Uspešni testovi

STARLINK INTERNET SVE BRŽI: Raste i broj satelita, servis Ilona Maska daleko ispred konkurencije

Testove Starlink interneta je sprovela Ookla, a ispitana su područja u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega se došlo do zaključka da download brzina varira od drave do države.

Starlink satelit u Zemljinoj orbiti
Izvor: SmartLife / Pexels / SpaceX

Nije sve uvek išlo glatko za satelitski internet Ilona Maska, ali su se stvari vremenom popravljale, pa je Starlink postao najveća satelitska mreža i najpopularniji servis za satelitski internet, koji planira da uslugu ponudi u celom svetu.

Nedavno su izašli novi rezultati testova brzine, koji su obuhvatili poslednja tri meseca 2021. godine – srednje download brzine su još uvek ispod onog što nude kablovske internet konekcije, ali su rezultati ipak bolji, budući da Starlink sada u proseku nudi 104 Mbps.

Možda će vas zanimati

Poređenja radi, druga dva velika ponuđača satelitskog interneta – Viasat i HughesNet – su stigli do srednjih download brzina od 21 Mbps i 20 Mbps.

Testove Starlink interneta je sprovela Ookla, a ispitana su područja u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega se došlo do zaključka da download brzina varira – u Južnoj Floridi je skoro 200 Mbps, dok je u Oregonu 65 Mbps. Prosečna brzina kablovskog interneta u ovoj zemlji je 131 Mbps.

Dakle i najbolji servis za satelitski internet ima još posla dok ne prevaziđe brzinu kablovskog interneta. Rezultati koje je postigao Starlink ipak obećavaju dobru budućnost, a sada je sve pitanje stabilnosti i rasta broja korisnika (u decembru 2021. je imao 140 hiljada pretplatnika iz 20 zemalja).

Starlink brzina je donekle opala sredinom 2021. godine, budući da se povećao broj korisnika, a uprkos ceni od 99 dolara. Najavljen je i najbrži paket koji bi trebalo da ponudi brzine između 150 i 500 Mbps i da stigne do kraja marta - po ceni od 500 dolara mesečno.

How much does Starlink cost? Price of Starlink and how does payment work?
Izvor: Smart Life/ @Ronans Videos

Broj satelita koji su lansirani je premašio dve hiljade jedinica, a očekuje se da i dalje raste, prema nekim planovima čak do 42 hiljade.