Ne koristite lažne punjače! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne koristite lažne punjače!

Rizikujete više od toga da vam uništi uređaj…

 Izvor: YouTube/Screenshot

Poznato nam je u kakvim uslovima živimo i svesni smo činjenice da su punjači potrošna roba, koja se često kvari - sama od sebe ili našim nemarom - ali moramo vam skrenuti pažnju na to da kupovinom lažnih tj. nesertifikovanih punjača, koji nisu prošli sva ispitivanja i možda čak i nemaju sve potrebne dozvole da budu u prodaji, može doći do loših posledica po vaš uređaj ili/i bezbednost.

Koliko nas košta punjač ostavljen uvek na utičnici

Zašto isključiti punjač nakon punjenja uređaja?

Prema poslednjim istraživanjima britanskog Chartered Trading Standards Instituta (CTSI), kojim je obuhvaćeno 400 različitih lažnih Apple punjača (ne zavaravajte se što je ovde primer Apple, isto je i sa svim Android, Windows ili drugim uređajima), utvrđeno je da kupovinom i korišćenjem lažnih punjača u najvećem broju slučajeva izlažete i uređaj i sebe opasnosti.

Od 400 ispitanih punjača čak 397 je palo na osnovnom testu bezbednosti tokom rada, dok je oko 30 odsto svih punjača sertifikovano kao nebezbedno za korišćenje. Iako studija ne objašnjava šta tačno znači „osnovni test bezbednosti tokom rada“, stručnjaci upozoravaju da su to kratki spojevi, električni šok i druge nedozvoljene manjkavosti, koje utiču na skraćenje životnog veka baterije i potencijalno topljenje mobilnog telefona tj. njegove baterije.

Portal PhoneArena, koji je objavio izveštaj, podseća nas da pri kupovini polovnih i nesertifikovanih punjača, koje prepoznajemo po vrlo povoljnoj ceni (500 dinara ili čak niža) i lošoj izradi tela i kabla, obavezno obratimo pažnju na izgled konektora, pravilnost pinova i oznake na punjaču, koje moraju biti identične originalnim (mnogi proizvođači neoriginalnih punjača ne stavljaju gotovo nikakve oznake na svoje proizvode).

I za kraj moramo dodati da je punjenje preko klasičnog USB kabla uvek bolji izbor i bezbedniji, od punjenja telefona ili mobilnog uređaja nekvalitetnim punjačem. Jeste možda i sporije, ali makar znate da nećete napraviti nikakvu štetu. Što se originalnih punjača tiče, istina je da su skupi, kao i svaki drugi komad dodatne opreme, ali u ovom slučaju uvek smo za kupovinu pouzdanog i kvalitetnog dodatka, nego jeftine i nebezbedne alternative.

Šta vi kažete na sve ovo? Kako punite svoj uređaj?

Čekamo vaše komentare ispod ankete i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi