Fejs čistka

FACEBOOK OBRISAO VIŠE OD 1,3 MILIJARDI NALOGA, ukinuto i više od 12 miliona objava u vezi sa koronavirusom i vakcinom

Objavljeni zanimljivi podaci o Facebook akciji brisanja podataka tokom tri meseca poslednje godine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kompanija Facebook je saopštila da je u periodu između oktobra i decembra prošle godine izbrisala 1,3 milijarde lažnih profila na toj društvenoj mreži.

Za samo tri meseca Facebook društvena mreža je ostala bez značajnog broja naloga s obzirom na to da se procenjuje zvanično da je krajem 2020. godine imala oko 2,8 milijardi aktivnih korisnika.

Nažalost, Facebook ne navodi da li su ovi nalozi bili isključivo neaktivni ili su neki od njih korišćeni za političke i druge vrste dezinformacija, pa su zato uklonjeni.

S druge strane, kako je zvanično objavljeno na kompanijskom blogu, Facebook mreža je, takođe uklonilla više od 12 miliona objavljenih postova o pandemiji kovid-19 i vakcinama koje su svetski zdravstveni stručnjaci označili kao dezinformacije, preneo je Rojters.

Kompanija je odavno zabranila širenje dezinformacija u vezi sa 5G mrežom, koronom i vakcinama protiv koronavirusa, pa je u skladu s tim samo ispoštovana ta zabrana prilikom brisanja pomenutih postova. Kompaniji Facebook u tome su pomogli tzv. fact checker-i širom sveta, između ostalog i kod nas, kao i SZO i druge zvanične institucije širom planete.

U sklopu borbe protiv dezinformacija Facebook je na mestima tj. u objavama kroz postove i Story-je postavio zvanične izvore za informisanje o koroni i vakcinaciji, kako u zemlji u kojoj je post objavljen, tako i ka SZO-u na globalnom nivou.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.