Ilegalno onlajn

RUŠE ČUVENI TORENT BIOSKOP: Američke filmadžije zahtevaju da se ukinu PopCorn Time domeni, grupe i softver svuda

Nekoliko nezavisnih filmskih kompanija traži potpuno ukidanje i zabranu pristupa do PopCorn Time domenu i drugim lokacijama.

Izvor: MONDO portal / Tamara Sekulović, Marko Čavić

Prema izveštaju TorrentFreak sajta, nezavisna filmska udruženja i pojedine filmske kompanije traže ponovo sudsku zabranu PopCorn Time torent onlajn bioskopa.

Osim toga u državi Virdžinija traži se istim putem, zvanično sudski, da se zabrani i internet provajderima da dozvole korisnicima da posećuju bilo koji PopCorn Time domen tj. internet adresu i da se prate korisnici koji posećuju ovaj ilegalni torent bioskop.

Borba protiv PopCorn Time sajta traje već više od sedam godina.

Različite filmske i producentske kompanije na različite načine su pokušavali da zabrane PopCorn Time i, mada su neki pokušaji bili uspešni, ovaj piratski onlajn bioskop, koji zovu i PIRATSKI NETFLIX, je ostao aktivan uvek i nije ga bilo moguće oterati s interneta niti zabraniti.

Web verzija plejera, zvanične aplikacije i neki internet domeni zaista jesu skinuti sa mreže i iz prodavnica aplikacija, ali PopCorn Time je i dalje vrlo živ putem otvorenih foruma i sajtova za razvoj softvera. Trenutno, PopCorn Time nalazi se i na Reddit-u (privatna grupa popcorn-ru.tk/build/), što je takođe predmet ove udružene službe, a ilegalni onlajn bioskop je dostupan putem nekoliko internacionalnih internet adresa, uključujući popcorn-ru.tk.

Aplikacije za Android, Windows, Mac, Linux i druge sisteme dostupne su preko nekoliko sajtova, a održavaju ih i unapređuju redovno grupe programera, koje su anonimne i koji uspevaju da vode ovaj otvoreni razvojni projekat, u kojem mogu da učestvuju svi programeri iz celog sveta.

Sudsku borbu protiv PopCorn Time je teško voditi i dobiti, jer ovaj projekat ne vodi niko specifičan, ne postoji osoba, kompanija ili sistem zadužen za razvoj, nego se cela priča “gura“ anonimno i preživljava zahvaljujući tome što sadržaj ne hostuje sam PopCorn Time, nego njegovi korisnici - PopCorn Time samo povezuje one koji imaju filmove sa onima koji žele da ih gledaju, uključujući prevode, trejlere, ocene kritike i gledalaca, ali i sinhronizacije na različitim jezicima.

PopCorn Time čak sadrži i VPN, koji korisnicima za vrlo malu nadoknadu nude anonimno gledanje sadržaja, tako da teško može da se isprati ova ilegalna torent aktivnost.

U najnovijoj tužbi u SAD se sada traži od svih internet provajdera, uključujući i Comcast, Verizon, AT&T i druge da blokiraju sve poznate i buduće PopCorn Time IP adrese, kao i web domene, ali i pristup korisnicima koji koriste PopCorn Time usluge. Zanimljivo je da se u objedinjenoj tužbi traži da se sudskim putem čak i Cloudflare i Google nateraju da zabrane korisnicima pristup PopCorn Time sadržajima i da se svi linkovi u vezi sa njima izbrišu iz rezultata pretrage, a pretraga za tim terminima onemogući.

To još nije sve - traži se i od GitHub platforme da ukine sve aktivnosti bilo kojoj grupi programera u vezi sa PopCorn Time-om, ali i od društvenih mreža.

Nova borba je pokrenuta videćemo kakav će biti epilog sudske borbe.

Dubbed Movies on Popcorn Time!
Izvor: PopCorn Time.