Kako zauvek obrisati podatke s telefona? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zauvek obrisati podatke s telefona?

Stručnjaci su dokazali da je moguće vratiti lične podatke vlasnika čak i nakon resetovanja telefona na fabrička podešavanja. Zbog toga je potrebno uraditi ovo da biste ih trajno obrisali.

 Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock.

Nabavili smo novi telefon i hoćemo da prodamo ili poklonimo stari. U tom slučaju obrisaćemo sve podatke sa telefona, jer ne želimo da ostavimo novom vlasniku našu listu kontakata, SMS poruke koje smo razmenjivali, e-mailove, slike i video materijal ili bilo šta od drugih ličnih podataka.

Većina korisnika misli da se aktiviranjem opcije "Factory Reset" na telefonu brišu svi podaci, ali kao što smo pisali u jednom od ranijih tekstova - to nije tačno! Time su podaci samo izmešteni na određeni deo memorije i moguće ih je ponovo vratiti. Dakle, podaci nisu obrisani i ukoliko novi vlasnik telefona to poželi može ih upotrebiti ili zloupotrebit, nikad se ne zna!

Stručnjaci iz Data Solutions Laboratorije pokazali su da je moguće vratiti podatke posle vraćanja telefona na fabrička podešavanja, uključujući slike, SMS poruke, kontakte i razni drugi materijal, pa čak i zaostale umanjene sličice, koje je pojavljuju u Galeriji slika, a koje smo obrisali na telefonu. Kada se sve to spoji, novi korisnik telefona može da dobije jednu, skoro, pa kompletnu sliku o našem životu, odnosno gde smo bili u poslednje vreme, na kojim lokacijama (sa sve GSM koordinatama), naša emotivna stanja (kroz poruke koje smo razmenjivali uključujuci i popularni Skype, Viber i WhatsApp), seriju slika koju ne želimo niko da vidi (jer ih smatramo privatnim i/ili intimnim) i bilo šta drugo od ličnih podataka.

Na sreću, postoji rešenje da trajno obrišete sve podatke sa telefona. Pre nego što otuđite svoj stari telefon, možete da uradite par stvari da biste se osigurali da ste stvrano obrisali sve podatke sa telefona.

1. Enkriptujte podatke na vašem telefonu. Svi noviji telefoni imaju opciju enkripcije, odnosno zaštite podataka, tako što ćete staviti lozinku ili pin kod kojim se dekriptuje sadržaj na telefonu. Šta je ENKRIPCIJA podataka i zašto je dobro koristiti je objasnili smo na linku.

2. Vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovim ćete operativnom sistemu telefona reći da su sve lokacije sa podacima interne memorije telefona dostupne za upisivanje novog sadržaja.

3. Počnite da popunjavate internu memoriju telefona i to sa visoko kompresovanim materijalmo (filmovi, recimo).

4. Na kraju ponovo uradite "Factory Reset".

5. Ponovite prva četiri koraka dva ili tri puta i time ćete se osigurati da 99.9 novih korisnika neće moći da očita vaše podatke.

Ako vam je ovo previše posla ili niste sigurni kako sve treba da uradite, a želite u potpunosti da se osigurate da niko neće doći do vaših podataka, postoje ljudi koji to rade profesionalno i poverljivo, kako na mobilnim telefonima, tako i na ostalim medijima (hard diskovi, USB Flash diskovi, memorijske kartice…).

Više informacija pronađite na LINKU i ne zaboravite da nas pratite i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi