BLOKIRAJU TORENTE VIRUSOM: Otkriven efektan način suzbijanja piraterije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLOKIRAJU TORENTE VIRUSOM: Otkriven efektan način suzbijanja piraterije

Sophos je otkrio nov tip torent virusa koji sprečava svoje žrtve da se bave piraterijom - prvi takav do sada!

  Izvor: MONDO portal / Kaspersky Lab

Softverska kompanija Sophos detektovala je nov tip virusa, koji je derivat virusa poznatog već više od decenije, a koji služi za suzbijanje piraterije.

Malware je napravljen tako da napada HOSTS fajlove i blokira The Pirate Bay sajt, kao i druge torent i piratske sajtove na internetu i njihove programe.

Možda će vas zanimati

Sophos navodi da je modifikovanje HOSTS fajla prilično sirov i grub način rada, ali i da je prilično efektan metod zabrane pristupa određenim adresama na internetu.

Ipak, ako korisnik primeti nešto ovako dovoljno je da samo promeni HOSTS vrednosti tj. da ih vrati na staro i virus neće imati više moć nad njegovim računarom. Ovo je ujedno i najveća razlika ovog i klasičnog malware programa - on nije tu da razori računar tj. iskoristi ga, nego da mu jednostavno zabrani pristup nedozvoljenom sadržaju.

Prema Sophos saznanjima malware se širio prvo Discord platformom, na kojoj se često priča o pirateriji, i to zajedno sa piratskim kopijama popularnih igara. Malware je pronađen i na BitTorrent platformi, a njegova primarna meta je The Pirate Bay, kao još uvek najpoznatiji torent-piratski sajt. Naravno, vremenom su na listu dodati i drugi sajtovi za torente i rasturanje piratskog sadržaja, ali je TPB ostao cilj broj jedan za suzbijanje.

Sophos je, ironije li, uklonio ovaj malware svim korisnicima koji koriste njihov antivirus, ali korisnici mogu i samostalno da očiste sistem od virusa. Pokrene se Notepad u administrator privilegiji i modifikuje fajl na adresi c:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts i to tako da se uklone sve linije koje sadrže 127.0.0.1 ili se odnose na ThePirateBay i druge popularne torent sajtove.

Pogledajte 10 najpopularnijih torent sajtova trenutno:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Pa ja sam ovo pokupio, gasi mi se net ako nemaš stabilnu konekciju, baš divno

Cako

Je l se dobija uz originalni softver ili uz piratski?

XYZ

Neverovatno je dokle idu. Eto!