Crno na belo

DUCKDUCKGO RAZOTKRIO GOOGLE: Pogledajte šta sve znaju o vama (FOTO)

Guske su spasile Rim, a jedna patka vodi računa o svima nama!

Izvor: YouTube/ Printscreen/ Google

Kompanija Google je konačno počela da ažurira svoje aplikacije na iOS uređajima.

Veoma je očigledno zašto je ta kompanija izbegavala svoje obaveze, ipak i ona je morala da se povinuje novim Apple pravilima.

Nove "etikete" na AppStore prodavnici aplikacija omogućavaju korisniku da vidi kakve podatke ista prikuplja sa njihovih uređaja. App Tracking Transparency (transparentnost praćenja aplikacije) ima za cilj da podigne svest korisnika o prikupljanju podataka, ali i da mu omogući pravo na izbor, odnosno da li želi da odobri tim aplikacijama da prikupljaju lične podatke.

Google je konačno izbacio nove verzije aplikacija za njihove popularne usluge, Search (pretraživač), Gmail i Chrome. Sa njima su došle i te etikete, to jest informacije šta ta kompanija prikuplja od svojih korisnika. Povodom toga se oglasila kompanija DuckDuckGokoja u svojoj ponudi ima svoj internet pregledač i pretraživač.

"Mesecima su odugovlačili, Google je konačno otkrio koliko ličnih podataka prikuplja sa Chrome i Google aplikacije. Nije ni čudo što su hteli to da sakriju! Špijuniranje korisnika nema veze sa izgradnjom odličnog internet pregledača i pretraživača. Mi to znamo, naša aplikacija je oba istovremeno" - stoji na zvaničnoj Twitter stranici DuckDuckGo.

U Sjedinjenim Američkim Državama je upravo ovaj pretraživač najviše preuzet posle Chrome aplikacije. DuckDuckGo ne dozvoljava reklame koje ciljaju korisnike, rezultati pretrage nisu bazirane na vašoj istoriji, i videćete manje reklama na vašim pretraga, za razliku od Google-a. Veoma je lak za korišćenje i instalaciju, sa ekstenzijama koje uključuju sve velike internet pregledače. 

Pored ove objave se nalazi i fotografija koja pokazuje šta sve internet pregedač kompanije Google i Chrome uzimaju od korisnika, dok se pored toga nalaze i podaci šta sve DuckDuck uzima od korisnika. Kao što možete i sami da primetite u objavi ispod, Google preuzima baš dosta informacija, dok Apple ističe da DuckDuckGo ne prikuplja apsolutno nikakve podatke od svojih korisnika.

Izvor: Twitter/ Printscreen/ DuckDuckGo

Pogledajte i naših šest alternativa za Google internet pretraživač. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.