljenost u hladu. Mnogi uređaji imaju automatsko podešavanje osvetljenja, koje podešava osvetljenje uz pomoć senzora u zavisnosti od svetlosnih uslova, tako da ne moramo ručno da podešavamo. Uključite tu opciju.

Pogledajte galeriju da vam bude jasnije u vezi sa ovim opcijama:

Povećajte kontrast za lakše čitanje

Ako baš morate duže vreme da čitate ekran telefona ili koristite neku od njegovih opcija, a nemate hladovinu u blizini - ne brinite, postoji opcija povećavanja kontrasta, koju ima gotovo svaki telefon danas, koja omogućava da ekran podesite tako da bude čitljiv i na direktnom suncu. Ova opcija nije uobičajena i koristi se samo u određenim slučajevima, pa ne zaboravite da je isključite kad vam ne bude potrebna, jer nije preporučljivo da je svako koristi duže vremena.

Šta da uradite: Neke od manje poznatih funkcija u telefonima sa Android operativnim sistemom nude rešenje ovog problema. Mi ćemo vam ovde opisati put za mobilni koji mi trenutno koristimo, ali je situacija slična sa većinom modernih telefona. U Opštim podešavanjima (Settings), u opciji Accessibility, odaberite opciju Vision, potom High contrast screen, koja potamnjuje ekran, što pomaže da se poruke lakše čitaju na suncu.

Refleksija svetlosti

U uslovima jakog svetla na otvorenom, jedino što najčešće možemo da vidimo jeste sopstveni odraz u telefonu. Refleksija može da izazove probleme posebno na tabletima, laptop računarima i telefonima, što nas sprečava da koristimo ove uređaje napolju.

Šta da uradite: Dok ste na letovanju ili tokom leta posebne antirefleksivne folije mogu da budu dobar izbor, a mogu se kupiti i prilagoditi ekranima različitih veličina i da budu jednostavno rešenje ovog zamornog problema. Nakon toga ih lako možete skloniti sa ekrana svog telefona ili tableta i računara - jednim laganim odlepljivanjem.

 Motorola Edge 30 Pro (46).jpg Izvor: SmartLife / Motorola

Voda i pesak

Često kažemo da nećemo koristiti naše telefone nigde blizu vode, ali na odmoru i tokom leta uopšte svejedno pokušavamo da napravimo video baš negde u blizini vode.

Voda može samo da poprska telefon, dok u najgorem slučaju telefon može da nam upadne u vodu - ups! Čak i da ne pravimo ovakve greške, verovatno ćemo nositi telefon na plažu, da bismo posle u njemu pronašli pesak, zatekli već izgreban ekran ili leđa telefona od sjajne plastike ili stakla…

Šta da uradite: Ako se telefon pokvasi, ugasite ga odmah i rasklopite na delove - koliko je to moguće. Upijte vodu suvim peškirom i stavite telefon tako da voda izađe iz njega. Možete da ga ubacite, po starom verovanju u pirinač, mnogi ne veruju u to, ali svakako ne škodi! Pirinač svakako upija vodu i suši uređaj - pročitajte detalje o tome, čak i ako ne verujete u to.

S druge strane, kad pokušavate da izvadite pesak iz telefona, prvo isključite telefon i koristite kompresovani vazduh kako biste izbacili zrnca peska. Podsetite sebe da sledeći godine uzmete zaštitnu plastiku, ili uložite u vodootporni telefon ili futrolu za njega. Više o tome kako se zaštititi od peska pročitajte u našoj prethodnoj vesti.

Ne ostavljajte ništa, pa ni telefon u kolima

Kako bi izbegli incidente, ljudi ostavljaju svoje vredne stvari u kolima kad idu na plažu. Ovo može biti opasno za telefone: na 30 stepeni unutrašnja temperatura u kolima se povećava za jedan stepen svakog minuta i brzo može dostići 60-70 stepeni, što može dovesti do trajnog oštećenja uređaja.

Unutrašnje komponente su osetljive na prekomernu toplotu i nemojte se igrati - ostavite telefon u sobi ili kod kuće, ako krećete na plažu ili bazen. Ovim ćete izbeći moguća oštećenja telefona, pa čak i eksploziju baterije ili druge, mnogo gore incidente!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA