Kako da očistiš i dezinfikuješ telefon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da očistiš i dezinfikuješ telefon

Nikako agresivnim hemijskim ili kozmetičkim preparatima. Potrebni su destilovana voda i alkohol.

  Izvor: MONDO portal.

Mobilni telefon je leglo bakterija, prljavštine, pa i zaraze, što sam od sebe, što ukoliko redovno ne perete ruke, posebno nakon korišćenja toaleta. Uređaj koji je u stalnom kontaktu sa vašim licem, rukama i okolinom plodno je tle za razvoj bakterija i virusa. Smartfon emituje toplotu, u kojoj uživaju mali "nezvani gosti", a činjenica da ga stalno pipkate i prinosite ustima doprinosi tome da se oni razmnože.

Povezane vesti

Istraživači laboratorije "Mansi" analizirali su površine smartfon uređaja, i utvrdili da su opasniji od običnih mobilnih telefona. Dok smo mobilni uglavnom uzimali u ruke samo kada zovemo ili pišemo SMS, smartfon često sa sobom nosimo u kupatilo, teretanu ili krevet kako bismo vreme prekratili nekom od aplikacija.

Dakle redovno čišćenje telefona dovešće do mogućnosti da se vi ili neko ko je u kontaktu s telefonom zaštiti od potencijalne infekcije ili zarazne bolesti. Možda vam zvuči naivno, ali nije uopšte. Nekoliko saveta pomoći će vam da telefon izgleda čistije, lepše i "zdravije".

Na većini telefona ili u njihovim uputstvima nalazi se upozorenje da ih ne bi trebalo "ribati" alkoholom, kućnom hemijom, preparatima za staklo ili abrazivnim sredstvima, kako im se ne bi oštetio ekran.

1. Razblažite alkohol običnom vodom i natopite pamučnu krpicu tim rastvorom. Dobro je ocedite i prebrišite sve plastične delove telefona nekoliko puta. Pređeni delovi krpicom brzo će se osušiti, pa nema straha od ulaska rastvora u kućište.

2. Metalne delove telefona ne bi trebalo čistiti nikakvom tečnošću. Pogledajte 4. savet.

3. Sitne "procepe" na telefonu obrišite ili iščačkajte samo čačkalicom, odnosno čačkalicom s malo vate ili štapićem za uši/nos. Čačkalica je zgodna za nežno i polagano vađenje skorele prljavštine na teško dostupnim mestima, kakva su spojevi maski, procep oko tipki i tastera ili unutrašnji plastični delovi ispod poklopca telefona.

4. Ekran telefona čistite isključivo suvom krpicom koja ne sadrži dlake, koje će se naelektrisati i ostati na displeju. Za ekran upotrebite mekane krpice koje se obično dobijaju sa naočarima ili u prodavnici telefona kupite novu. Cene takvih krpica su simbolične. Za displej ne koristite vodu niti bilo kakvo drugo tečno sredstvo. Zapravo, ne koristite ništa osim suve krpe i prelazite ga kružnim pokretima dok ga skroz ne ispolirate.

5. Najskuplja, ali najsigurnija i najbrža opcija je kupovna maramica za čišćenje tehničkih uređaja, kojima bi povremeno trebalo prebrisati i dezinfikovati smartfon.

Pratite nas i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi